Goldman Sachs: Η ΕΚΤ δεν θα παρέμβει για την ενίσχυση της ισοτιμίας του ευρώ

389

Σύμφωνα με τη Goldman Sachs, η ΕΚΤ δεν πρόκειται να παρέμβει στις αγορές Forex παρά την πιθανότητα μείωσης της ισοτιμίας του ευρώ έναντι του δολαρίου κατά 10% περαιτέρω φέτος. Αντίθετη ενδέχεται να είναι η τακτική της ΒοJ η οποία ενδέχεται να παρέμβει στις αγορές ξένου συναλλάγματος για να περιορίσει την πτώση της ισοτιμίας του γεν.

Η ισοτιμία του δολαρίου, ωθούμενη από την επιθετική σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής εκ μέρους της Fed και των επενδύσεων λόγω του χαρακτηρισμού του ως «ασφαλούς καταφυγίου» βρίσκεται σε υψηλά δεκαετιών. Από την άλλη, οι ισοτιμίες του ευρώ και του γεν προσπαθούν να αντέξουν στις πιέσεις αυτές, ενώ χώρες όπως η Χιλή και η Ινδία έχουν ήδη παρέμβει προς διάσωση των εθνικών τους νομισμάτων.

Σύμφωνα, όμως, με την αναλυτή της Goldman Sachs, Karen Reichgott Fishman, η ΕΚΤ δεν πρόκειται να ακολουθήσει το παράδειγμα αυτό.

Ο λόγος;

Η επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Christine Lagarde και οι συνεργάτες της καλούνται να αντιμετωπίσουν πιο σοβαρά προβλήματα όπως τον πληθωρισμό, την ενεργειακή κρίση και τις αγορές ομολόγων της ευρωπαϊκής περιφέρειας όπως αυτή της Ιταλίας.

Η Reichgott Fishman τόνισε πως «οι ανησυχίες όσον αφορά τον κατακερματισμό των αγορών ομολόγων και η πολιτική κρίση στην Ιταλία ξεπερνούν τις αντίστοιχες για την ισοτιμία του ευρώ και αναδεικνύουν τις προκλήσεις που καλείται να αντιμετωπίσει το κοινό νόμισμα. Αν και η παρέμβαση στις αγορές FX βρίσκεται ακόμα στη “φαρέτρα” της ΕΚΤ, οι πιθανότητες μίας τέτοιας κίνησης είναι πολύ χαμηλές».

Σημειωτέον πως η ισοτιμία του ευρώ έναντι του δολαρίου μειώθηκε το πρωί της Παρασκευής κατά 0,3% στο $1,0194/ευρώ. Η συνολική πτώση της ισοτιμίας φέτος έχει φτάσει το 10,3%.

Την ίδια στιγμή το γεν έχει καταγράψει πτώση της τάξης του 16% έναντι του δολαρίου, φέτος.

Ο διοικητής της BoJ, Haruhiko Kuroda τόνισε πρόσφατα πως η κεντρική τράπεζα θα συνεχίσει με τα χαμηλά επιτόκια ακόμα κι αν κάτι τέτοιο πλήξει περαιτέρω το νόμισμα της χώρας.

Σύμφωνα, όμως, με τη Reichgott Fishman, το ερώτημα παραμένει για το πόσο θα καταφέρει να «αντέξει» η BoJ στις πιέσεις αυτές.

Η αναλυτής τόνισε πως όσο μειώνεται η αξία του γεν, τόσο περισσότερο θα αυξάνεται η πιθανότητα παρέμβασης της Ιαπωνίας.