Γερμανία – ΥΠΟΙΚ: Το Ταμείο Ανάκαμψης της ΕΕ θα μπορούσε να αξιοποιηθεί αλλιώς -Λόγω πολέμου στην Ουκρανία

376
Κομισιόν ΕΕ

Την αντίθεσή του στον τρόπου που λειτούργησε το Ταμείο Ανάκαμψης, εξέφρασε ο Γερμανός ΥΠΟΙΚ Κρίστιαν Λίντνερ.

Το Ταμείο Ανάκαμψης της ΕΕ, το οποίο είχε συσταθεί για να βοηθήσει τις χώρες του μπλοκ να ανασυγκροτηθούν μετά την πανδημία του κορωνοϊού, θα μπορούσε να αξιοποιηθεί διαφορετικά δεδομένου του πολέμου στην Ουκρανία, δήλωσε σήμερα ο γερμανός υπουργός Οικονομικών.

«Δεδομένης της αλλαγής της κατάστασης είμαι ανοιχτός στην προτεραιοποίηση των διαθέσιμων πόρων», είπε ο γερμανός υπουργός Οικονομικών και ηγέτης του φιλικού προς τις επιχειρήσεις κόμματος FDP, Κρίστιαν Λίντνερ, στην εφημερίδα Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung.

Ο Λίντνερ πρόσθεσε ότι αυτό που απαιτείται είναι «επενδύσεις στις υποδομές, στην ενέργεια και στην ανταγωνιστικότητα, αλλά όχι άλλες κρατικές δαπάνες και αναβληθείσες μεταρρυθμίσεις».

Σε μια άνευ προηγουμένου κίνηση για να αποφευχθεί ο οικονομικός κατακερματισμός εξαιτίας της πανδημίας οι χώρες της ΕΕ συμφώνησαν το 2020 να δανειστούν από κοινού 800 δισεκατομμύρια ευρώ για την ανασυγκρότηση των οικονομιών τους ώστε να είναι πιο πράσινες και πιο ψηφιακές.

Σε μερικές εβδομάδες η ΕΕ θα συζητήσει αν υπάρχει ανάγκη για μεγαλύτερο κοινό δανεισμό ώστε να μπορεί το μπλοκ να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις που δημιούργησε η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, όπως δήλωσε την Τρίτη ο Ευρωπαίος Επίτροπος Οικονομίας, Πάολο Τζεντιλόνι.