Για τα γλυπτά του Παρθενώνα: Οι Έλληνες της Μεγάλης Βρετανίας οργανώνουν «πάρτυ»!

115

Το κάλεσμα στο Facebook, στο Greek List, αναφέρει:

«Στις 20 Ιουνίου το Μουσείο της Ακρόπολης έχει γενέθλια. Εμείς οι Έλληνες του Ηνωμένου Βασιλείου γιορτάζομυε τα 15 χρόνια από τον εγκαινιασμό του, αιτούμενοι να στεγάσει οριστικά, επανενωμένα τα γλυπτά του Παρθενώνα.

Φέτος, η επέτειος συμπίπτει με δύο σημαντικά γεγονότα. Πρώτον, την αλλαγή διεύθυνσης στο Βρετανικό Μουσείο και δεύτερον την πρόσφατη επίσημη παραδοχή εκ μέρους της Τουρκίας οτι κανένα «φιρμάνι» δεν εκδόθηκε, ούτε βρέθηκε ποτέ, που να επέτρεψε στον Λόρδο΄Ελγιν να τεμαχίσει και να αφαιρέσει κομμάτια του Παρθενώνα.

Στις 29 Μαϊου, η 24η συνέλευση της επιτροπής της UNESCO για την επιστροφή μνημείων πολιτιστικής κληρονομιάς στις χώρες όπου ανήκουν, η Τουρκική αντιπροσωπεία όχι μόνον κατέρριψε τους Βρετανικούς ισχυρισμούς περί ύπαρξης τέτοιου εγγράφου αλλά συμπλήρωσε σε θριαμβικό τόνο ότι ανυπομονούν και εύχονται με όλη τους την καρδιά την επιστροφή των γλυπτών του Παρθενώνα.

Ας δώσουμε λοπόν ένα δυναμικό Ελληνικό παρών, σαν δώρο γενεθλίων στα 15 χρόνια του Μουσείου της Ακρόπολης, έξω από το Βρετανικό Μουσείο, να συγχαρούμε τον νέο διευθυντή, να του ευχηθούμε μια επιτυχημένη θητεία και να του υπενθυμίσουμε πόσο σημαντική είναι η επιστροφή καλλιτεχνημάτων στη χώρα που τα γέννησε…

Ο εορτασμός θα αρχίσει στις 11 το πρωϊ έξω από το Βρετανικό Μουσείο την Κυριακή 15 Ιουνίου και θα διαρκέσει 2-3 ώρες. Ελάτε με τις οικογένειές σας και τους φίλους σας για να κάνουμε… παρέα στα γλυπτά και να δείξουμε πόσο δυνατή παρουσία έχουν οι Έλληνες στη Βρετανία καθώς θα καλωσορίζουμε τον νέο Διευθυντή!»