Γραμματικόπουλος για οξεία ηπατίτιδα: Η πλειοψηφία των παιδιών που νοσούν αναρρώνουν στο σπίτι

229

Υπάρχει ανησυχία και στο Ηνωμένο Βασίλειο και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες με την εμφάνιση κρουσμάτων οξείας ηπατίτιδας.

Αυτό επισήμανε ο παιδοηπατολόγος του King’s College Τάσος Γραμματικόπουλος, μιλώντας στην ΕΡΤ και την εκπομπή «Από τις έξι». Ωστόσο, όπως είπε, μιλάμε για ήπιας μορφής ηπατίτιδας.

«Ο αδενοϊός κυκλοφορεί ανάμεσά μας για πολλά χρόνια, αλλά τα παιδιά που είχαν εμφανίσει τότε ηπατίτιδα δεν προχώρησαν σε μια πολύ σοβαρής μορφής ηπατική ανεπάρκεια. Η έξαρση που βλέπουμε τώρα είναι κάτι ανησυχητικό αλλά η πλειοψηφία αυτών των παιδιών είναι καλά στην υγεία τους και αναρρώνουν στο σπίτι» ανέφερε ο κ. Γραμματικόπουλος.

Ερωτηθείς σχετικά για το πώς πρέπει να λειτουργήσει κάποιος γονιός, υπογράμμισε: «Να υπάρχει εγρήγορση από γονείς και δασκάλους. Να υπάρχει σωστή υγιεινή, όπως πλύσιμο χεριών. Αν ένα παιδί έχει συμπτώματα του γαστρεντερικού, δηλαδή διάρροια ή εμέτους πρέπει να μείνει στο σπίτι κι αυτό πρέπει να τηρείται ευλαβικά έως το παιδί μετά από 48 ώρες να έχει εξαλείψει τα συμπτώματά του».

 

«Υπάρχει ένα μικρό ποσοστό παιδιών που προχωρούν σε οξεία ηπατική ανεπάρκεια και αυτά φτάνουν μέχρι να χρειαστούν και μεταμόσχευση ήπατος. Στη Μεγάλη Βρετανία έχουμε κάνει το τελευταίο τρίμηνο, τρία παιδιά. Μιλάμε για αυξημένο ποσοστό σε σχέση με το τι βλέπαμε τις περασμένες χρονιές. Βρισκόμαστε σε ένα επίπεδο τρεις φορές πάνω από ό,τι ήταν ο αδενοϊός το 2018 (…) Ένα σενάριο αφορά στο ότι τα παιδιά αυτά δεν έχουν εκτεθεί ποτέ σε λοιμώξεις, είναι περί των τριών ετών, γεννημένα εντός της πανδημίας και άρα δεν έχουν αποκτήσει ανοσία. Άλλο έχει να κάνει με το ότι από αυτά τα παιδιά μόνο 4 από τα 114 στην Αγγλία βρέθηκαν θετικά στον κορωνοϊό, και αυτός μπορεί να έχει επηρεάσει το ανοσοποιητικό τους σύστημα, κάνοντάς τα πιο ευάλωτα σε μια έντονη ανοσολογική απάντηση στον αδενοϊό».