Γιατί παθαίνω κρίσεις πανικού;

4887

Γράφει η Συμβουλευτική Ψυχολόγος Ίρις Ε. Κρέμερ.

Πριν από περίπου ένα χρόνο είχα διαβάσει ένα άρθρο από τους New York Times στο οποίο ο αρθρογράφος άγγιζε το θέμα της ψυχικής υγείας λέγοντας ότι αν η προηγούμενη γενιά ήταν η γενιά της κατάθλιψης τότε είναι βέβαιο πως αυτή η γενιά είναι η γενιά του άγχους. Για να λέμε τα πράγματα με το όνομα τους, δυστυχώς η κατάθλιψη δε θα πάψει να είναι ποτέ ένα δυσάρεστο trend όλων των εποχών καθώς ακόμα και με το άγχος να έχει πάρει την αρνητική πρωτιά, από τις εφηβικές ηλικίες έως και ανθρώπους άνω των 60, η κατάθλιψη παραμένει μία ψυχική ασθένεια που βλέπουμε να συνοδεύει πολλές άλλες σαν συνεπακόλουθό τους.

Γιατί παθαίνουμε κρίσεις πανικού; Ένα ερώτημα που ταλανίζει καθημερινά πολύ κόσμο ο οποίος δε μπορεί να αντιληφθεί από που εμφανίστηκε ξαφνικά τόσο άγχος και ένταση. Ένα από τα βασικά χαρακτηριστικά του άγχους είναι ότι δε λειτουργεί μόνο αιφνιδιαστικά, όταν έχει δηλαδή συμβεί ένα έντονο, σημαντικό γεγονός στη ζωή μας οπότε και μπορούμε έτσι να κατανοήσουμε την σύνδεση του, αλλά λειτουργεί εξίσου και συσσωρευτικά. Όταν λοιπόν ο οργανισμός μας νιώσει ότι έχει να σηκώσει αρκετό «βάρος» αθροιστικά, σε ένα βάθος χρόνου, τότε μπορεί να λυγίσει και να έρθει ένα ξέσπασμα άγχους που μπορεί να κορυφώσει σε μία κρίση πανικού. Οι άνθρωποι που παθαίνουν κρίσεις πανικού ενδεχομένως να μην έχουν αντιληφθεί τα σημάδια νωρίτερα, όμως μιλώντας με έναν ειδικό που εξειδικεύεται σε θέματα άγχους να αντιληφθεί ότι απλά δε μπορούσε να τα αναγνωρίσει. Μία κρίση πανικού είναι ο τρόπος του οργανισμού μας να μας στείλει ένα μήνυμα που δε λέει τίποτα άλλο από το ‘Δεν αντέχω άλλο, προστάτευσε με, ξεκούρασέ με, φρόντισε με, ρίξε ρυθμούς’. Είναι λοιπόν ένα δυνατό καμπανάκι το οποίο δε πρέπει επουδενί να το αγνοούμε.

Οι κρίσεις πανικού εμφανίζονται σε δύο ξεχωριστές περιπτώσεις που μπορεί όμως και να ισχύουν παράλληλα. Η μία είναι όταν το άτομο πάσχει από μία φοβία, π.χ. αγοραφοβία, κοινωνική φοβία, φοβία για κάποιο συγκεκριμένη κατάσταση ή κάποιο μεταφορικό μέσο όπως αεροπλάνο, πλοίο, ΚΤΕΛ, ή κάποιο ζώο. Σε αυτές τις περιπτώσεις όταν το άτομο εκτίθεται στο φοβογόνο ερέθισμα του και αυξηθεί κατά πολύ το άγχος του, μπορεί αυτό να κορυφώσει σε μία κρίση πανικού. Η δεύτερη περίπτωση είναι όταν το άτομο παθαίνει συχνά κρίσεις πανικού σε άτακτες μέρες και ώρες, χωρίς κάποιο εμφανές ερέθισμα που να πυροδοτεί μια τέτοια αντίδραση στον οργανισμό. Σε αυτή την περίπτωση μιλάμε για την διαταραχή πανικού όπου βλέπουμε συχνά κρίσεις πανικού όπου η σκέψη της κρίσης που έχει ήδη συμβεί μοιάζει να πυροδοτεί την επόμενη. Η διαταραχή πανικού ξεκινάει με μία πρώτη κρίση που οφείλεται σε συσσωρευμένα ή και έντονα, μεμονωμένα ψυχοπιεστικά γεγονότα στη ζωή ενός ανθρώπου και σύντομα αυτό είτε λόγω της παραμονής του άγχους σε συνεχή υψηλά επίπεδα, είτε λόγω ενός φαύλου κύκλου φόβου και άγχους, παρατηρείται η επανάληψη των κρίσεων πανικού ανά τακτά χρονικά διαστήματα.

Ζητήστε την συμβουλή του ειδικού και αντιμετωπίστε το άγχος σας για μια πιο λειτουργική και ισορροπημένη καθημερινότητα.