Το κοινοβούλιο της Ουγγαρίας την Τρίτη, 20 Μαΐου, ενέκρινε την αποχώρηση από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο (ΔΠΔ), το οποίο χαρακτηρίζει “πολιτικά κίνητρο”, καθιστώντας την τρίτη χώρα που προχωρά σε μια τέτοια κίνηση.
134 βουλευτές ψήφισαν υπέρ της πρότασης αποχώρησης από το ΔΠΔ, ενώ 37 ψήφισαν κατά και επτά απείχαν.
🇭🇺 Το Ουγγρικό Κοινοβούλιο ψήφισε υπέρ της απόσυρσης από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο. Αυτή η κίνηση ακολουθεί τη συνάντηση του @PM_ViktorOrban με τον Μπενιαμίν @Netanyahu τον Απρίλιο, όπου επικρίθηκε η έκδοση εντάλματος σύλληψης του Ισραηλινού Πρωθυπουργού.
⚖️ Ο Πρωθυπουργός Ορμπάν δήλωσε ότι το ένταλμα… pic.twitter.com/AE5fvBhlK8
— Ζόλταν Κόβατς (@zoltanspox) 20 Μαΐου 2025
Ο συντηρητικός Πρωθυπουργός Βίκτορ Ορμπάν ανακοίνωσε κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του Ισραηλινού Πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου τον περασμένο μήνα ότι η χώρα του θα αποσυρθεί από το ΔΠΔ.
Ο Ορμπάν, ο οποίος υποδέχθηκε τον Νετανιάχου παρά το ότι το ΔΠΔ είχε εκδώσει ένταλμα σύλληψης κατά του Ισραηλινού ηγέτη, δήλωσε ότι το ΔΠΔ δεν είναι πλέον “ουδέτερος δικαστικός φορέας”, αλλά “πολιτικό δικαστήριο”.
Όπως γράφει ο Ραφαέλ Πίντο Μπόργες, ιδρυτής και πρόεδρος του δεξαμενής σκέψης Nova Portugalidade με έδρα τη Λισαβόνα, στο άρθρο του για το europeanconservative.com:
Το ΔΠΔ λειτουργεί ως εργαλείο για την ελίτ των φιλελευθέρων, ώστε να διωκόνται και να τρομοκρατούνται εκείνοι που δεν συμπαθούν, ενώ να προστατεύονται οι δικοί τους.
Η αξιοπιστία του δικαστηρίου υπήρξε πρόσφατα πλήγμα από αποκαλύψεις ότι ο επικεφαλής εισαγγελευτής, Καρίμ Χαν, ζήτησε από την γυναίκα που τον κατηγόρησε για σεξουαλική επίθεση να αποσύρει τις κατηγορίες, προκειμένου να μπορέσει να εκδώσει ένταλμα σύλληψης για τον Μπενιαμίν Νετανιάχου.