Γιάννης Οικονόμου: Περιμένουμε την εισήγηση της Επιτροπής για τη χρονική μετάθεση των μέτρων

«Σταθμίζουμε τα δεδομένα. Περιμένουμε αύξηση των κρουσμάτων. Βρισκόμαστε σε εγρήγορση. Αφού ακούσουμε τις αποφάσεις των ειδικών, θα κάνουμε αυτό που πρέπει στον ενδεδειγμένο χρόνο», δήλωσε ο Γιάννης Οικονόμου στην ενημέρωση των πολιτικών συντακτών.

Μετά από σχετική ερώτηση ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ανέφερε ότι οι εισηγήσεις αύριο θα είναι για την χρονική μετατόπιση των μέτρων νωρίτερα και όχι για τη λήψη νέων μέτρων ενώ σημείωσε πως δεν υπάρχει κάποια εισήγηση ή σχεδιασμός για να μην ανοίξουν τα σχολεία στην ώρα τους.

Κληθείς να σχολιάσει ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ με την οποία το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης κατηγορεί τον πρωθυπουργό ότι κάνει διακοπές ο κ. Οικονόμου απάντησε: «Ο πρωθυπουργός αναχώρησε χθες από την Αθήνα και θα επιστρέψει αύριο. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στα 2,5 χρόνια που είναι πρωθυπουργός, οι μέρες που έχει βρεθεί εκτός Μαξίμου είναι ελάχιστες».

Σε ότι αφορά την αναγκαιότητα των μέτρων που ανακοινώθηκαν με δεδομένο ότι φαίνεται πως η μετάλλαξη “όμικρον” είναι πιο ήπια, απάντησε πως όντως πλήττει κυρίως νεαρές ηλικίες και η αύξηση των κρουσμάτων δεν συνοδεύεται από αύξηση των νοσηλειών.

Ο κ. Οικονόμου σημείωσε πως περιμένουμε ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων, ότι το ΕΣΥ βρίσκεται σε πίεση και δυστυχώς, παρά τις προσπάθειες που έχουν γίνει, έχουμε αρκετούς συμπολίτες μας άνω των 60 ετών που είναι ανεμβολίαστοι.

Πρόσθεσε πως υπάρχει κίνδυνος επαφής των νέων ανθρώπων οι οποίοι μπορεί να μεταδώσουν τον ιό στους ηλικιωμένους οικείους τους και να αυξηθεί η πίεση στο σύστημα υγείας. «Γι’ αυτό τα μέτρα είναι για να περιορίσουμε τη μετάδοσης στους χώρους που αποτελούν εστίες υπερμετάδοσης», συμπλήρωσε.

Δήλωσε επίσης ότι δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή ενδεχόμενο αλλαγής των πρωτοκόλλων λειτουργίας των σχολείων ή επέκτασης της υποχρεωτικότητας των εμβολιασμών.

«Είμαστε σε εγρήγορση. Αυτή τη στιγμή ο σχεδιασμός για τα σχολεία είναι ότι θα ανοίξουν στην ώρα τους. Ο σχεδιασμός είναι μέσα από το αυξημένο testing και τα πρωτόκολλα που έχουμε, τα σχολεία να ανοίξουν κανονικά», πρόσθεσε.
Για το ενδεχόμενο να αποφασιστεί lockdown ή περιορισμός της κυκλοφορίας, ο κ. Οικονόμου επανέλαβε πως τα μέτρα που έχει εισηγηθεί η επιτροπή είναι γνωστά και θα αποφασίσει μόνο για τη χρονική μετάθεσή τους.

Απαντώντας σε άλλη ερώτηση για τα μέτρα που ανακοινώθηκαν υπενθύμισε ότι η κυβέρνηση στήριξε μέχρι τώρα την κοινωνία και τις επιχειρήσεις με πάνω από 42 δις ευρώ. «Με την πολιτική που ακολουθήσαμε μέχρι τώρα καταφέραμε να φτάσουμε μέχρι εδώ, να σώσουμε την περίοδο των Χριστουγέννων, να δουλέψει η αγορά. Τα μέτρα που συζητούμε έχουν περιορισμένη διάσταση και είναι στοχευμένες παρεμβάσεις στις εστίες που παρατηρείται υπερμετάδοση», πρόσθεσε.

Σχετικά με τη διάρκεια του πιστοποιητικού εμβολιασμού όταν δεν έχει γίνει η αναμνηστική δόση, ο κ. Οικονόμου δήλωσε πως βρισκόμαστε σε επικοινωνία με τις υπόλοιπες χώρες και είναι ικανοποιητικά τα ποσοστά εξέλιξης για την αναμνηστική δόση. Αν χρειαστεί – σημείωσε – αναπροσαρμογή στην απόφαση για το επτάμηνο, εδώ είμαστε.

Τέλος ερωτηθείς για την ανάρτηση του κ. Μόσιαλου, δήλωσε πως «εξέφρασε προσωπική άποψη στο πλαίσιο του ιδιωτικού του βίου” και πως “η ελευθερία του λόγου είναι απολύτως κατοχυρωμένη ακόμα και όταν είναι άκομψος ή και προσβλητικός».