Goldman Sachs: Ετοιμαστείτε για μηδενικές αξίες στα κρυπτονομίσματα

327

Η πτώση στα ψηφιακά νομίσματα που «έσβησε» περίπου 500 δισεκατομμύρια δολάρια στην αγοραία αξία τον περασμένο μήνα θα μπορούσε να χειροτερέψει ακόμα περισσότερο, σύμφωνα με τον επικεφαλής παγκόσμιας έρευνας επενδύσεων της Goldman Sachs Group Inc. 

Τα περισσότερα ψηφιακά νομίσματα είναι απίθανο να επιβιώσουν στην τρέχουσα μορφή τους και οι επενδυτές θα πρέπει να προετοιμαστούν για να χάσουν όλη την αξία τους καθώς αντικαθίστανται από ένα μικρό σύνολο μελλοντικών ανταγωνιστών, δήλωσε ο Steve Strongin της Goldman σε έκθεση που δημοσιεύθηκε την 5η Φεβρουαρίου. Δεν έθεσε χρονοδιάγραμμα για τις απώλειες στα υπάρχοντα νομίσματα, ανέφερε ότι οι πρόσφατες διακυμάνσεις των τιμών υποδηλώνουν μια «φούσκα» και ότι η τάση των διαφορετικών ψηφιακών νομισμάτων να προχωρήσουν σε κλείδωμα δεν ήταν ορθολογική για μια αγορά όπου “λίγοι νικούν και παίρνουν τα περισσότερα”.

“Η μεγάλη συσχέτιση μεταξύ των διαφορετικών ψηφιακών νομισμάτων με ανησυχεί”, δήλωσε ο Strongin. “Λόγω της έλλειψης πραγματικής αξίας, τα νομίσματα που δεν θα επιβιώσουν πιθανότατα θα διαπραγματεύονται γύρω στο μηδέν”.

Τα σημερινά ψηφιακά νομίσματα δεν έχουν μακροπρόθεσμη ισχύ λόγω των αργών χρόνων στις συναλλαγές, των θεμάτων ασφάλειας που τίθενται και του υψηλού κόστους συντήρησης, σύμφωνα με τον Strongin. Είπε ότι η εισαγωγή κανονιστικών ρυθμίσεων στα συμβόλαια του Bitcoin δεν αντιμετωπίζει αυτές τις ανησυχίες και απέρριψε την ιδέα ότι υπάρχει πλεονέκτημα το οποίο αποκομίζει ο αρχικός (“πρώτος-μετακινούμενος”) σημαντικός κάτοχος ενός τμήματος της αγοράς- σημειώνοντας ότι λίγα από τα υψηλά επίπεδα της «φούσκας» του Διαδικτύου επέζησαν μετά τα τέλη της δεκαετίας του 1990.

“Μήπως κάποια από τα κρυπτονομίσματα του σήμερα, εξελιχθούν σε κάτι σαν την Amazon ή την Google; Ή αντίθετα θα καταλήξουν όπως πολλές από τις πλέον ανενεργές μηχανές αναζήτησης; Ακριβώς επειδή είμαστε σε μια κερδοσκοπική φούσκα δεν σημαίνει ότι οι τρέχουσες τιμές δεν μπορούν να αυξηθούν για τα ελάχιστα κρυπτονομίσματα που θα επιβιώσουν», δήλωσε ο Strongin. “Ταυτόχρονα, μάλλον σημαίνει ότι τα περισσότερα, αν όχι όλα, δεν θα δουν ποτέ ξανά τις πρόσφατες κορυφές στις αποτιμήσεις τους”.

Ο Strongin ήταν πιο αισιόδοξος για την τεχνολογία blockchain στην οποία βασίζονται τα περισσότερα ψηφιακά νομίσματα, λέγοντας ότι θα μπορούσε να βοηθήσει στη βελτίωση των οικονομικών μεγεθών. Αλλά ακόμη και εκεί ακουγόταν μια επιφύλαξη, ότι η σημερινή τεχνολογία δεν προσφέρει ακόμα την ταχύτητα που απαιτείται για τις συναλλαγές της αγοράς.

Πηγή newmoney.gr