Γεροτζιάφας για AstraZeneca: Δεν ευθύνεται μόνο το εμβόλιο, ο ίδιος ο κορωνοϊός προκαλεί θρόμβωση

Μικτή είναι η αιτία που προκαλεί παρενέργειες το εμβόλιο της AstraZeneca δήλωσε ο Γρηγόρης Γεροτζιάφας, καθηγητής Αιματολογίας στην Ιατρική Σχολή της Σορβόννης.

“Πρόκειται για μια αντίδραση που οφείλεται σε υπερευαισθησία του ανοσολογικού συστήματος απέναντι στον αδενοϊό και την πρωτεΐνη του ιού κορoνοϊού που αρχίζει να βγαίνει. Είναι μικτή αιτιολογία. Δεν ευθύνεται μόνο το εμβόλιο, αλλά κυρίως το πρόβλημα ξεκινά από την πρωτεΐνη του ιού. Δεν υπάρχει μια ευθύγραμμη σχέση, σου βάζω το εμβόλιο, παθαίνεις θρόμβωση και κάποιοι θα πεθάνουν. Ο ιός αυτός είναι πολύ σκληρός. Προκαλεί από μόνος του θρόμβωση. Όταν δίνουμε στον οργανισμό ένα κομμάτι του, πυροδοτεί μια διαδικασία θρόμβωσης” σημείωσε στην εκπομπή “Κοινωνία Ώρα MEGA”.

Τόνισε δε ότι δεν είναι εφικτό να διαγνωστεί προ εμβολίου ποιοι θα κάνουν θρόμβωση. “Δεν μπορούμε να το προλάβουμε. Και είναι επικίνδυνο να κάνει κάποιος εξετάσεις πριν το εμβόλιο. Μπορεί να γίνει και αισχροκέρδεια πάνω στο θέμα. Ούτε ένας γιατρός μπορεί να δει τα χαρακτηριστικά, ένα προφίλ του ασθενή για το θέμα”.

“Ο μη εμβολιασμός” πρόσθεσε, “των ανθρώπων που έχουν ιστορικό θρόμβωσης θα τους εκθέσει στον κίνδυνο να περάσουν βαριά τον κορονοϊό. Ο κορονοϊός έχει κατά 17% συχνότητα φλεβικής θρόμβωσης κατά μέσο όρο”.

Τέλος χαρακτήρισε “καθαρή ανοησία” ότι τα εμβόλια προκαλούν στειρότητα σε άνδρες και γυναίκες. “Αυτή η κουβέντα γίνεται μόνο στην Ελλάδα” είπε, υπογραμμίζοντας ότι “η γονιμότητα δεν έχει καμία σχέση με τα εμβόλια. Όπως και η ίδια η νόσηση δεν έχει σχέση με τη γονιμότητα”.