Γερουλάνος: Δεν υπάρχει βάση συζήτησης με ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ

 

 

Ο Παύλος Γερουλάνος υποστήριξε ότι δεν υπάρχει βάση συζήτησης με την Νέα Δημοκρατία ή τον ΣΥΡΙΖΑ για το ενδεχόμενο συνεργασίας με το ΚΙΝΑΛ.

 

Ο κ. Γερουλάνος τόνισε ότι η κυβέρνηση έχει συγκεντρώσει όλες τις εξουσίες στο Μέγαρο Μαξίμου, ενώ το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης λειτουργεί μονολιθικά και αναρωτήθηκε σε ποιο πλαίσιο θα μπορούσε να γίνει συζήτηση μαζί τους.

 

Ο υποψήφιος για την προεδρία του Κινήματος Αλλαγής ανέφερε ότι αν εκλεγεί προσδοκά να φέρει την αλλαγή που έχει ανάγκη ο κόσμος και να επανασυνδέσει τα λαϊκά στρώματα με τη μεσαία τάξη.

 

Στη συνέντευξη που παραχώρησε στην Βραδυνή της Κυριακής,ο Παύλος Γερουλάνος εμφανίστηκε σίγουρος ότι το πρόγραμμά του είναι αρκετό για να τον στείλει στο δεύτερο γύρο των εσωκομματικών εκλογών.

 

Αναλυτικά η συνέντευξη στην Βραδυνή της Κυριακής

Κύριε Γερουλάνε γιατί θέσατε υποψηφιότητα διεκδικώντας την ηγεσία του ΚΙΝΑΛ; Τι προσδοκάτε αν εκλεγείτε πρόεδρος να κάνετε για το κόμμα σας και τη χώρα;

 

Για να φέρουμε την αλλαγή που έχει ανάγκη ο τόπος χρειάζεται να επανασυνδεθούμε με τα λαϊκά, προοδευτικά στρώματα και την πολύπαθη μεσαία τάξη. Αυτό θα το πετύχουμε πρώτα με διαρθρωτικές αλλαγές εσωτερικά, έπειτα ασκώντας ουσιαστική αντιπολίτευση και στη συνέχεια με σοβαρή πρόταση διακυβέρνησης. Έθεσα υποψηφιότητα, για να παρουσιάσω το ολοκληρωμένο σχέδιο που επεξεργάζομαι καιρό με την ομάδα μου, για την ανασυγκρότηση της χώρας μέσα από την αναγέννηση της παράταξης. Προτεραιότητα μου είναι να οδηγήσω την παράταξη σε ανοιχτό προσυνεδριακό διάλογο που θα μεταφράσει τις αρχές του ΠΑΣΟΚ σε προτάσεις που απαντούν στα σημερινά, αγωνιώδη κοινωνικά αιτήματα. Να προωθήσω γενναία αλλαγή καταστατικού, που θα καταστήσει την παράταξη ανοιχτή, με ουσιαστικές τομές όπως η ηλεκτρονική ψήφος που έχω προτείνει τόσο για τους απόδημους όσο και εξαιτίας της πανδημίας. Και να γυρίσω κάθε γωνιά της Ελλάδας, για να ξαναφέρω κοντά μας τα χιλιάδες ικανά στελέχη που μένουν αδρανή, έχοντας ρυθμίσει τις προϋποθέσεις για την συμμετοχή τους.

– Καθημερινά έρχεστε σε επαφή με πολίτες οι οποίοι σας λένε τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν. Ιεραρχώντας αυτά τα προβλήματα ποια είναι η προτεραιότητα που βάζουν οι άνθρωποι αυτοί περιμένοντας λύσεις από τους πολιτικούς;

 

Αυτό που με προβληματίζει πραγματικά είναι το πόσοι άνθρωποι έχουν γυρίσει την πλάτη στην πολιτική. Βιώνουν τεράστια προβλήματα χωρίς καμία ελπίδα ότι κάτι μπορεί να αλλάξει. Στις τελευταίες εκλογές ψήφισαν 2 εκατομμύρια λιγότεροι συμπολίτες μας σε σχέση με το 2009. Αυτό είναι θηριώδες έλλειμα δημοκρατίας. Στις συζητήσεις που κάνω, βλέπω ανθρώπους παραγωγικούς, που νοιάζονται για θεματικά ή τοπικά ζητήματα, να νιώθουν ότι δεν εκπροσωπούνται, στα αλήθεια, από πολιτικούς που θέλουν να τους δώσουν τα εργαλεία να βασιστούν στις δικές τους δυνάμεις. Σκοπός μου είναι να τους εμπνεύσω εμπιστοσύνη για να συμμετέχουν ξανά.

