Φτιάξε σπανακόπιτα με χωριάτικο φύλλο

385

Φτιάξε νηστίσιμη σπανακόπιτα με χωριάτικο φύλλο!

Μερίδες: 10-12
Χρόνος προετοιμασίας: 25 λεπτά
Χρόνος μαγειρέματος: 50 λεπτά
Χρόνος αναμονής: 15 λεπτά
Σκεύος: ορθογώνιο ταψί 25Χ30 εκ.

Υλικά
100 ml ελαιόλαδο
1 κρεμμύδι ξερό, ψιλοκομμένο
4-5 φρέσκα κρεμμυδάκια, ψιλοκομμένα
1 κιλό σπανάκι, πλυμένο και χοντροκομμένο
αλάτι
φρεσκοτριμμένο πιπέρι
χυμός από 1 λεμόνι
50 γρ. τριμμένη φρυγανιά
1 συσκευασία χωριάτικο φύλλο
ελαιόλαδο για τα φύλλα

Εκτέλεση
Δύο ώρες πριν ξεκινήσουμε το μαγείρεμα, μεταφέρουμε το χωριάτικο φύλλο από την κατάψυξη σε θερμοκρασία δωματίου. Το αφήνουμε να ξεπαγώσει για δύο ώρες μέσα στην συσκευασία του ώστε να διατηρήσει την υγρασία του.

1) Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε κατσαρόλα και σοτάρουμε το κρεμμύδι και τα φρέσκα κρεμμυδάκια για 3-4 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν.

2) Προσθέτουμε το σπανάκι σε δόσεις, ανακατεύοντας να χάσει τον όγκο του.

3) Συνεχίζουμε το σοτάρισμα μέχρι να μπει όλο το σπανάκι στην κατσαρόλα.

4) Προσθέτουμε αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι και σοτάρουμε μέχρι να μαραθεί το σπανάκι και να εξατμιστούν τα υγρά του, για περίπου 5-6 λεπτά.

5) Προσθέτουμε το χυμό λεμονιού και αποσύρουμε από τη φωτιά.

6) Προσθέτουμε την τριμμένη φρυγανιά, ανακατεύοντας καλά. Αφήνουμε τη γέμιση να κρυώσει για 15-20 λεπτά.

7) Λαδώνουμε ορθογώνιο ταψί και τοποθετούμε στη βάση 3 χωριάτικα φύλλα, λαδώνοντας το καθένα.

8) Απλώνουμε ομοιόμορφα τη γέμιση πάνω στο τρίτο φύλλο και καλύπτουμε με άλλα 3 φύλλα, λαδώνοντας το καθένα.

9) Κλείνουμε τα φύλλα στις άκρες, τις λαδώνουμε και αυτές και χαράζουμε την πίτα σε κομμάτια.

10) Ψήνουμε τη σπανακόπιτα σε προθερμασμένο φούρνο, στον αέρα, στους 180oC, για 50 λεπτά με 1 ώρα, μέχρι να χρυσίσει το φύλλο.

11) Σερβίρουμε τη σπανακόπιτα χλιαρή ή σε θερμοκρασία δωματίου.