Γηροκομείο στα Χανιά: «Εκλιπαρούσαν για λίγο φαγητό»

445

Οι αρμόδιες αρχές ακολουθούν τον δρόμο του χρήματος.

 

Δεν έχουν τέλος οι αποκαλύψεις για τις συνθήκες διαβίωσης στο γηροκομείο στα Χανιά με την ασιτία και τους ανύπαρκτους κανόνες υγιεινής να είναι της καθημερινότητας των ηλικιωμένων σε μια νέα συγκλονιστική μαρτυρία.

Πρώην εργαζόμενη στη μονάδα φροντίδας των ηλικιωμένων στα Χάνια καταγγέλλει ότι κόλλησε ψώρα από τους γέροντες που ήταν παντελώς εγκαταλελειμμένοι χωρίς καμία φροντίδα υγιεινής.

«Χρησιμοποιούν μια βιτρίνα προς τα έξω προς τους συγγενείς, ότι όλα μέσα είναι καλά και λυπάμαι που το λέω αυτή την ασχήμια που έζησα εκεί, που είδα με έχει στιγματίσει. Στο τέλος την έχω πληρώσει με την υγεία μου. Και δερματικά προβλήματα να κολλήσω. Μεγάλη ιστορία είναι αυτό… η ψώρα που κόλλησα» σημειώνει η 50χρονη μιλώντας στο Live News.

Η 50χρονη δούλευε στη Μονάδα φροντίδας ηλικιωμένων το 2020 και αποκαλύπτει αποκλειστικά στο Live News, ότι κατά τη διάρκεια ελέγχου όλοι ήταν ενήμεροι και μάλιστα περίμεναν τους ελεγκτές έχοντας αρωματίσει τους διαδρόμους.

«Όταν ήρθε το υγειονομικό για έλεγχο. Εμένα μου έκανε εντύπωση, πως αυτοί οι άνθρωποι ήταν ήδη ενημερωμένοι; και την ώρα που θα έρθουνε… και βάζανε τότε στους διαδρόμους, ψεκάζανε άρωμα χώρου. Και τότε λέγανε να τους περιποιηθούμε πιο καλά γιατί θα μπουν μέσα στην αίθουσα που είναι τα γεροντάκια και τους σηκώσουν τα ρούχα να τους ελέγξουνε. Κάτι που δεν έγινε. Και έλεγχος για ψώρα δεν έγινε» τόνισε.

 

«Αυτό είναι κέντρο αδυνατίσματος»

Στις καταγγέλλεις για ασιτεία και ελλιπή διατροφή, έρχεται να προστεθεί και η μαρτυρία της 50χρονης πρώην εργαζόμενης, που έβλεπε τους ηλικιωμένους να εκλιπαρούν για λίγο φαγητό, χαρακτηρίζοντας μάλιστα ειρωνικά το γηροκομείο «κέντρο αδυνατίσματος».

«Εκεί είναι κέντρο αδυνατίσματος. Ξέρετε πόσο άσχημο είναι να βλέπεις τώρα μια ασθενή που ήταν με εγκεφαλικό, είχε πρόβλημα στο χέρι που ήθελε μόνη της να τρώει η καημένη και να ψάχνει το λάδι, τη ντομάτα, τρία – τέσσερα κομματάκια ψιλοκομμένα, να ψάχνει το λάδι, να βουτάει το ψωμί και να μην υπάρχει. Ξέρεις πόσο άσχημα αισθάνεσαι» σημείωσε.

«Εδώ πέρα πεινάμε» είχε πει τρόφιμος του γηροκομείου στον κύριο Στέλιο, όταν επισκέφτηκε πριν από ένα χρόνο τον φίλο του Γιώργο, τον βρήκε αδυνατισμένο και σε άσχημη φυσική κατάσταση» λέει ο κ. Στέλιος.

Τελικά ο 80χρονος κατέληξε μετά από ένα χρόνο μαζί με μια άλλη συγχωριανή του την Άννα. Η κύρια Ελένη θυμάται ακόμα πόσο αδυνατισμένοι ήταν και οι δύο στις κηδείες τους με όλο το χωριό να είναι έκπληκτο με την καχεκτική και ταλαιπωρημένη εικόνα τους.

Η 59χρονη εργαζόμενη μάλιστα αναφέρει ότι για λόγους οικονομίας δεν τους τάιζαν κρέας, ενώ οι πρακτικές φροντίδας που χρησιμοποιούσαν ήταν τραυματικές για τους ηλικιωμένους.

«Έξι μήνες δεν είδα κρέας. Δεν είναι τυχαίο ο κόσμος που αδυνάτιζε και παραμορφωνόταν. Να βλέπω εγώ φροντίδα, να βάλουνε σακούλα για κολοστομία στον πρωκτό. Βγάλτε συμπεράσματα» υπογράμμισε η πρώην εργαζόμενη.

Μάλιστα οι εξετάσεις ηλικιωμένης που έκατσε στο γηροκομείο 3 μήνες και την πήρε ο γιός της θορυβημένος από την αδυνατισμένη της εικόνα και την κινητική παράλυση είναι ενδεικτικές για τις συνθήκες διαβίωσης της.

Μακρύς ο δρόμος της υπόθεσης, νέα καταγγελία

Υπάρχει ακόμα μακρύς δρόμος μέχρι να ολοκληρωθεί η δικογραφία και να παραδοθεί στον εισαγγελέα, καθώς εκκρεμούν πολλές μαρτυρίες, καταθέσεις και καταγγελίες.

Σημειώνεται ότι η πρώτη καταγγελία για το γηροκομείο έγινε το 2010 από μια γυναίκα. Η γυναίκα αυτή ζει πλέον εκτός Κρήτης. Η γυναίκα καταγγέλλει κακομεταχείριση του συζύγου της.

Εντός του 2020, είκοσι ηλικιωμένοι έφυγαν από το γηροκομείο. Είτε πήγαν σε άλλη δομή είτε σε σπίτια συγγενών τους.

Ακολουθούν τη διαδρομή του χρήματος για το γηροκομείο

Στα πιθανά οικονομικά κίνητρα, όσον αφορά τις καταγγελίες για θανάτους και κακοποιήσεις στη μονάδα φροντίδας ηλικιωμένων «Αγία Σκέπη» στα Χανιά, στρέφεται η έρευνα των εισαγγελικών αρχών. Στο φως της δημοσιότητας έρχονται υποθέσεις μεταβίβασης ακινήτων κάτω από περίεργες συνθήκες και χωρίς τη συναίνεση και πλήρη συνείδηση των ηλικιωμένων τροφίμων.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ, μία γυναίκα που εργάστηκε ως νοσηλεύτρια στο ίδρυμα, η ίδια γνωρίζει για τουλάχιστον τέσσερις περιπτώσεις στις οποίες έγιναν μεταβιβάσεις ακίνητης περιουσίας και οι οποίες υπέπεσαν στην αντίληψή της όσο βρισκόταν σε υπηρεσία στο ίδρυμα.

Η συγκεκριμένη γυναίκα έβλεπε συχνά αστυνομικούς να έρχονται στο γηροκομείο προκειμένου να παραστούν ως μάρτυρες σε διάφορες δικαιοπραξίες των ηλικιωμένων.

«Είδα πολλές φορές να πηγαίνουν ηλικιωμένους με άνοια για να υπογράψουν διάφορα έγγραφα παρουσία των αστυνομικών. Συνήθως ένας αστυνομικός παρίστατο ως μάρτυρας, ενώ ακόμα ένας βρισκόταν στο περιπολικό που κατέφτανε στο ίδρυμα με αυτόν τον σκοπό» αναφέρει η μάρτυρας.

Όσα αναφέρει η συγκεκριμένη γυναίκα περιλαμβάνονται στη 14 σελίδων κατάθεσή της στις ανακριτικές αρχές μαζί με πλήθος καταγγελιών για τις συνθήκες διαβίωσης των ηλικιωμένων στη μονάδα φροντίδας.

Μεταβίβαση ακινήτου και ο ρόλος της Εκκλησίας

Στο στόχαστρο των εισαγγελικών αρχών έχει μπει και μια περίεργη μεταβίβαση ακινήτου η οποία, όπως αναφέρεται στη δικογραφία, πραγματοποιήθηκε με πληρεξούσιο άνθρωπο από τη διοίκηση του ιδρύματος, ενώ η πραγματική ιδιοκτήτρια βρισκόταν στο γηροκομείο με άνοια. Σύμφωνα με τις καταγγελίες, το συγκεκριμένο ακίνητο στην οδό Γιαμπουδάκη στα Χανιά είχε αντικειμενική αξία 160.000 ευρώ και μεταβιβάστηκε με αντίτιμο 50.000 ευρώ σε πρόσωπο συνδεόμενο με τη διοίκηση του γηροκομείου. Όπως αναφέρεται μάλιστα, τα χρήματα για τη μεταβίβαση δεν κατατέθηκαν σε τραπεζικό λογαριασμό αλλά δόθηκαν χέρι με χέρι στο πρόσωπο που δρούσε ως πληρεξούσιος της ηλικιωμένης.

Για όλες τις παραπάνω περιπτώσεις εξετάζεται ενδελεχώς η συμμετοχή ανθρώπων του ιδρύματος αλλά και συμβολαιογράφων και δικηγόρων, ενώ σε σχέση με τη συμμετοχή αστυνομικών σε δικαιοπραξίες έχει ήδη διαταχθεί έρευνα και εσωτερικά στην Αστυνομική Διεύθυνση Χανίων.

Μια ξεχωριστή διάσταση σε ό,τι αφορά τις οικονομικές προεκτάσεις της υπόθεσης του γηροκομείου εμπλέκει την τοπική εκκλησία. Τις τελευταίες ημέρες στον εισαγγελέα Χανίων καταθέτουν πρόσωπα που περιγράφουν τον τρόπο με τον οποίο συντάχθηκε η διαθήκη μιας γυναίκας το 2013 με την οποία αφήνει την ακίνητη περιουσία της στην τοπική Μητρόπολη και σε κατά τόπους μοναστήρια. Η υπόθεση συνδέεται με το γηροκομείο καθώς, όπως καταγγέλλεται, η συγκεκριμένη γυναίκα, αφού δώρισε τα πάντα στην Εκκλησία, τελικά μεταφέρθηκε σε συγκεκριμένη μονάδα φροντίδας, όπου και είχε τη χείριστη μεταχείριση χωρίς κανείς να ενδιαφερθεί για τις συνθήκες διαβίωσής της.

Σύμφωνα με όσα αναφέρονται στη διαθήκη, το 2013 η γυναίκα κληροδότησε σειρά ακινήτων στην Ιερά Μητρόπολη Κυδωνίας και Αποκορώνου, στην Ιερά Μονή Αγίας Τριάδος Τζαγκαρόλων και στην Ιερά Μονή Χρυσοπηγής στα Χανιά. Μετά τη σύνταξη της διαθήκης η γυναίκα μεταφέρθηκε στη συγκεκριμένη μονάδα φροντίδας ηλικιωμένων όπου και απεβίωσε το 2016. Στη συγκεκριμένη υπόθεση φέρεται να έχει εμπλοκή ο επίσκοπος Δορυλαίου Δαμασκηνός, ο οποίος έχει το ίδιο επώνυμο με την ιδιοκτήτρια του γηροκομείου.