Γώγος: Προβληματίζουν οι ουρές έξω από τα καταστήματα

Γώγος

Ανησυχία προκαλεί ο συνωστισμός που παρατηρείται τις τελευταίες ημέρες έξω από καταστήματα στα μεγάλα αστικά κέντρα και κυρίως σε Αττική και Θεσσαλονίκη, καθώς όπως έχουν προειδοποιήσει οι ειδικοί δεν θέλει και πολύ για να προκληθεί νέα «έκρηξη» της πανδημίας.

Ο καθηγητής παθολογίας, Χαράλαμπος Γώγος, μιλώντας  στο κανάλι Star, εμφανίστηκε ιδιαίτερα προβληματισμένος από τις ουρές που δημιουργήθηκαν έξω από τα εμπορικά καταστήματα: «Οι εικόνες συνωστισμού που παρατηρούνται είναι ανησυχητικές. Όταν αποφασίστηκε το άνοιγμα του λιανεμπορίου υπήρξε αυστηρή προϋπόθεση η τήρηση των μέτρων. Η αύξηση αυτής της κινητικότητας αυξάνει την πιθανότητα της αύξησης των κρουσμάτων», είπε. Ο κ. Γώγος υπογράμμισε ότι τα μέτρα προστασίας τηρούνται εντός των καταστημάτων, όμως οι ουρές έξω από αυτά μπορεί να δημιουργήσουν νέα έκρηξη μολύνσεων.

«Οι εικόνες συνωστισμού έξω από τα καταστήματα μπορεί να αυξήσουν τα κρούσματα, ακόμα και αν είναι σε εξωτερικό χώρο. Πρέπει όλοι να προσέχουμε, γιατί μπορεί όλα να γυρίσουν ξανά», επεσήμανε και τόνισε ότι ελπίζει οι εικόνες που παρατηρούνται τις τελευταίες ώρες να μην μας φέρουν πάλι σε πισωγύρισμα. Ανησυχία για τις μεταλλάξεις του ιού Αναφορικά με τις νέες μεταλλάξεις του κορωνοϊού, ο κ. Γώγος υπογράμμισε ότι είναι ιδιαίτερα ανησυχητικές και δεν πρέπει να τις υποτιμούμε. «Υπάρχουν τρεις μεταλλάξεις: της Μεγάλης Βρετανίας, της Νότιας Αφρικής και της Βραζιλίας. Μας ανησυχούν γιατί δεν ξέρουμε τίποτα ακόμα για αυτές και πώς συμπεριφέρονται. Φαίνεται ότι και η αφρικανική μετάλλαξη είναι και αυτή περισσότερο μεταδοτική, όπως η βρετανική», είπε. Όπως είπε, αυτό που εξετάζεται είναι το αν οι μεταλλάξεις αυτές μπορούν αν αντιμετωπιστούν με τα εμβόλια που έχουμε ήδη, καθώς υπάρχει στοιχεία επαναμόλυνσης.

Το εμβόλιο μέχρι στιγμής φαίνεται να αντιμετωπίζει τη βρετανική μετάλλαξη, όμως είναι απαραίτητο να προσέχουμε τηρώντας τα μέτρα προστασίας και εντοπίζοντας εγκαίρως τα κρούσματα που αφορούν στις μεταλλάξεις ώστε να μην υπάρξει μεγάλη διασπορά.

Πηγή: http://myportal.gr/gogos-provlimatizoyn-oi-oyres-exo-apo-ta-katastimata/