Γεωργιάδης: «Ζητώ κι εγώ συγγνώμη, προέχει η ανθρώπινη ζωή»

«Το μείζον είναι να μην θρηνήσουμε ανθρωπινές ζωές» δήλωσε ο υπουργός.

 

Έκκληση στους κατοίκους που βρίσκονται στα πύρινα μέτωπα να ακολουθούν τις οδηγίες της Πολιτικής Προστασίας και να εκκενώνουν τις περιοχές τους απηύθυνε μέσω του ΣΚΑΪ ο Άδωνις Γεωργιάδης στην πρώτη του εμφάνιση μετά την περιπέτεια που είχε με τον κορωνοϊό.

Ερωτηθείς σχετικά με το αν ζητάει κι αυτός συγγνώμη όπως ο πρωθυπουργός για τα όποια θέματα διαχείρισης ανέκυψαν στη διάρκεια των πυρκαγιών, ο υπουργός Ανάπτυξης υπογράμμισε ότι «σε κάθε μεγάλη ζημιά που παθαίνει μια χώρα, η κυβέρνηση έχει αντικειμενικά την πολιτική ευθύνη και την όποια ευθύνη των λανθασμένων χειρισμών. Ζήτω και εγώ συγγνώμη ως μέλος της κυβέρνησης από τους συμπολίτες».

«Το μείζον είναι να μην θρηνήσουμε ανθρώπινές ζωές… Tωρα προέχει η προάσπιση της ανθρώπινης ζωής όλα τα υλικά αγαθά που θα καταστραφούν, όλα θα φτιάξουν» διαβεβαίωσε.

«Δεν μπορεί κάποιος να πει ότι αυτή η κυβέρνηση είναι αδιάφορη ή απροετοίμαστη. Τι λάθος έγινε, γιατί προφανώς λάθος έγινε για να φύγει κάπου η φωτιά στο επιχειρησιακό σκέλος, στην πορεία θα το δούμε όταν τελειώσει η μάχη. Δεν είναι τώρα η ώρα της αλληλοκατηγορίας» υπογράμμισε ο κ. Γεωργιάδης.

Επικαλούμενος εξάλλου άρθρο του πρακτορείου Bloomberg για τις αμερικανικές πυρκαγιές, τόνισε ότι το θέμα δεν είναι να φεύγεις όταν πιάνει φωτιά, άλλα πριν πιάσει φωτιά.

«Δεν ξέρω αν κάποιος θα ήθελε να είναι στη θέση του Χαρδαλιά»

Ο υπουργός Ανάπτυξης υπερασπίστηκε και το έργο του υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας.

«Δεν ξέρω αν κάποιος από εμάς θα ήθελε να κάνει τη δουλειά που κάνει ο Νίκος ο Χαρδαλιάς αυτή την περίοδο… Παρά πολύ δύσκολη δουλειά. Δεν είδα έναν άνθρωπο αδιάφορο, απών να κάθεται περνά καλά και αφήνει τους άλλους να φλέγονται, 24ωρες στο πόδι είναι με τους συνεργάτες του, την πυροσβεστική και την ΕΛΑΣ και προσπαθούν να αντιμετωπίσουν ένα ακραίο φυσικό φαινόμενο» ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Όχι στις συνωμοσιολογίες για τα αιολικά»

Απαντώντας εξάλλου στον Παύλο Πολάκη, ο Άδωνις Γεωργιάδης σημείωσε ότι «θέλω να πολεμήσουμε τη συνωμοσιολογία που αναπτύσσεται ότι δήθεν τις φωτιές τις βάλαμε για τις ανεμογεννήτριες. Είναι η μόνη επένδυση που μπορεί να φτιαχτεί σε ένα δάσος νόμιμα δεν χρειάζεται κανένας επιχειρηματίας που θέλει να φτιάξει ανεμογεννήτρια να κάψει το δάσος».

Δεν υπάρχει, συνέχισε, κανένα αδειοδοτημένο αιολικό που δεν έχει πάρει άδεια διέλευσης, αντιθέτως οι δρόμοι που φτιάνονται χρησιμεύουν μετά για την πυρασφάλεια του δάσους μακάρι να είχαμε περισσότερους. «Δεν υπάρχει εδώ συνωμοσία, έχουνε ένα ακραίο φυσικό φαινόμενο».

Τα μέτρα για τους πυρόπληκτους

Όπως τόνισε ο υπουργός, «την επόμενη Τετάρτη 18 Αυγούστου θα είναι έτοιμη η ηλεκτρονική πλατφόρμα (arogi.gov.gr) με δήλωσή σου θα μπαίνεις και θα κάνεις την αίτηση και θα παίρνεις αμέσως τα πρώτα χρήματα αμέσως για να μπορείς να ξεκινήσεις τη δουλειά σου. Απλή διαδικασία, χωρίς γραφειοκρατία μέσω της πλατφόρμας σε λίγες μέρες. Εκεί θα κριθεί η κυβέρνηση. Eιδικά για τους δήμους του νομού Ευβοίας Ιστιαίας – Μαντουδίου που έπαθαν εξαιρετική ζημιά, θα ισχύουν τα μέτρα οριζόντια».

«Θα διαγράψουμε όλα τα χρέη από τα προγράμματα Εξοικονομώ, 5 με 6.000 ευρώ στον καθένα. Θα τούς παγώσουμε τα δάνεια ΤΕΠΙΧ και εγγυοδοτικά που έχουμε δώσεις για 6 μήνες, και θα φτιάξουμε και ειδικά εγγυοδοτικά προγράμματα από την Αναπτυξιακή Τράπεζα  για τις πυρόπληκτες περιοχές» πρόσθεσε ο κ. Γεωργιάδης.

Υπενθύμισε εξάλλου ότι η Ελλάδα είναι η 1η χώρα που έλαβε έγκριση του νέου ΕΣΠΑ από την Κομισιόν. «Μέσα στο νέο ΕΣΠΑ έχουμε βάλει 750 εκατ. για την πολιτική προστασία με αποκλειστικό σκοπό την αγορά πυροσβεστικών αεροσκαφών.