Γονείς προετοιμαστείτε για τους λόγους που θα γκρινιάξει το παιδί σας το Πάσχα

285

Η Μεγάλη Εβδομάδα μόλις ξεκίνησε και μαζί της μία εορταστική περίοδος που δημιουργεί αρκετές φορές άγχος, όχι μόνο σε εμάς αλλά και στα παιδιά μας. Ιδιαίτερα στις ηλικίες των 3-6 ετών που τα παιδιά δεν έχουν μάθει ακόμα να διαχειρίζονται αρκετές καταστάσεις, η χρυσή λέξη για να αποφύγουμε δυσάρεστες καταστάσεις είναι «προετοιμασία»!

Προετοιμασία για τη συμπεριφορά, για τα δώρα, για το φαγητό, για εκείνες τις μεγάλες αγκαλιές και τα ακόμη μεγαλύτερα «ευχαριστώ» που θεωρούμε ότι τα παιδιά μας «οφείλουν» σε φίλους και συγγενείς.

Η Μαργαρίτα Γερμάνη, ΜΑ, ECP – Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας αναλύει τις τέσσερις καταστάσεις που πρέπει να έχετε κατά νου, ώστε να απολαύσετε όσο περισσότερο γίνεται αυτές τις άγιες μέρες.

«Δεν το θέλω το δώρο αυτό!»

Προετοιμάστε το παιδί για το πώς πρέπει να συμπεριφερθεί, αν η νονά ή κάποιος άλλος συγγενής του κάνει ένα δώρο που δεν του αρέσει. Πείτε του να πει «ευχαριστώ» και πως θα δείτε μετά αν μπορείτε να το αλλάξετε. Εξηγείστε στο παιδί σας ότι κάποιες φορές οι άλλοι δεν ξέρουν τι του αρέσει, έχουν όμως την καλή πρόθεση να βρουν κάτι που θα του αρέσει. Αν δεν το πετύχουν δεν πειράζει, θα τους πούμε «ευχαριστώ» και θα δούμε μετά εμείς τι θα κάνουμε με το δώρο αυτό. Επίσης προετοιμάστε τα ότι κάποιες φορές λαμβάνουμε τα ίδια δώρα με άλλα παιδάκια.

«Γιατί ο αδελφός μου πήρε καλύτερο δώρο από μένα;»

Τα παιδιά πολλές φορές ζηλεύουν τα διαφορετικά δώρα που λαμβάνουν τα άλλα παιδιά, πόσο μάλλον τα αδέλφια τους. Πείτε του ότι αν η/ο αδερφή/ός του λάβουν διαφορετικά δώρα δε σημαίνει ότι είναι καλύτερα από το δικό του δώρο. Αν ζηλέψει για τα δώρα των άλλων παιδιών μη μπείτε στη διαδικασία να μειώσετε το δώρο του άλλου παιδιού ή οπωσδήποτε να βρείτε μία λύση για να ηρεμήσει. Όσο πιο ήρεμη/ος είστε εσείς τόσο πιο εύκολα θα μπορέσει και το παιδί σας να το θεωρήσει φυσιολογικό αυτό που συμβαίνει. Μην ξεχνάτε ότι κάποτε πρέπει να μάθει! Αν ενοχλεί αρκετά τους καλεσμένους (φωνάζει, κλαίει δυνατά) απομακρύνετε το παιδί σας σε κάποιο άλλο δωμάτιο ώστε να μην ενοχλεί και εκεί ηρεμήστε το και θυμίστε του αυτό που του είχατε πει και στο σπίτι. Μπορείτε να του πείτε μία μικρή ιστορία για όταν ήσασταν εσείς μικρή/ος και ζηλέψατε και κλαίγατε αλλά μετά μάθατε… Στα παιδιά αρέσει πολύ να τους λέτε ιστορίες με χιούμορ και τα βοηθά να στρέψουν αλλού την προσοχή τους και να χαλαρώσουν.

«Μπλιάχ! H μαγειρίτσα είναι απαίσια, δεν την τρώω»

Αν το παιδί σας είναι αρκετά επιλεκτικό στο φαγητό φροντίστε να έχει φάει πριν πάτε σε κάποιο σπίτι καλεσμένοι. Δεν είναι η κατάλληλη στιγμή για να μάθει το παιδί σας να τρώει τα πάντα και ιδιαίτερα ένα «δύσκολο» φαγητό όπως η μαγειρίτσα! Έτσι θα αποφύγετε τις κακές εντυπώσεις και τις ταμπέλες που θα έβαζαν σε εσάς όπως «ανεκτικό» γονιό ή στο παιδί σας, όπως «δύσκολο», «απαιτητικό», «ιδιότροπο» ή «κακομαθημένο». Ας μην φάει εκείνο το βράδυ. Δεν έγινε και κάτι. Θυμηθείτε να ενημερώσετε και τον σύντροφό σας αντίστοιχα για την τακτική που θα ακολουθήσετε ώστε να μην υπάρξουν διαφωνίες και παρεξηγήσεις.

«Τρέχα να πάρεις τη νονά αγκαλιά και να της δώσεις ένα φιλί!»

Μην επιμένετε να φιλάει τη νονά, τις γιαγιάδες, τους παππούδες, τους φίλους και τους συγγενείς αν το παιδί δεν θέλει. Πείτε του όμως ότι μπορεί να τους χαμογελάσει ή να τους στείλει ένα φιλί από μακριά ώστε να ξέρει τι να κάνει αν του το ζητήσουν. Υπάρχουν παιδιά που είναι λιγότερο εκδηλωτικά και δεν τους αρέσουν τα αγγίγματα. Αυτά τα παιδιά χρειάζονται σεβασμό, αλλά και τρόπους! Προετοιμάστε τα λοιπόν στο τι είναι καλό να κάνουν αν τους το ζητήσουν. Έτσι δεν θα έρθει ούτε το παιδί σας, ούτε οι συγγενείς σας αλλά ούτε κι εσείς σε δύσκολη θέση.

 

Πηγή: ygeiamou.gr