Γ. Αγγελοπούλου: «Ο Καποδίστριας εξακολουθεί να μας συγκινεί και να μας συναρπάζει»

aggelopoulou

Βρέθηκε στην Αίγινα.

 

Την Αίγινα επισκέφθηκε την Κυριακή η πρόεδρος της Επιτροπής «Ελλάδα 2021», Γιάννα Αγγελοπούλου-Δασκαλάκη. Για να παραστεί στα εγκαίνια της έκθεσης της βουλής των Ελλήνων με τίτλο «Το Κυβερνείο της Αίγινας υποδέχεται και πάλι τον Ιωάννη Καποδίστρια».

Τα εγκαίνια πραγματοποιήθηκαν στο χώρο του Κυβερνείου του Ιωάννη Καποδίστρια. Παρουσία του προέδρου της βουλής των Ελλήνων, Κωνσταντίνου Τασούλα, του υφυπουργού Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Κώστα Κατσαφάδου, του γραμματέα του ΜέΡΑ25, Γιάνη Βαρουφάκη, των βουλευτών, Γεώργιου Βαγιωνά και Νικόλαου Μανωλάκου.

Του δημάρχου Αίγινας, Ιωάννη Ζορμπά, της δημάρχου Κεντρικής Κέρκυρας και Διαποντίων Νήσων, Μερόπης Υδραίου, της αντιπεριφερειάρχη ΠΕ Νήσων Αττικής, Βασιλικής Θεοδωρακοπούλου Μπόγρη, του εκπροσώπου της Μητρόπολης Ύδρας, Σπετσών και Αιγίνης, Αρχιμανδρίτη Αμφιλόχιου Γελαδάκη, του διευθύνοντος συμβούλου της Ελληνικής Εταιρείας Τοπικής Ανάπτυξης και Αυτοδιοίκησης (ΕΕΤΑΑ), Σπύρου Σπυρίδωνα, του προέδρου της Επιτροπής «Αίγινα 2021» του ομώνυμου δήμου, Μανώλη Κοττάκη, του γλύπτη, Κώστα Βαρώτσου, κ.α.

Στην ομιλία της η πρόεδρος της Επιτροπής ανέφερε ότι «η έκθεση της Βιβλιοθήκης της βουλής των Ελλήνων φωτίζει με μοναδικό τρόπο την προσωπικότητα και τη διαδρομή του πρώτου Κυβερνήτη της Ελλάδας.

Αυτού του χαρισματικού πολιτικού και διπλωμάτη, μέσα από πληθώρα ιστορικών τεκμηρίων και συλλογών, χειρόγραφων και εγγράφων, έντυπων εκδόσεων και εφημερίδων, κειμηλίων και έργων τέχνης, μικρών επίπλων και αντικειμένων, από την εποχή της υπηρεσίας του στη ρωσική Αυλή μέχρι και την ανάληψη των καθηκόντων του και τη δολοφονία στο Ναύπλιο την 27η Σεπτεμβρίου του 1931».

Όπως πρόσθεσε, «η έκθεση αποτελεί, όμως, και μια σταθερή υπόμνηση της σημαντικής συνεισφοράς της Αίγινας όχι μόνο κατά τη διεξαγωγή του Αγώνα για την Ελευθερία, αλλά και κατά τη σύσταση του νέου Ελληνικού Κράτους.

Η οποία, αποτυπώνεται σε μια σειρά από κτίρια και τοπόσημα», όπως η Μητρόπολη του νησιού, όπου ορκίστηκε ο πρώτος Κυβερνήτης. Το Κυβερνείο και το Εϋνάρδειο Διδασκαλείο, όπου λειτούργησε το πρώτο —αλληλοδιδακτικό— σχολείο στην απελευθερωμένη Ελλάδα.

Η κυρία Γιάννα Αγγελοπούλου – Δασκαλάκη, τόνισε ακόμη ότι η Επιτροπή «Ελλάδα 2021» τιμά την εμβληματική μορφή του Ιωάννη Καποδίστρια που σφράγισε τον αγώνα των Ελλήνων για την ελευθερία και τη δημιουργία του Ελληνικού Κράτους, μέσα από το Νομισματικό της Πρόγραμμα.

Στο πλαίσιο του Προγράμματος αυτού, που αποτελεί ένα μοναδικό αναμνηστικό της επετείου των 200 χρόνων μετά την Επανάσταση, επανακυκλοφορεί το πρώτο νόμισμα του ελληνικού κράτους, ο Φοίνικας, που εξέδωσε ο μεγάλος επτανήσιος πολιτικός στο Νομισματοκοπείο της Αίγινας το 1828.

Καθώς και ένα ξεχωριστό αργυρό νόμισμα που αναφέρεται στην ενσωμάτωση των Επτανήσων στην Ελλάδα, απεικονίζοντας τον πρώτο Κυβερνήτη της Ελλάδας.

«Θέλω να συγχαρώ τόσο τους διοργανωτές της έκθεσης, όσο και τους εμπνευστές της ιδέας αυτή να φιλοξενηθεί, εφέτος, στα 200 χρόνια μετά την Επανάσταση, εδώ στην Αίγινα.

Προβάλλοντας με υποδειγματικό τρόπο τη διαδρομή και το έργο μιας προσωπικότητας που εξακολουθεί, ακόμη, και σήμερα να μας συγκινεί και να μας συναρπάζει» κατέληξε η πρόεδρος της Επιτροπής.

Στο πλαίσιο των εγκαινίων, πραγματοποιήθηκε ξενάγηση στην έκθεση από τη διευθύντρια της βουλής των Ελλήνων, Ελένη Δρούλια, και την αναπληρώτρια διευθύντρια των Γενικών Αρχείων του Κράτους, Αμαλία Παππά. Παρουσία του επιμελητή της έκθεσης, ζωγράφου και σκηνογράφου της βουλής των Ελλήνων, Γιάννη Μετζικώφ.