Γαλλία: Πρώτο ντιμπέιτ “κομμένο και ραμμένο” για τον Μακρόν

444

Την πρώτη τους κοινή τηλεοπτική εμφάνιση πραγματοποίησαν το βράδυ της Δευτέρας οκτώ από τους υποψηφίους για την προεδρία της Γαλλίας –και ο πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν– παρουσιάζοντας τα προεκλογικά τους προγράμματα. Η μορφή της εκπομπής δεν επέτρεψε στους υποψηφίους να συνομιλήσουν μεταξύ τους, ούτε και να θέσουν ερωτήσεις ο ένας στον άλλο, ενώ ο πόλεμος στην Ουκρανία δεν έδωσε τη δυνατότητα λεπτομερούς παρουσίασης προεκλογικών δεσμεύσεων.

Οι σχέσεις με τον Πούτιν, η θέση της Ευρώπης στον σύγχρονο κόσμο, η ενέργεια και το κόστος των καυσίμων, η αγοραστική δύναμη και το συνταξιοδοτικό ήταν τα θέματα που ανέπτυξαν οι οκτώ υποψήφιοι, που εκλήθησαν επίσης να απαντήσουν στο ερώτημα: «τι θα κάνουν για την αντιμετώπιση της παρούσας κρίσης».

Επέβαλε τους όρους

Ο πρόεδρος Μακρόν ήταν αυτός που επέβαλε εκ των προτέρων στο δίκτυο TF1 τους όρους διεξαγωγής της εκπομπής, αρνούμενος την πραγματοποίηση συμβατικού τηλεοπτικού ντιμπέιτ. Ο Μακρόν διαθέτει σημαντικό δημοσκοπικό προβάδισμα έναντι της Λεπέν, που φέρεται ως η επικρατέστερη για τη δεύτερη θέση στις εκλογές της 10ης Απριλίου. Ερωτηθείς ο Μακρόν εάν θεωρεί τον Ρώσο πρόεδρο δικτάτορα, ο Γάλλος πρόεδρος απάντησε: «Οι προσβλητικές εκφράσεις και οι χαρακτηρισμοί δεν είναι ποτέ αποτελεσματικοί. Σκοπεύω να συνεχίσω να επιδιώκω τον διάλογο με τον Πούτιν». Η Μαρίν Λεπέν, ο επικεφαλής του αριστερού κόμματος Ανυπότακτη Γαλλία, Ζαν-Λικ Μελανσόν και ο ακροδεξιός σχολιαστής Ερίκ Ζεμούρ, που έχουν κατηγορηθεί στο παρελθόν για τις καλές τους σχέσεις και τους επαίνους τους προς τον Πούτιν, απέφυγαν την ερώτηση-παγίδα, επιλέγοντας τον όρο «αυταρχικός» για να τον περιγράψουν, όπως αναφέρει η εφημερίδα Le Monde.

Αντίθετα, η υποψήφια των Σοσιαλιστών και δήμαρχος της γαλλικής πρωτεύουσας, Αν Ινταλγκό, ο Οικολόγος Γιανίκ Ζαντό και η υποψήφια του κεντροδεξιού Οι Ρεπουμπλικανοί, Βαλερί Πεκρές, επέλεξαν τον όρο «δικτάτορας» για τον Πούτιν και εξέφρασαν την ελπίδα η Ευρώπη να ενισχύσει την αμυντική της στήριξη προς την Ουκρανία.

Την κυβερνητική εξαγγελία για επιδότηση 15 σεντς στο λίτρο της βενζίνης χαρακτήρισαν «λίγη και καθυστερημένη» οι υποψήφιοι, με τον Μελανσόν να προτείνει «πάγωμα» των τιμών στα βενζινάδικα στο 1,40 ευρώ το λίτρο. Το θέμα του συνταξιοδοτικού απασχόλησε τη συζήτηση, με τον πρόεδρο Μακρόν να επιβεβαιώνει την πρόθεσή του να επιμηκύνει την ηλικία συνταξιοδότησης στα 65 χρόνια, από 62 που είναι σήμερα.

Για τον κίνδυνο της πυρηνικής ενέργειας έκανε λόγο ο Μελανσόν, με τον Οικολόγο Γιανίκ Ζαντό να επιμένει στην ανάγκη παροπλισμού όλων των μονάδων παραγωγής. Αντίθετα, η Αν Ινταλγκό υπερασπίσθηκε τη «μεικτή» παραγωγή ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές, αξιοποιώντας και τα πυρηνικά εργοστάσια, ενώ ο Κομμουνιστής Φαμπιέν Ρουσέλ, παρουσίασε την πυρηνική ενέργεια ως μέσον ενεργειακής αυτονομίας, θέση για την οποία έχει δεχθεί οξεία κριτική από την Αριστερά.

Αντιδράσεις προκάλεσε η απόφαση του δικτύου TF1 να μην προσκαλέσει υποψηφίους μικρών πολιτικών σχηματισμών, όπως τη Ναταλί Αρτό της Εργατικής Πάλης και τον ομοϊδεάτη της, Φιλίπ Πουτού του Νέου Αντικαπιταλιστικού Κόμματος, αλλά και τους υπερσυντηρητικούς Νικολά Ντυπόν-Αινιάν και Ζαν Λασάλ.