Γαλακτομπούρεκο, παραδοσιακή και δοκιμασμένη συνταγή

618

Αυτή εδώ είναι η συνταγή για ένα παραδοσιακό, πολίτικο γλυκό. Το μοναδικό και αγαπημένο πολλών, το γαλακτομπούρεκο. Προσοχή μόνο, γιατί η συνταγή αυτή εκτός από άπειρη γλύκα, μπορεί  να μας φορτώσει και μερικά κιλάκια παραπάνω! Πάντως είναι δοκιμασμένη και σχετικά εύκολη συνταγή, οπότε το τελικό αποτέλεσμα θα αρέσει σε όλους.

Υλικά Συνταγής
1 κουτί φύλλο
4 1/2 φλιτζάνια γάλα
1 1/4 φλιτζάνια ζάχαρη
4 αυγά
3/4 φλιτζάνι σιμιγδάλι
ξύσμα λεμονιού
1/2 φλιτζάνι βούτυρο
2 1/2 φλιτζάνια ζάχαρη
2 1/2 φλιτζάνια νερό
1 κουταλιά χυμό λεμονιού
Εκτέλεση Συνταγής
Αρχικά βάζουμε το γάλα να βράσει σε μια μεσαία κατσαρόλα.

Έπειτα σε ένα μπωλ βάζουμε το σιμιγδάλι, τη ζάχαρη τα αυγά και ανακατεύουμε μέχρι να πήξει το μείγμα μας.

 

Ρίχνουμε το μείγμα αυτό στο καυτό γάλα και το αφήνουμε να σιγοβράσει, όχι να καεί!

Ανακατεύουμε το μείγμα της γέμισης μέχρι να πήξει και προσθέτουμε το ξύσμα λεμονιού.

Λιώνουμε το βούτυρο σε ένα άλλο κατσαρολάκι και στρώνουμε σε ένα ταψί τα μισά φύλλα, ραντίζοντας τα ένα-ένα με το λιωμένο βούτυρο.

Απλώνουμε σιγά σιγά την γέμιση μας για να πάει σε όλο το ταψί. Καλό είναι με ένα μαχαίρι ή μια σπάτουλα να κάνουμε την επιφάνεια της γέμισης όσο πιο επίπεδη μπορούμε.

Στρώνουμε τα άλλα μισά φύλλα, ραντίζοντας τα και αυτά ένα-ένα με το λιωμένο βούτυρο.

Διπλώνουμε τα φύλλα που μας περίσσεψαν μέσα στο ταψί και χαράζουμε το γαλακτομπούρεκό μας με ένα μαχαιράκι, στα κομμάτια που θέλουμε.

Μετά ραντίζουμε πάλι με βούτυρο και το ψήνουμε σε μέτριο φούρνο για 30 λεπτά περίπου, ή μέχρι να δούμε το φύλλο μας να αποκτά αυτό το ξανθό χρώμα.

Παράλληλα, εμείς θα φτιάξουμε το σιρόπι. Βάζουμε τη ζάχαρη, το λεμόνι και το νερό να βράσει. Μόλις γίνει κάπως παχύρευστο, το αφήνουμε λίγο να κρυώσει.

Όταν είναι όλα έτοιμα, βγάζουμε το ταψί από το φούρνο και ρίχνουμε το σιρόπι στο γαλακτομπούρεκο.

Και τέλος! Το γαλακτομπούρεκο μας είναι έτοιμο.

Και μην ξεχνάμε: ομορφαίνει δεν παχαίνει οπότε ας φάμε άφοβα 🙂

Καλή μας απόλαυση!