Γιώργος Παπανδρέου: «Είναι σημαντικό να μην κερδίσει ο Πούτιν, θα πάρουν θάρρος κι άλλοι ηγέτες»

«Υπάρχουν σημαντικά διακυβεύματα. Άμεσο διακύβευμα είναι η ανθρώπινη τραγωδία που ζούμε και το προσφυγικό που προκαλείται από αυτή την εξέλιξη», είπε στο MEGA ο Γιώργος Παπανδρέου για τον πόλεμο που μαίνεται στην Ουκρανία.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις, το προσφυγικό κύμα από την Ουκρανία υπολογίζεται σε 5 εκατ. ανθρώπους.

Ο Γιώργος Παπανδρέου τόνισε πως είναι δύσκολο να σταματήσει ο πόλεμος και να οδηγηθούμε σε διπλωματικές διαδικασίες: «Είναι δύσκολο όταν είναι το περίστροφο στον κρόταφο. Αυτό θέλει η Ρωσία, έχοντας αλλάξει τα δεδομένα και απειλώντας με εισβολές».

«Σεβόμαστε τα σύνορα, σεβόμαστε ο ένας τον άλλον, σεβόμαστε το Διεθνές Δίκαιο. Αυτό είναι πολύ βασικό, γιατί είναι ο βασικός πυρήνας της ειρήνης μεταξύ μας στην Ευρώπη», είπε και συμπλήρωσε πως ο Πούτιν προσπαθεί να υπονομεύσει δημοκρατίες.

Ο κ. Παπανδρέου πρόσθεσε πως η Ευρώπη απαντάει στην Ρωσία με τα μέσα και τις δυνατότητες που έχει, ενώ προτείνει πως η Ευρωπαϊκή Ένωση θα πρέπει να εμβαθύνει τις δημοκρατικές της διαδικασίες και να έχει κοινή άμυνα και αυτάρκεια στην ενέργεια.

Η κρίση αυτή οδήγησε στην εμφάνιση των αδυναμιών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, είπε ο Γιώργος Παπανδρέου: «Δεν περιμένω από τις κυρώσεις να έχουμε άμεσο αποτέλεσμα, όμως αποτελεί ένα μήνυμα για όποιον τρέφει είτε αναθεωρητικές είτε αντιδημοκρατικές μεθόδους».

Ο κ. Παπανδρέου έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου δηλώντας πως οι πρακτικές του Βλαντιμίρ Πούτιν ίσως να παρασύρουν και άλλους ηγέτες σε αντίστοιχες μεθόδους, εννοώντας τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

«Πρέπει να απομονώσουμε τον Πούτιν, όχι τον ρωσικό λαό. Εάν φανεί ότι ο Πούτιν κερδίζει χρησιμοποιώντας τέτοιου είδους μεθόδους και απειλές, βεβαίως θα πάρουν θάρρος και άλλοι ηγέτες για παρόμοιες πράξεις. Είναι σημαντικό να μην κερδίσει με τις πράξεις του ο Πούτιν».