Γιώργος Θεοφάνους στον Κ. Μπογδάνο: Η Ελλάδα μας φτάνει μέχρι την Αγιά Σοφιά

1927

Ο Γιώργος Θεοφάνους μίλησε στον Κωνσταντίνο Μπογδάνο.

 

Ο συνθέτης και μουσικός, κος Γιώργος Θεοφάνους, μίλησε στο Ρ/Σ Παραπολιτικά 90.1 Fm στην εκπομπή «Mea Culpa» με τον Κωνσταντίνο Μπογδάνο, που σήμερα ήταν αφιερωμένη στον αγώνα του κυπριακού Ελληνισμού για ελευθερία.

Μεταξύ άλλων, τόνισε:

Γ.ΘΕΟΦΑΝΟΥΣ: Η Ελλάδα μας φτάνει μέχρι την Αγιά Σοφιά. Εγώ αυτό πιστεύω, από την Κερύνεια μέχρι την Αγιά Σοφιά και το Καστελόριζο και μέχρι από την άλλη πλευρά τα Επτάνησά μας.

Αναφερόμενος στην απώλεια της Κλαίρης Αγγελίδου

Γ.ΘΕΟΦΑΝΟΥΣ: Γνώρισα την Κλαίρη Αγγελίδου πριν από αρκετά χρόνια όσο ήταν ακόμα υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού στην Κύπρο έκανε πολύ σημαντικά πράγματα, ήταν ο άνθρωπος ο οποίος καταρχήν αναβίωσε όλο το Λύκειο Ελληνίδων. Έσπασε οδοφράγματα και τι δεν έκανε αυτή η γυναίκα. Από μικρή, από 15-16 χρονών που ήταν στον αγώνα , γνώρισε και τον αρχηγό του αγώνα και τον Γρίβα Διγενή, και τον Αυξεντίου και πολλούς από τους ήρωες, είχε προσωπικές επαφές μαζί τους. Έχει γράψει πολλά βιβλία, κάποια στιγμή συγκέντρωσε τα ποιήματα σε ένα βιβλίο με το γενικό τίτλο «Χοές». Χοές είναι μια τιμή και μια διαδικασία που γίνεται για αυτούς που φύγανε με δόξα και τιμή. Το ποίημα Ήρωες ήταν το πρώτο που μου έδωσε και μελοποίησα και ακολούθησαν πάρα πολλά αφιερωμένα στους ήρωες όχι μόνο αυτούς που ξέρει ο πολύς κόσμος, υπάρχουν ήρωες που δεν τους ξέρει ο κόσμος και είναι το ίδιο ήρωες, δεν υπάρχουν μικροί και μεγάλοι όλοι οι ήρωες με κεφαλαία είναι.

Γ.ΘΕΟΦΑΝΟΥΣ: Η μαμά μου ήταν αγωνίστρια το ’55-’59, την έχασα πολύ νωρίς αλλά μεγάλωσα με αυτές τις ιστορίες στο σπίτι μου. Ήταν αυτή που μετέφερε μηνύματα κρυμμένα μέσα στο φως του ποδηλάτου από ήρωα σε ήρωα, από σπίτι σε σπίτι. Τον πατέρας μου τον μεγάλωσε η μάνα του Γρηγόρη Αυξεντίου, η κα Αντωνού. Μεγάλωσε στο σπίτι του Γρηγόρη, κοιμόταν στο κρεβάτι του Γρηγόρη όταν ο Γρηγόρης σπούδαζε στην Αθήνα. Και μάλιστα από την κα Αντωνού πήρα τον επικήδειο που διάβασε η μάνα του Αυξεντίου που στην ουσία λέει χαλάλι της πατρίδας μου ο γιός μου, η ζωή μου που δεν παραδόθηκε και έμεινε και σκοτώθηκε ας έχει την ευχή μου.

Γ.ΘΕΟΦΑΝΟΥΣ: Όταν συναντήθηκα με την κα Κλαίρη και γράφαμε τα τραγούδια κάποια στιγμή της λέω «κυρία Κλαίρη ποιος θα μας ακούσει;» μου λέει «μη το ξαναπείς ποτέ αυτό, μη. Μπορεί εκείνος ο ένας που θα μας ακούσει να είναι ο καινούργιος Παλληκαρίδης, να είναι ο καινούργιος Αυξεντίου».

Γ.ΘΕΟΦΑΝΟΥΣ: Χωρίς την ιστορία μας είμαστε τίποτε. Χωρίς το παρελθόν μας είμαστε τίποτε. Στους ανθρώπους που αγωνιστήκαν δεν τους χρειάζονται οι έπαινοι, ο άνθρωπος που θα είσαι απέναντί του σήμερα και θα του μιλήσεις και θα είναι 100 χρονών δεν περιμένει απ’ τον οποιοδήποτε να του πει μπράβο, το ένοιωσε μέσα του, έβραζε μέσα στα σωθικά του αυτό το πράγμα την πήρε την ευχαρίστηση απλά όπως έλεγε και η Κλαίρη «είμαστε κάπηλοι της δικής τους θυσίας».

Για το ότι η Ελλάδα δεν είναι μόνο ο ελλαδικός χώρος

Γ.ΘΕΟΦΑΝΟΥΣ: Έτσι μπράβο και αν αύριο αποφασίσουμε να κάνουμε τις «Χοές» στην Ελλάδα δεν θα ήθελα να δω μόνο τα Κυπριόπουλα που ζουν εδώ να έρθουνε, θα ήθελα να δω και τους Ελλαδίτες να έρθουν και να τιμήσουν όπως το αντίστοιχο γίνεται και στην Κύπρο την 25η Μαρτίου. Η ίδια ιστορία είναι, δεν έχουμε άλλη ιστορία, μια κοινή ιστορία είναι, όποιος προσπαθεί να τα ξεχωρίσει κάνει λάθος.

Ακούστε όλη τη συνέντευξη: