Γεωργιάδης: Τι δείχνει η άνοδος της Ελλάδας στον δείκτη Άμεσων Ξένων Επενδύσεων

Την άνοδο της Ελλάδας το 2019 στην 29η θέση στον δείκτη των Άμεσων Ξένων Επενδύσεων, την καλύτερη των τελευταίων 11 ετών, σύμφωνα με την έρευνα EY Attractiveness Survey για το 2020, σχολιάζει ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης.

Όπως επισημαίνει, σε μία από τις σημαντικότερες έρευνες στην Ευρώπη, η Ελλάδα κατάφερε το 2019 να ανέβει κατά 6 θέσεις στον δείκτη των Άμεσων Ξένων Επενδύσεων, κατετάγη πέρυσι στην 29η θέση από την 35η το 2018, ενώ ουδέποτε στη δεκαετία 2009-2018 είχε υπερβεί την 32η θέση.

Από την ίδια έρευνα, στην οποία λαμβάνουν μέρος οι σημαντικότερες επιχειρήσεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο, προκύπτουν, όπως υπογραμμίζει, και άλλα εξαιρετικά χρήσιμα συμπεράσματα για την πορεία της ελληνικής οικονομίας ως αποτέλεσμα των πολιτικών της κυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη από τον Ιούλιο του 2019:

– Το 62% των επιχειρήσεων το 2020, έναντι 50% το 2019, θεωρούν ότι η Ελλάδα ακολουθεί σήμερα πολιτική για τις επενδύσεις η οποία την καθιστά ελκυστική.

– Το 69% εκτιμούν ότι η εικόνα της Ελλάδας θα βελτιωθεί κατά την επόμενη τριετία.

– Το 28% σκοπεύουν να επενδύσουν στην Ελλάδα τον επόμενο χρόνο. Πρόκειται για μακράν τα υψηλότερα ποσοστά μεταξύ των χωρών στις οποίες έγιναν ανάλογες έρευνες φέτος.

– Τα 2/3 των επιχειρήσεων απαντούν ότι θα ήταν διατεθειμένες να επενδύσουν στη χώρα, εφόσον αντιμετωπιστούν τα αδύναμα σημεία που λειτουργούν αποτρεπτικά για την προσέλκυση επενδύσεων.

– Το 26% προτίθεται να επενδύσει στη βιομηχανία, έναντι μόλις 9% πέρυσι, ποσοστό που καταδεικνύει τη δυναμική που αναπτύσσεται για το προωθούμενο νέο παραγωγικό μοντέλο, το οποίο θα υποστηρίζει μία πιο ισορροπημένη ανάπτυξη.

– Στα δυνατά σημεία της Ελλάδας στον παγκόσμιο ανταγωνισμό, πέραν της ποιότητας ζωής (81%), «που είναι παραδοσιακά το πρωταρχικό στοιχείο ελκυστικότητας της χώρας μας», ξεχωρίζουν το σταθερό πολιτικό και κοινωνικό περιβάλλον με ποσοστό 67% (αυξημένο φέτος κατά 27 ποσοστιαίες μονάδες συγκριτικά με την αντίστοιχη έρευνα πέρυσι) και οι πολιτικές για τη βιωσιμότητα και την κλιματική αλλαγή με ποσοστό 56%, (αυξημένο φέτος κατά 14 ποσοστιαίες μονάδες από πέρυσι).

Όσον αφορά στον Covid-19:

Το 77% των επενδυτών αναγνωρίζει την επιτυχή αντιμετώπιση της υγειονομικής κρίσης από την Ελλάδα
Το 73% την ταχύτητα της ψηφιοποίησης του Δημοσίου στη διάρκεια της κρίσης
Το 72% τον αντίκτυπο των μέτρων στήριξης της οικονομίας
Το 41% αναφέρουν ότι οι παράγοντες αυτοί βελτίωσαν την εικόνα τους για την Ελλάδα ως επενδυτικό προορισμό
Το 50% δηλώνουν ότι δεν θα μεταβάλλουν τα επενδυτικά τους σχέδια.
Στα αξιοσημείωτα της έρευνας, κατά τον κ. Γεωργιάδη, είναι και το γεγονός ότι ο τομέας της ψηφιακής τεχνολογίας στο σύνολο των άμεσων ξένων επενδύσεων διαμορφώθηκε στη χώρα μας στο 15% την τελευταία τριετία, πλησιάζοντας τον ευρωπαϊκό μέσο όρο (19%) για το ίδιο διάστημα.

«Τα συμπεράσματα και αυτής της έρευνας αποδεικνύουν ότι η κυβέρνηση συνολικά και εμείς ως καθ’ ύλην αρμόδιο υπουργείο είμαστε απόλυτα συνεπείς στις δεσμεύσεις μας και προωθούμε, με ταχύτητα κι αποτελεσματικότητα, μεταρρυθμίσεις και τομές για να καταστήσουμε την Ελλάδα μία από τις πλέον φιλικές στην επιχειρηματικότητα και τις επενδύσεις χώρες του πλανήτη.

Με κεκτημένο τα μετρήσιμα αποτελέσματα του πρώτου μας χρόνου, κι έχοντας απόλυτη συναίσθηση ότι το 2020 είναι μία εκ των πραγμάτων δύσκολη χρονιά, δεσμευόμαστε τον επόμενο χρόνο να κάνουμε ακόμη περισσότερα, με μεγαλύτερη όρεξη. Προχωρούμε δυνατά» δηλώνει ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων.