Τα δυο αιτήματα των Ελληνικών αρχών για άνοιγμα του λογαριασμό του κουμπάρου του πρώην υπουργού Εθνικής Άμυνας Γιάννου Παπαντωνίου, τα απέρριψαν οι Ελβετικές αρχές, με το επιχείρημα ότι τα στοιχεία που επικαλέσθηκαν οι Ελληνικές αρχές είναι προϊόν υποκλοπής.

Υπενθυμίζεται ότι από τον επίμαχο λογαριασμό μεταφέρθηκαν στη σύζυγο του πρώην υπουργού Εθνικής Άμυνας Σταυρούλα Κουράκου συνολικά 1,3 εκατομμύριο ευρώ. Η επίμαχη κατάθεση αποκαλύφθηκαν μέσα από τη λίστα Λαγκάρντ.

Συγκεκριμένα, το Ομοσπονδιακό Δικαστήριο της Ελβετίας απέρριψε την αναίρεση του Ελβετικού υπουργείου Δικαιοσύνης με αποτέλεσμα να καθίσταται αμετάκλητη η προ 5μηνου απόφαση του Ομοσπονδιακού Ποινικού Δικαστηρίου. 

Σύμφωνα με αυτή δεν πρέπει να γίνει άρση του τραπεζικού απορρήτου του κουμπάρου του κ. Παπαντωνίου, καθώς υπάρχουν υπόνοιες ότι τα στοιχεία που επικαλούνται οι Ελληνικές αρχές στα δυο αιτήματα τους, είναι προϊόν υποκλοπής. 

Πάντως, σύμφωνα με τον δικηγόρο Ηλία Μπίσα, ο οποίος χειρίστηκε την υπόθεση ενώπιον της Ελβετικής Δικαιοσύνης, η απόφαση του Ομοσπονδιακού Ποινικού Δικαστηρίου, η οποία επικυρώθηκε από το Ανώτατο Ελβετικό Δικαστήριο αποτελεί πλέον δεδικασμένο και είναι η πρώτη που εκδίδεται σε υπόθεση αιτημάτων δικαστικής συνδρομής που βασίζονται σε τραπεζικά δεδομένα που έχουν υποκλαπεί από Ελβετικές Τράπεζες. Έτσι, η απόφαση αυτή είναι νομολογιακά ιδιαίτερα σημαντική. 

Όπως διευκρινίζει το δικαστήριο δεν υπεισήλθε στην ουσία της υπόθεσης, αλλά ασχολήθηκε αποκλειστικά με το ζήτημα της υποκλοπής των δεδομένων υπό το πρίσμα της παραβίασης της λεγόμενης αρχής της εμπιστοσύνης που διέπει τις διακρατικές σχέσεις.

 

Πηγή: protothema.gr

Tags: