«Φύλλο και φτερό» το σπίτι της ιδιοκτήτριας του γηροκομείου Χανίων, βρέθηκαν βέρες ηλικιωμένων και πολλά κοσμήματα

598

Οι φρικιαστικές αποκαλύψεις για την εγκληματική δράση του οίκου ευγηρίας στα Χανιά δεν έχουν τέλος. Στο σπίτι της ιδιοκτήτριας βρέθηκαν 105.000 ευρώ σε μετρητά, πολλά κοσμήματα μεγάλης αξίας, ανάμεσά τους και βέρες που φέρονται να ήταν των ανθρώπων που κατέληξαν στο γηροκομείο-κολαστήριο.

Oι δυο ιδιοκτήτριες μητέρα και κόρη μαζί με πέντε εργαζόμενους της δομής που συνελήφθησαν χθες, κατηγορούνται για 30 θανάτους και οκτώ απόπειρες ανθρωποκτονίας σε μια υπόθεση θρίλερ στην οποία εμπλέκονται 36 άτομα.

 

Ερευνάται, την ίδια στιγμή, υπόθεση ακινήτου, η μεταβίβαση του οποίου γεννά ερωτήματα. Τα συμβόλαια, που αποκαλύπτει το Mega, ανέφεραν αγοραπωλησία αστικού ακινήτου αντί τιμήματος 50.000 ευρώ αντικειμενικής αξίας 157.651, 46 ευρώ.

Συγγενής ηλικιωμένης κατήγγειλε τη μεταβίβαση που έγινε ενώ η ηλικιωμένη έμενε στο γηροκομείο. Tο ακίνητο μεταβιβάστηκε σε συγγενικό πρόσωπο εργολάβου που έκανε εργασίες στο γηροκομείο και μάλιστα τα χρήματα δόθηκαν σε μετρητά στην ηλικιωμένη.

«Έκρυβαν τους τρόφιμους στην ταράτσα»

Σύμφωνα με τη δικογραφία, στους ηλικιωμένους χορηγούνταν ισχυρά ψυχοφάρμακα για να είναι σε καταστολή, ενώ η σχετική έρευνα έφερε στο φως παράνομες συνταγογραφήσεις ύψους 3.000.000 ευρώ. Η αντίστροφη μέτρηση ξεκίνησε όταν μέσα σε ένα χρόνο καταγράφηκαν 68 θάνατοι τροφίμων, όλοι από φερόμενη αιτία, καρδιακή ανακοπή και με υπογραφή από τον ίδιο γιατρό.

Η έρευνα των αρχών αποκάλυψε πως η λίστα αναμονής ήταν μεγάλη για το γηροκομείο που διακινούσε προς τα έξω την εικόνα άριστου ιδρύματος. Η φιλοξενία κόστιζε από 900 ως 1.200 ευρώ το μήνα με την τροφή για τον κάθε ηλικιωμένο να μη ξεπερνά τα 0,55 λεπτά καθημερινά.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Mega, το προσωπικό του γηροκομείου γνώριζε πότε θα γινόταν έλεγχος στον οίκο ευγηρίας και έκρυβαν τους υπεράριθμους τροφίμους στην ταράτσα αλλά και «εξαφάνιζαν» ολόκληρα δωμάτια με γυψοσανίδες, καθώς το γηροκομείο έχει άδεια μόνο για 16 κρεβάτια.

Οι φρικτές λεπτομέρειες που αποκαλύπτονται για τα όσα βίωναν οι ηλικιωμένοι και ανήμποροι άνθρωποι μέσα στο γηροκομείο, είναι αδύνατο να τις χωρέσει ο ανθρώπινος νους.

Η ποσότητα τροφής στους ηλικιωμένους σε καθημερινή βάση ήταν ελάχιστη έως ανύπαρκτη. Το κρέας ήταν σπάνιο, η αλεσμένη τροφή που τους έδιναν αντιστοιχούσε σε δύο με τρεις κουταλιές και μάλιστα τόσο γρήγορα που τους έπνιγαν και το γάλα το αραίωναν με νερό. Συχνά τους έδιναν αποφάγια από προηγούμενα γεύματα και επικίνδυνες τροφές, όπως εντόσθια ζώων που έπαιρναν δωρεάν από σφαγεία.

Όταν πρωτοπήγαιναν στο γηροκομείο οι ηλικιωμένοι, τους αφαιρούσαν τα ρούχα τους και τους έντυναν με ευτελείς ρόμπες τις οποίες έπλεναν σπάνια. Μια φορά στις δυο εβδομάδες που τους έκαναν μπάνιο, χρησιμοποιούσαν ίδιες πετσέτες, ξυραφάκια και σαπούνια για όλους, ενώ όχι μόνο δεν άλλαζαν πάνες στους μη αυτοεξυπηρετούμενους, αλλά πολλές φορές, μετά το μπάνιο, τους ξαναέβαζαν την ίδια ακάθαρτη πάνα. Σε ορισμένες περιπτώσεις, οι ηλικιωμένοι έπεφταν και θύματα σωματικής βίας από τους υπαλλήλους εν γνώσει της διοίκησης.

Κατηγορούμενος είναι και ο γιατρός του γηροκομείου, ο οποίος φέρεται να εξέδιδε ψεύτικα πιστοποιητικά θανάτου, αποδίδοντας τον θάνατο των ηλικιωμένων σε… ανακοπή, αιτία συνήθη, την οποία ουδείς θα ερευνούσε παραπάνω.