Γρίπη στα παιδιά

Λίγο πριν αρχίσουν οι χριστουγεννιάτικες διακοπές των μαθητών, υπήρχαν αρκετά σχολεία στα Νότια προάστια της Αττικής, όπου πάνω από το μισά παιδιά έλειπαν από τα μαθήματά τους στις τάξεις τους επειδή είχαν γρίπη.

Οι εκτιμήσεις των ειδικών λοιμωξιολόγων για την επιστροφή των μαθητών στα θρανία μετά τις διακοπές των εορτών, είναι άκρως ανησυχητικές. Θεωρούν ότι η γρίπη θα συνεχίσει την επέλασή της ανάμεσα στα παιδιά, με σωρευτικό αποτέλεσμα: χιλιάδες ώρες χαμένης διδακτικής ύλης, εκατοντάδες απουσίες των γονέων από την εργασία τους για να στηρίξουν τα ασθενή τέκνα τους, μετάδοση της γρίπης σε ηλικιωμένους και σε ευάλωτες ομάδες με θανατηφόρες δυστυχώς συνέπειες, μεγαλύτερη έλλειψη σε φάρμακα και επίδραση στην αύξηση της τιμής τους, αλλά και σε περιστατικά πρόκλησης ιδιαίτερου άγχους αφού ασθενείς δεν θα έχουν πρόσβαση σε αναγκαίες θεραπευτικές ουσίες.

Όπως καταλαβαίνετε όλοι, δεν είναι καθόλου εύκολη και μικρή υπόθεση η αντιμετώπιση του κύματος γρίπης στα σχολεία, ούτε αποτελεί το 2023 μια συνηθισμένη χρονιά, μετά από 2 έτη καραντίνας με ιδιαίτερη συνέπεια στην ενίσχυση της μεταδοτικότητας και της σοβαρότητας του «εξαφανισμένου» ιού της γρίπης.

Πως θα μπορούσαμε να αντιμετωπίσουμε αυτή την υγειονομική βόμβα που απειλεί την ομαλή λειτουργία της κοινωνίας μας; Ακολουθώντας το παράδειγμα της Αγγλίας. Συγκεκριμένα στην Μεγάλη Βρετανία το δημόσιο υγειονομικό τους θεσμικό όργανο (NHS) έχει αποφασίσει εδώ και χρόνια να ορίσει ως υποχρεωτικό τον καθολικό εμβολιασμό των παιδιών για την αντιμετώπιση της γρίπης.

Όπως θα γνωρίζετε, το εμβόλιο της γρίπης είναι ετήσιο, αφού κάθε χρόνο εμπλουτίζεται με επιπρόσθετη προστασία για τα νεοεμφανιζόμενα στελέχη του ιού. Όλοι οι μαθητές της Αγγλίας εμβολιάζονται είτε ενέσιμα ή με ρινικό ψεκασμό (ανάλογα με την ηλικία τους) από εξειδικευμένα συνεργεία του NHS που περιοδεύουν τα σχολεία.

Σε περίπτωση που και στην Ελλάδα εφαρμοζόταν από τον Οκτώβριο ανάλογο πρόγραμμα εμβολιασμού των μαθητών στα σχολεία από κλιμάκια του Υπουργείου Υγείας, τότε σήμερα δεν θα είχαμε καμία ανησυχία για μετάδοση της γρίπης στα παιδιά, ούτε φυσικά θα ζούσαμε κατακλυσμιαίου τύπου μεταδοτικά φαινόμενα που παρατηρούμε με ανησυχία να εξελίσσονται ενώ όλοι μας κοιτάμε ανήμποροι.

Ας τολμήσει ο Υπουργός κ.Πλεύρης ή όποιος επικεφαλής για τα θέματα υγείας ορισθεί από τη νέα κυβέρνηση που θα προκύψει από τις βουλευτικές εκλογές του 2023, ώστε του χρόνου να τολμήσουμε, και να θωρακίσουμε με εμβόλιο τα παιδιά μας απέναντι σε μια τόσο επώδυνη για όλους μας ασθένεια.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ

(παρακάτω)

 

 

 

 

Δρ.Κρητικόπουλος Απόστολος

Ο Δρ. Απόστολος Κρητικόπουλος γεννήθηκε το 1974, είναι έγγαμος, με τρία παιδιά.

Είναι κάτοχος τεσσάρων πανεπιστημιακών τίτλων σπουδών

Έχει πολυετή επαγγελματική εμπειρία στον Χρηματιστηριακό-Τραπεζικό χώρο ως Διευθυντής Πληροφοριακών Συστημάτων.

twitter: @kritikopoulos