H Ουκρανία θέτει εκτός νόμου ενορίες της Ορθόδοξης Εκκλησίας που υπάγονται στη Μόσχα

274

Νόμο που θα απαγορεύει τη λειτουργία στην Ουκρανία εκκλησιών που υπάγονται στο πατριαρχείο της Μόσχας ετοιμάζει η κυβέρνηση του Βολόντιμιρ Ζελένσκι στο πλαίσιο κινήσεων που το Κίεβο κρίνει απαραίτητες για να εμποδίσει τη Μόσχα να «αποδυναμώνει εκ των έσω» τη χώρα.

Οι Ορθόδοξοι Χριστιανοί αποτελούν το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού της Ουκρανίας των 43 εκατομμυρίων και για χρόνια υπάγονταν στην εξουσία του Ρωσικού Ορθόδοξου Πατριαρχείου. Ωστόσο, το 2019 οι ηγέτες της Ορθοδοξίας διεθνώς αναγνώρισαν επίσημα την Αυτοκέφαλη Ορθόδοξη Εκκλησία της Ουκρανίας, με αποτέλεσμα τη διάσπαση στην ορθόδοξη κοινότητα της Ουκρανίας μεταξύ εκείνων που εξακολουθούν να είναι πιστοί στη Μόσχα και εκείνων που προσχώρησαν στην ανεξάρτητη Ορθόδοξη Εκκλησία της Ουκρανίας.

Πολλές ενορίες και ιερείς, κυρίως στην ανατολική Ουκρανία, παρέμειναν υπό την ομπρέλα της Ουκρανικής Ορθόδοξης Εκκλησίας του Πατριαρχείου Μόσχας, που όμως διέκοψε τον Μάιο επίσημα τους δεσμούς με τη Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία λόγω της εισβολής στην Ουκρανία. Μολαταύτα το Κίεβο ανησυχεί μήπως η τελευταία εξακολουθεί να διευκολύνει τη διείσδυση πρακτόρων της Μόσχας στα μετόπισθεν.

Κι έτσι, στο πλαίσιο της καταστολής των εκκλησιών που συνδέονται με τη Μόσχα, το Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας και Άμυνας της Ουκρανίας προέτρεψε την κυβέρνηση της χώρας να συντάξει τον νόμο μετά τη διεξαγωγή μιας σειράς εφόδων σε ενορίες και μονές που πιστεύεται ότι λαμβάνουν εντολές από τη Μόσχα εν μέσω του πολέμου Ρωσίας-Ουκρανίας. Το συμβούλιο ασφαλείας διέταξε επίσης έρευνες για ύποπτες «ανατρεπτικές δραστηριότητες ρωσικών ειδικών υπηρεσιών στο θρησκευτικό περιβάλλον της Ουκρανίας» και ζήτησε κυρώσεις κατά απροσδιόριστων ατόμων.

«Πρέπει να δημιουργήσουμε συνθήκες όπου κανένας παράγοντας, που εξαρτάται από το επιτιθέμενο κράτος (Ρωσία) δεν θα έχει την ευκαιρία να χειραγωγήσει τους Ουκρανούς και να αποδυναμώσει την Ουκρανία εκ των έσω», είπε ο Ζελένσκι στο διάγγελμά του την Πέμπτη. «Δεν θα επιτρέψουμε ποτέ σε κανέναν να χτίσει μια αυτοκρατορία μέσα στην ουκρανική ψυχή».

Αντιδράσεις από τη Ρωσία

Ο πρώην πρόεδρος της Ρωσίας Ντμίτρι Μεντβέντεφ χαρακτήρισε τις Αρχές του Κιέβου ως «σατανιστές» και «εχθρούς του Χριστού και της Ορθόδοξης πίστης». «Έτσι πρέπει να τους αντιμετωπίζει ολόκληρος ο χριστιανικός κόσμος», έγραψε στην εφαρμογή ανταλλαγής μηνυμάτων Telegram.

Ενώ εκπρόσωπος της ρωσικής εκκλησίας, ο Βλαντιμίρ Λεγκόιντα, έγραψε στο Telegram ότι η πρόταση του Ουκρανού προέδρου αντιβαίνει τόσο στο Διεθνές Δίκαιο όσο και στην κοινή λογική.