Γιατί κρατείται τώρα ο Σαρκοζί;

Ο Γάλλος πρώην Πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί απολογείται για την υπόθεση παράνομου χρηματισμού της προεκλογικής του εκστρατείας το 2007. Γιατί όμως τώρα απολογείται κρατούμενος;

Πριν από πέντε χρόνια, τον Απρίλιο του 2013, ξεκίνησε η δικαστική έρευνα για παράνομο χρηματισμό της προεκλογικής εκστρατείας του Νικολά Σαρκοζί το 2007 από τον Καντάφι. Είναι όμως η πρώτη φορά σήμερα που καλείται να απολογηθεί και μάλιστα υπό κράτηση που μπορεί να διαρκέσει 48ωρο. Και το ερώτημα είναι γιατί τώρα.

 Ένας πρώτος λόγος είναι  ότι πρόκειται για χρήματα σε ρευστό ύψους 50 εκατομμυρίων ευρώ που σύμφωνα με τις μαρτυρίες μεσαζόντων κυκλοφόρησαν σε βαλίτσες, πράγμα δύσκολο για τους δικαστές να καταγράψουν διαδρομές και αποδέκτες.

Ένας δεύτερος λόγος είναι ότι ένας από τους μεσάζοντες, ονόματι Αλεξάντρ Ντζούρι που έχει ήδη ομολογήσει, έχει συλληφθεί στο Λονδίνο, περιμένοντας την πιθανή παράδοσή του στις γαλλικές αρχές.

Και ο τρίτος λόγος θα μπορούσε να είναι ότι ο δικαστής Σερζ Τουρέν που έχει ήδη δικάσει την υπόθεση Πυγμαλίων, την υπόθεση χρηματισμού της δεύτερης εκστρατείας Σαρκοζί του 2012, πρόκειται να μετακινηθεί και προφανώς θα θέλει να ολοκληρώσει την πεντάχρονη ερευνά του.

Αυτές τις ώρες ο Νικολά Σαρκοζί απολογείται ενώπιον ανακριτών στην κεντρική υπηρεσία καταπολέμησης της διαφθοράς. Οι ανακριτές θα αποφασίσουν εάν θα του απαγγελθούν κατηγορίες και θα παραπεμφθεί η υπόθεση στο δικαστήριο.

Ο Νικολά Σαρκοζί αρνείται για την ώρα κάθε εμπλοκή. Για την ίδια υπόθεση πάντως είναι ήδη κατηγορούμενοι τέσσερεις στενοί συνεργάτες του όπως ο πρώην υπουργός εσωτερικών Κλοντ Γκεάν.

Πηγή dw