Γεωργιάδης: Πώς θα λειτουργήσει το click away – Κανόνες και πρόστιμα

Για αναγκαστική απόφαση να μην επιτρέψουμε το άνοιγμα του λιανεμπορίου έκανε λόγο ο Άδωνις Γεωργιάδης στη διάρκεια της κοινής ενημέρωσης, την Παρασκευή, με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Στέλιο Πέτσα για τις τελικές αποφάσεις της κυβέρνησης για το ποια καταστήματα θα λειτουργήσουν στη διάρκεια των εορτών και υπό ποιες προϋποθέσεις.

«Η κυβέρνηση θα επιτρέψει μόνο τη λειτουργία του click away δηλαδή της λιανικής πώλησης με τη διαδικασία της προαγοράς και της παραλαβής από το κατάστημα», εξήγησε ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, εξηγώντας πως θα επιτραπεί η λειτουργία μόνο των αμιγώς βιβλιοπωλείων, των κομμωτηρίων, των κουρείων και οι υπηρεσίες ΚΤΕ.

«Οι επιχειρήσεις νοούνται ως κλειστές και θα λαμβάνουν όλα τα ωφελήματα και τα προστατευτικά μέτρα», ανέφερε.

Όπως είπε ο κ. Γεωργιάδης, οι υπηρεσίες των ταχυμεταφορών έχουν βρεθεί στα όρια της λειτουργίας τους, ενώ σημείωσε ότι η λειτουργία του click away προϋποθέτει την αυστηρή των τήρηση των κανόνων.

Η διαδικασία: Ο πελάτης θα κάνει την παραγγελία ή μέσα από το eshop ή μέσω τηλεφώνου και η πληρωμή θα γίνει μέσω τους συστήματος POS έξω από το κατάστημα. Σε αυτή την περίπτωση για να μετακινηθεί ο πελάτης θα πρέπει αν έχει ηλεκτρονική απόδειξη πληρωμής ή sms από την επιχείρηση.

Θα επιτρέπεται μόνο ένα άτομο να παραλαμβάνει την παραγγελία.

Ουρές έως 9 άτομα έξω από τα καταστήματα.

Επιχείρηση που έχει βάλει μέσα πελάτη παράνομα θα έχει πρόστιμο από 2.000 έως 50.000 ευρώ και αναστολή από 15 έως 90 ημέρες.

Το click away ξεκινά από αυτή την Κυριακή για όσες επιχειρήσεις το επιθυμούν, δήλωσε ο Άδωνις Γεωργιάδης.