Γερμανία: Ζημίες δισεκατομμυρίων καταγράφει η ενεργειακή εταιρεία Uniper

224

Στο χειρότερα, έως τώρα τουλάχιστον, πληγέν θύμα της ενεργειακής κρίσης εξελίσσεται η γερμανική εταιρεία Uniper, καθώς ανακοίνωσε χθες ζημίες ύψους 12,3 δισ. ευρώ για το πρώτο εξάμηνο του έτους. Αιτία είναι βέβαια η διακοπή της παροχής φυσικού αερίου από τη Ρωσία που, όπως δηκτικά τόνισε ο διευθύνων σύμβουλος της ενεργειακής εταιρείας, μετέτρεψε τη Uniper σε «πιόνι» στη διελκυστίνδα ανάμεσα στην Ε.Ε. και τη Μόσχα.

Τον περασμένο μήνα το Βερολίνο αποφάσισε να χορηγήσει κρατική ενίσχυση ύψους 15 δισ. ευρώ στη Uniper, καθώς η γερμανική εταιρεία, που υπό κανονικές συνθήκες εισάγει τον μεγαλύτερο όγκο ρωσικού αερίου στην Ευρώπη, κυριολεκτικά «γονάτισε» οικονομικά όταν αναγκάστηκε να καταβάλει πολύ υψηλότερες τιμές για την αγορά ενέργειας από άλλους προμηθευτές. «Για τις μεγάλες εταιρείες πετρελαίου και φυσικού αερίου που δραστηριοποιούνται σε παγκόσμιο επίπεδο, αυτές οι ζημίες μπορεί να είναι υποφερτές, αλλά στη Γερμανία καμία ενεργειακή δεν υπάρχει που να μη γονατίζει από κάτι τέτοιο», τόνισε ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, Κλάους Ντίτερ Μάουμπαχ, ενώ τόνισε πως η Uniper εξετάζει την προσφυγή της στη νομική οδό κατά του ρωσικού κολοσσού της Gazprom.

Η κατάσταση της Uniper και ειδικότερα η κρατική ενίσχυση που αναγκάστηκε να της χορηγήσει το Βερολίνο έφεραν στην επιφάνεια το πόσο εξαρτημένη είναι η Γερμανία από το ρωσικό αέριο, που το περασμένο έτος αντιπροσώπευε περίπου το 55% του συνόλου των αναγκών της. Παραπέμπει παράλληλα και στην παρεμφερή περίπτωση της γαλλικής ενεργειακής Electricite de France, που προ ημερών ανακοίνωσε ζημίες ύψους 5,3 δισ. ευρώ για το πρώτο εξάμηνο του έτους. Η ενεργειακή κρίση, η εκτόξευση των τιμών της ενέργειας και η ένταση με τη Μόσχα βρήκαν την EdF στη χείριστη δυνατή στιγμή, καθώς την ανάγκασαν, όπως και πολλές ενεργειακές της Ευρώπης, να καταβάλει πολύ υψηλότερες τιμές για την αγορά φυσικού αερίου από άλλους προμηθευτές, ενώ είχε ήδη πληγεί από την πτώση της παραγωγής της στους πυρηνικούς της αντιδραστήρες εξαιτίας προβλημάτων και αναγκαστικών έργων επισκευής.

Οι οικονομικές δυσχέρειες μεγάλων ευρωπαϊκών ενεργειακών εταιρειών τείνουν να δικαιώσουν τον Γερμανό υπουργό Οικονομίας, Ρόμπερτ Χάμπεκ, που προ διμήνου προειδοποίησε ότι η πολιτική της Ρωσίας με τις μειώσεις των ροών αερίου μπορεί να αποτελέσει τη Lehman Brothers του ευρωπαϊκού ενεργειακού συστήματος, καθώς «οι ενεργειακές εταιρείες αναγκάζονται να αγοράζουν αέριο με ακριβότερες τιμές, αυξάνονται οι ζημίες τους συνεχώς και μπορεί να καταρρεύσουν μαζικά». Την ίδια στιγμή στη Βρετανία, που σημειωτέον αναγκάστηκε προ μηνών να χορηγήσει στην ενεργειακή Bulb κρατική ενίσχυση ύψους 2,2 δισ. στερλινών, ποσό αντίστοιχο των 2,6 δισ. ευρώ, το κόμμα των Πρασίνων ζητάει κρατικοποίηση των πέντε μεγαλύτερων ενεργειακών εταιρειών της χώρας. Οπως τονίζει σχετικό ρεπορτάζ του Guardian, η πρόταση των Πρασίνων είναι πολύ πιο τολμηρή από εκείνη των Εργατικών, που ζήτησαν «πάγωμα» των τιμολογίων της ενέργειας για νοικοκυριά και επιχειρήσεις επί τουλάχιστον έξι μήνες. Οι Πράσινοι χαρακτηρίζουν την κρατικοποίηση των εταιρειών British Gas, E.ON, EDF, Scottish Power και Ovo «αναγκαία» στο πλαίσιο ενός φιλόδοξου σχεδίου «προκειμένου να αποτραπεί μια καταστροφή τον επόμενο χειμώνα».

Πηγή: kathimerini.gr