-Ποιο είναι το σχέδιο σας για την αναμόρφωση της χώρας σε ό,τι αφορά το βιοτικό επίπεδο των Ελλήνων πολιτών;

 

Πρώτα από όλα χρειάζεται στήριξη των πολιτών που σήμερα δοκιμάζονται. Το κοινωνικό κράτος έχει περιοριστεί σε μπαλώματα και ελεημοσύνες όταν θα έπρεπε να επικεντρώνεται στο πως κάθε Ελληνίδα και κάθε Έλληνας θα μπορεί να δημιουργήσει.Γι΄αυτό, χρειάζεται μία γενναία αλλαγή διοικητικού και παραγωγικού μοντέλου, αυτό που εμείς ονομάζουμε ριζική αποσυγκέντρωση της εξουσίας. Μόνο έτσι θα προχωρήσουμε στη διεύρυνση της παραγωγικής βάσης,που τώρα είναι συρρικνωμένη, και στην δίκαιη ανακατανομή του πλούτου. Να δώσουμε εξουσία σε θεσμούς όπως ΟΤΑ, Πανεπιστήμια, επιμελητήρια, συνεταιρισμοί και πανεπιστήμια, να διαχειριστούν περιφερειακά προγράμματα – με κανόνες διαφάνειας. Έτσι, εξασφαλίζουμε ότι ο πλούτος που εισρέει στη χώρα θα μένει εδώ αντί να φεύγει έξω όπως γίνεται σήμερα. Ότι στη χώρα μας θα επενδύσουν εκείνοι που θα παλέψουν, και όχι επιχειρηματίες που δεν έχουν τίποτα να χάσουν αν πτωχεύσουμε. Γι αυτό οφείλουμε να στηρίξουμε τη μεσαία τάξη, με προοδευτική ατζέντα για την καταπολέμηση της φτώχειας, με σύγχρονες κοινωνικές δομές και πολιτικές όπως καθολικό βασικό εισόδημα, δίκαιη φορολόγηση του πλούτου και περιουσιολόγιο, δραστική μείωση του χρόνου και του κόστους απονομής δικαιοσύνης, αναβάθμιση των συστημάτων Yγείας και Παιδείας.

-Όλοι οι υποψήφιοι υποστηρίζετε  πως δεν συντρέχουν λόγοι συνεργασίας με τη Νέα Δημοκρατία και το ΣυΡιζΑ. Τι σας χωρίζει από τη Νέα Δημοκρατία και τι από τον ΣυΡιζΑ;

 

Κάθε διάλογος για συνεργασίες πρέπει να στηρίζεται σε προγραμματικές συγκλίσεις και όχι αγωνίες για καρέκλες. Όπως είπα ,αξιολογώ την αποσυγκέντρωση της εξουσίας ως απόλυτη προτεραιότητα για την χώρα σήμερα, και δυστυχώς κανένα από τα δύο κόμματα δεν έχει δείξει την παραμικρή τέτοια διάθεση. Αφενός, ο ΣΥΡΙΖΑ καταστρατήγησε βασικές αξίες του χώρου, με τις επιθέσεις στη μεσαία τάξη, τα καπελώματα σε θεσμούς που πρέπει να απελευθερώσουμε (ΟΤΑ, επιμελητήρια κλπ) και ακόμη και στα εσωτερικά του λειτουργεί μονολιθικά. Αφετέρου η Νέα Δημοκρατία με το δήθεν «επιτελικό κράτος», έχει υπερσυγκεντρώσει τις εξουσίες στο Μαξίμου. Σε ποιο πλαίσιο να συζητήσουμε;

– Εάν είστε εκτός δεύτερου γύρου θα προτρέψετε τους ψηφοφόρους σας προς κάποιον συγκεκριμένο υποψήφιο;

 

Το πρόγραμμά που σας παρουσίασα θα μας πάει στον δεύτερο γύρο και θα είναι η βάση τόσο για την αντιπολίτευση που θα κάνουμε όσο και για την κυβερνητική μας πρόταση. Σε κάθε περίπτωση όμως, για αυτά πάλευα πάντα και αυτά θα συνεχίσω να υποστηρίζω όποιος και αν εκλεγεί Πρόεδρος. Σε καμία περίπτωση δεν θα βάλω τις προσωπικές μου προτιμήσεις πάνω από τις ιδέες που πρεσβεύω.

– Η παρακαταθήκη που άφησε η Φώφη Γεννηματά για την ενότητα του κόμματος πιστεύετε ότι τηρείται από όλους τους υποψήφιους πριν ή μετά τις πράσινες κάλπες;

 

Πραγματικά μας άφησε αυτή την παρακαταθήκη και είναι χρέος μας να την τιμήσουμε. Σε ό,τι με αφορά, τρέφω μεγάλο σεβασμό προς τους συνυποψηφίους μου. Χαίρομαι που με τον αυξημένο αριθμό υποψηφίων υπάρχει αντιπροσωπευτικότητα θέσεων, ακούω με προσοχή τις προτάσεις τους και θα επιδιώξω την ενεργή συμμετοχή τους την επόμενη ημέρα. Έχουμε πολλή δουλειά και όλοι πρέπει να συμβάλλουμε στις αλλαγές που έχει ανάγκη η παράταξή μας.

-Γιατί προτείνετε τηλεμαχίες και στην περιφέρεια εκτός από κεντρικό επίπεδο;

 

Με αυτό τον τρόπο θα αποδείξουμε στην πράξη ότι Ελλάδα δεν είναι μόνο η Αθήνα, θα συζητήσουμε για τα πολλά και σημαντικά ζητήματα των τοπικών κοινωνιών και θα στείλουμε ένα μήνυμα ενότητας στους προοδευτικούς πολίτες. Εγώ το κάνω αυτό ήδη, εδώ και καιρό, γυρίζοντας όλη την Ελλάδα. Τα debates αυτά είναι σημαντική ευκαιρία να το πούμε όλοι μαζί.