Γιατί ο χρυσός χάνει ξαφνικά έδαφος – Κάτω από τα 1900 δολ. η ουγγιά

493

Για δεύτερη μέρα χάνει έδαφος ο χρυσός με βουτιά κάτω από τα 1900 δολάρια την ουγγιά, η μεγαλύτερη υποχώρηση εδώ και επτά χρόνια, καθώς οι επενδυτές φαίνεται να ρευστοποιούν μια από τις πιο hot τοποθετήσεις του 2020. Μετά το ιστορικό υψηλό, άνω των 2.000 δολαρίων η ουγγιά, την περασμένη εβδομάδα, το ράλι ανακόπηκε καθώς οι αποδόσεις των ομολόγων στις ΗΠΑ αυξήθηκαν ενώ ακολούθησαν εκροές από ETFs που δραστηριοποιούνται στον χρυσό.

Την Τρίτη οι συναλλαγές ολοκληρώθηκαν με πτώση της τάξης του 4%, οι μεγαλύτερες απώλειες σε διάστημα σχεδόν πέντε μηνών καθώς οι επενδυτές έστρεψαν την προσοχή τους στο ράλι που καταγράφουν οι αποδόσεις των αμερικανικών ομολόγων, αλλά και στην άνοδο του S&P 500 κοντά στα ιστορικά του υψηλά. Το συμβόλαιο του χρυσού παραδόσεως Δεκεμβρίου κατρακύλησε 93,40 δολ. ή 4,58% και έκλεισε στα 1.946,30 δολ. ανά ουγγιά. Αυτή είναι η μεγαλύτερη ποσοστιαία πτώση από τις 13 Μαρτίου.

Ο χρυσός ήταν ένα από τα προϊόντα με τις καλύτερες επιδόσεις φέτος, το καταφύγιο των επενδυτών στην πανδημία. Η ανακοπή της πορείας του αποτελεί πλέον πρόκληση για τους υποστηρικτές του μετάλλου, οι οποίοι είχαν οδηγήσει σε ράλι τιμών.«Μπορούμε να αναμένουμε ότι οι αποδόσεις θα αυξηθούν περαιτέρω από τις προσδοκίες ενός πακέτου βοήθειας των ΗΠΑ, το οποίο μπορεί να πιέσει τις τιμές βραχυπρόθεσμα», λέει ο Tapan Patel αναλυτής της HDFC Securities Ltd. » Η διόρθωση μπορεί να είναι βραχύβια. Η πρόσφατη ανάκαμψη αντικατοπτρίζει τις ελπίδες των επενδυτών ότι ο κορονοϊός θα συγκρατηθεί εν μέσω της ανακοίνωσης για το εμβόλιο Covid-19 της Ρωσίας, σύμφωνα με την Standard Chartered Plc.»Μόλις έφτασε τα $ 2000 ανά ουγγιά, στο μυαλό πολλών επενδυτών ήταν να σηκώσουν τα κέρδη από το τραπέζι», λέει ο Gavin Wendt, αναλυτής στη MineLife Pty. Ο Jeffrey Gundlach της DoubleLine Capital LP δήλωσε ότι αναμένει ότι ο χρυσός θα συνεχίσει να διαπραγματεύεται υψηλότερα παρά την πτώση. Μεταξύ των τραπεζών που έχουν προβλέψει σημαντικά κέρδη τις τελευταίες εβδομάδες, η Bank of America Corp. έχει προβλέψει ότι ο χρυσός θα αγγίξει τα 3.000 $.