Γεννηματά: Να δοθεί σε όλα τα πολιτικά κόμματα η έγγραφη συμφωνία με τη Τουρκία

Επανέρχεται στο θέμα της «μυστικής διπλωματίας» η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής, Φώφη Γεννηματά, ζητώντας από τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, να δώσει σε όλα τα πολιτικά κόμματα της χώρας την έγγραφη συμφωνία με τη Τουρκία. Υπενθυμίζεται ότι σε άρθρο στον ξένο τύπο, ο πρωθυπουργός, αναφέρει στις προσπάθειες διαλόγου των δύο χωρών το προηγούμενο διάστημα, γράφοντας χαρακτηριστικά πώς, «όταν το Βερολίνο προσφέρθηκε να μεσολαβήσει, καθίσαμε καλόπιστα για να προσπαθήσουμε να βρούμε κοινό έδαφος. Καταφέραμε ακόμη και να καταλήξουμε σε «έγγραφη συμφωνία». Το αποτέλεσμα ήταν να αποσυρθεί τελικά η Τουρκία, αποκαλύπτοντας ανεπίσημες αλλά απόρρητες συζητήσεις».

Η Τρικούπη, στην αποστροφή αυτή ζήτησε περαιτέρω εξηγήσεις, ενώ υπήρξε και αντιπαράθεση με τον ΣΥΡΙΖΑ που επίσης ζητούσε περισσότερες λεπτομέρειες. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτας, όμως, υπογράμμισε ότι η αξιωματική αντιπολίτευση έχει ενημερωθεί σχετικά.

Αυτό προκάλεσε ακόμη μεγαλύτερη δυσφορία στη Τρικούπη, με τα στελέχη του από χθες να ζητούν ενημέρωση, τονίζοντας ότι την πάγια θέση του Κινήματος Αλλαγής, τη σύγκλιση δηλαδή του Συμβουλίου Πολιτικών Αρχηγών.

Η Τρικούπη, έχοντας ψηλά στην ατζέντα της το προσφυγικό, τονίζει συνεχώς την αναγκαιότητα της έμπρακτης βοήθειας από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Η κυρία Γεννηματά, σχολίασε και τα όσα γίνονται στη Μόρια, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Όσο για την ντροπή της Μόριας καλά τα λόγια αλληλεγγύης που ακούστηκαν από τους Ευρωπαίους, αλλά η κυβέρνηση οφείλει να πιέσει τώρα για δίκαιη κατανομή των αιτούντων άσυλο στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης».