Γιατί παραπέμπονται στο Ειδικό Δικαστήριο Παπαγγελόπουλος – Τουλουπάκη: Το βούλευμα του Δικαστικού Συμβουλίου

308

Ο πρώην υπουργός παραπέμπεται και για παράβαση καθήκοντος (πλημμέλημα) για τέσσερις άλλες υποθέσεις.

Με βάση το βούλευμα του Ανώτατου Δικαστικού Συμβουλίου, τόσο ο πρώην αναπληρωτής υπουργός, Δημήτρης Παπαγγελόπουλος όσο και η εισαγγελέας Ελένη Τουλουπάκη παραπέμπονται στο εδώλιο του Ειδικού Δικαστηρίου, για μη διαβίβαση στη Βουλή της δικογραφίας μήνυσης βουλευτών του ΠΑΣΟΚ για τις τιμές των φαρμάκων (κακούργημα). Επίσης ο πρώην υπουργός παραπέμπεται και για παράβαση καθήκοντος (πλημμέλημα) για τέσσερις άλλες υποθέσεις.

Σύμφωνα με το υπ’ αριθμ. 25/2022 βούλευμα του δικαστικού συμβουλίου του νόμου περί ευθύνης υπουργών, η Ελένη Τουλουπάκη παραπέμπεται σε δίκη για κατάχρηση εξουσίας σε βαθμό κακουργήματος, καθώς «δεν διαβίβασε εν γνώση της αμελλητί στη Βουλή το φάκελο δικογραφίας που σχηματίστηκε κατόπιν της από τις 22 Φεβρουαρίου 2017 μηνυτήριας αναφοράς στην εισαγγελία εγκλημάτων διαφθοράς οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, Ανδρέας Λοβέρδος, Βασίλης Κεγκέρογλου και Έφη Χριστοφιλοπούλου σχετικά με τιμή τιμολόγηση φαρμάκων δύο φορές για το έτος 2015 από τον υπουργό υγείας Παναγιώτη Κουρουμπλή και τον αναπληρωτή υπουργό Ανδρέα Ξανθό, που αποσκοπούσε στην μείωση των τιμών αυτών».

Ως προς το Δημήτρη Παπαγγελόπουλο παραπέμπεται για το κακούργημα της ηθικής αυτουργίας σε αυτή την πράξη (κατάχρηση εξουσίας), με το σκεπτικό ότι η Ελένη Τουλουπάκη παρέλειψε να ενεργήσει κατόπιν των δικών του προτροπών, παραινέσεων, συμβούλων, πειθούς και φορτικότητας στις οποίες προέβη εκμεταλλευόμενος την επιρροή που ασκούσε λόγω της ιδιότητας του ως αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης αλλά και ως πρώην συνάδελφος και προϊστάμενος στην Εισαγγελία Πρωτοδικών της Αθήνας.

Επίσης ο πρώην υπουργός παραπέμπεται και για παράβαση καθήκοντος (πλημμέλημα) και συγκεκριμένα γιατί:

1. παρότρυνε με απειλές την τότε εισαγγελέα εφετών Αθηνών Γεωργία Τσατάνη η οποία ενεργούσε προκαταρτική εξέταση προς διακρίβωση της τέλεσης αξιόποινων πράξεων σε βάρος του Ανδρέα Βγενόπουλου και της υπέδειξε με φορτικότητα συγκεκριμένο δικονομικό χειρισμό της υπόθεσης, ήτοι την επιστροφή της δικογραφίας στην εισαγγελία διαφθοράς Ελένη Ράικου προκειμένου να σκεφτούν ποινικές διώξεις, όπως της δήλωσε.

2. Παρότρυνε με απειλές την τότε εισαγγελέα εγκλημάτων διαφθοράς Ελένη Ράικου, αντεισαγγελέα εφετών, η οποία ενεργούσε προκαταρτική εξέταση για τυχόν διάπραξη των αδικημάτων της απιστίας, δωροληψίας και δωροδοκίας από πρόσωπα, που εμπλέκονται στην διαδικασία έγκρισης τιμολόγησης αποζημίωσης και συνταγογράφησης φαρμακευτικών σκευασμάτων της φαρμακευτικής εταιρείας Νοβάρτις, σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε μαζί της στις αρχές Μαρτίου του 2017 και σε μη ακριβώς προσδιορισθείσα ημερομηνία, της άσκησε πίεση απαιτώντας από αυτήν επιτακτικά να διαβίβαση το φάκελο της Νοβάρτις στη Βουλή προς ενεργοποίηση του νόμου περί ευθύνης των υπουργών, χωρίς να υπάρχουν στοιχεία κατά πολιτικών προσώπων, που να δικαιολογούν την ενέργεια αυτή, πράγμα που ίδιος γνώριζε προτρέποντας την όπως από αυτήν εξελέχθη να κατασκευάσει στοιχεία.

3. Παρενέβη στο έργο του τότε οικονομικού εισαγγελέα Παναγιώτη Αθανασίου με διάφορες ενέργειες απαιτώντας να περατωθεί τάχιστα φορολογικός έλεγχος του Ιωάννη Αλαφούζου και του Ανδρέα Βγενόπουλου και προς τούτο να πιέσει ο εισαγγελέας τους αρμόδιους φορολογικούς ελεγκτές, διατυπώνοντας απειλές.

4. Παρενέβη επανειλημμένα στο έργο του συγκεκριμένου οικονομικού εισαγγελέα για τις υποθέσεις του διοικητή της τράπεζας Πειραιώς Μιχάλη Σάλλα.

Το Ανώτατο Δικαστικό Συμβούλιο αργά χθες τη νύχτα αποφάσισε να απαλλαγούν όλοι οι κατηγορούμενοι, πολιτικοί και μη από τις κατηγορίες που σχετίζονται με τα 10 πολιτικά πρόσωπα της υπόθεσης Novartis. Μετά από τη δημοσίευση του βουλεύματος από την ανάγνωση αυτού προκύπτει ότι τα αδικήματα για τα οποία οι δικαστές αποφαίνονται την παραπομπή των δύο συγκεκριμένων σε δίκη, δεν συνδεόνται με την στοχοποίηση των δέκα πολιτικών προσώπων.

Ανακοίνωση δικηγόρων Παπαγγελόπουλου

«Με του βούλευμα του δικαστικού συμβουλίου του αρ 86 του Συντάγματος ο εντολέας μας απαλλάχθηκε αμετάκλητα για το αδίκημα της Ηθικής αυτουργίας σε κατάχρηση εξουσίας σε σχέση με τις έρευνες των εισαγγελέων για το σκάνδαλο Novartis. Συγκεκριμένα τα μέλη του Συμβουλίου ομόφωνα κατέληξαν ότι οι ενέργειες των εισαγγελέων ήταν νόμιμες και επιβεβλημένες. Ομόφωνα αμετακλήτως απαλλακτική είναι η κρίση του Συμβουλίου για τα κακουργήματα της απόπειρας εκβίασης σε βάρος Μιωνη και δωροληψίας πολιτικού προσώπου. Ομοίως αμετάκλητα απαλλακτική είναι η κρίση για δήθεν παρεμβάσεις του εντολέως μας στην διερεύνηση του σκανδάλου της Novartis. Ως προς το παραπεμπτικό σκέλος που αφορά στη πλημμεληματική παράβαση καθήκοντος και στην με πλειοψηφία 3-2 απόφαση για παραπομπή της κ Τουλουπάκη για το αδίκημα της κατάχρησης εξουσίας δια παραλείψεως τελούμενο, που αφορά αποκλειστικά στη μη έγκαιρη αποστολή της δικογραφίας στη Βουλή για τον πρώην υπουργό υγείας κ Κουρουπλή , με ηθικό αυτουργό τον εντολέα μας, δηλώνουμε βέβαιοι για την πρόδηλη νομική και ουσιαστική αβασιμότητα αυτής της κατηγορίας και θα φανεί με πανηγυρικό τρόπο στο ακροατήριο του Ειδικού δικαστηρίου».

Οι συνήγοροι Υπερασπίσεως

Δημήτρης Παπαγγελόπουλος

Μάνος Ροδουσάκης