Γερμανία: «Μανιφέστο» για προσέγγιση με τη Ρωσία στο SPD

202

 

Κορυφαία στελέχη του συγκυβερνώντος Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (SPD) ζητούν από τη γερμανική κυβέρνηση να ακολουθήσει μία διαφορετική εξωτερική πολιτική, προσεγγίζοντας τη Ρωσία.
Σε κείμενό τους, που οι ίδιοι αποκαλούν «μανιφέστο», επισημαίνουν ότι «80 χρόνια μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο και την απελευθέρωση από τον φασισμό του Hitler, η ειρήνη στην Ευρώπη απειλείται και πάλι» και ότι «η Ευρώπη δεν γίνεται πιο ασφαλής με την επιστροφή σε μία καθαρή πολιτική αποτροπής, χωρίς έλεγχο των εξοπλισμών».
Επιπλέον, οι περίπου 100 υπογράφοντες το κείμενο αμφισβητούν τα σχέδια του NATO και της γερμανικής κυβέρνησης για ραγδαία αύξηση των αμυντικών δαπανών στο 5% του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος (ΑΕΠ), αλλά και την αναγκαιότητα της εγκατάστασης νέων αμερικανικών πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς σε γερμανικό έδαφος από το 2026.

Πρώτη κίνηση αμφισβήτησης

Αρχικά το «μανιφέστο» δόθηκε στη δημοσιότητα από το περιοδικό Stern.
Το υπογράφουν, μεταξύ άλλων, ο πρώην πρόεδρος του SPD Norbert Walter-Borjans, ο πρώην αντιπρόεδρος του κόμματος Ralf Stegner, ο πρώην επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας Rolf Mützenich, καθώς και η επί σειρά ετών πρόεδρος της Επιτροπής Ελληνογερμανικής Φιλίας στο γερμανικό Κοινοβούλιο, Ingrid Schäfer-Sperk.
Πολλοί από τους υπογράφοντες εκτιμάται ότι ανήκουν στην αριστερή πτέρυγα των συγκυβερνώντων σοσιαλδημοκρατών. Δεν λείπουν πάντως και οι πιο «ουδέτερες» υπογραφές, όπως εκείνη του καθηγητή Ernst Ulrich von Weizsäcker, επίτιμου προέδρου στο Club of Rome. Θετική είναι και η αντίδραση της νεολαίας του SPD.
Η κοινή δήλωση αποτελεί ουσιαστικά την πρώτη οργανωμένη κίνηση αμφισβήτησης για την εξωτερική πολιτική που ακολουθεί ο νέος «μεγάλος συνασπισμός» υπό τον Friedrich Merz, στον οποίο συμμετέχουν Χριστιανοδημοκράτες (CDU) και Σοσιαλδημοκράτες (SPD). Το «μανιφέστο» της αριστερής πτέρυγας του SPD αναμένεται να πυροδοτήσει έντονες συζητήσεις, καθώς μάλιστα δημοσιοποιείται μόλις δύο εβδομάδες πριν το τακτικό συνέδριο του κόμματος στο Βερολίνο.
Υπό αμφισβήτηση δεν τίθεται μόνο η πολιτική, αλλά και η οικονομική διάσταση της νέας πολιτικής άμυνας και ασφάλειας. Ήδη σήμερα πολλοί αναλυτές στη Γερμανία εκφράζουν ενδοιασμούς για τον διαβόητο «στόχο του 5% επί του ΑΕΠ» και επισημαίνουν ότι, αν συνέβαινε κάτι τέτοιο, οι αμυντικές δαπάνες θα είχαν φτάσει το ασύλληπτο ποσό των 220 δισεκατομμυρίων ευρώ, που αντιστοιχεί στο 50% του σημερινού κρατικού προϋπολογισμού της Γερμανίας.

Pistorius: «Άρνηση της πραγματικότητας»

Αν και συγκεντρώνει την υποστήριξη κάποιων «πρώην», το μανιφέστο προκαλεί την έντονη αντίδραση πολλών «νυν» στο σοσιαλδημοκρατικό κόμμα. Ο υπουργός Άμυνας Boris Pistorius δηλώνει ότι το «μανιφέστο» ισοδυναμεί με «άρνηση της πραγματικότητας» και υπενθυμίζει ότι ο Ρώσος πρόεδρος Vladimir Putin απορρίπτει τις διαπραγματεύσεις για το μέλλον της Ουκρανίας, αλλά «ακόμη και όταν συμμετέχει σε διαπραγματεύσεις, την ίδια στιγμή βομβαρδίζει ουκρανικές πόλεις με ακόμα μεγαλύτερη σκληρότητα και βιαιότητα».
Σε πιο ήπιους τόνους, ο επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του SPD Matthias Miersch δηλώνει ότι η πρωτοβουλία του «μανιφέστου» είναι «θεμιτή», αν και ο ίδιος διαφωνεί με το περιεχόμενό του.
Σαφώς επικριτική ήταν η πρώτη αντίδραση από το στρατόπεδο των Χριστιανοδημοκρατών: «Πότε θα αντιληφθούμε επιτέλους ότι η Ρωσία δεν θέλει ούτε διαπραγμάτευση, ούτε ειρήνη;», διερωτάται ο βουλευτής της CDU Roderich Kiesewetter.
Έναν απρόσμενο σύμμαχο βρίσκουν οι συνυπογράφοντες το «μανιφέστο» στο ακροδεξιό κόμμα Alternative für Deutschland (AfD): «Το SPD έχει φτάσει εκεί που ήταν η AfD από την αρχή του πολέμου», σχολιάζει με ειρωνικό ύφος ο εκπρόσωπος του κόμματος για θέματα εξωτερικής πολιτικής Markus Frohnmaier.

Πηγή: bankingnews.gr