Το Ευρωκοινοβούλιο ζητά την αναστολή των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Τουρκία

Γράφτηκε στις .

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο καλεί, με ψήφισμα, την Ευρωπαϊκή Ένωση να αναστείλει τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Τουρκία και να δώσει τέλος σε κάθε προοπτική ένταξης της χώρας στο μπλοκ των 28 χωρών.

Το ψήφισμα, το οποίο πάντως δεν έχει δεσμευτικό χαρακτήρα για την ΕΕ, εγκρίθηκε νωρίτερα στο Στρασβούργο και καλεί τόσο την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, όσο και τις κυβερνήσεις των κρατών - μελών της ΕΕ να προχωρήσουν στη διακοπή των ενταξιακών διαπραγματεύσεων.

Το περιεχόμενο του ψηφίσματος είχε προταθεί από την Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων του Ευρωκοινοβουλίου, και καλεί σε "επίσημη αναστολή" κάθε προενταξιακής διαδικασίας. Τροπολογίες από ευρωβουλευτές της Δεξιάς και της Ακροδεξιάς που αναφέρονταν σε πλήρη και οριστικό τερματισμό των διαπραγματεύσεων Βρυξελλών - Άγκυρας.

Οι τελευταίες ξεκίνησαν επίσημα το 2005, ωστόσο εδώ και αρκετά χρόνια καρκινοβατούν, ειδικά μετά την "στροφή" του τότε πρωθυπουργού και νυν προέδρου της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν, το 2013, σε σκληρές εθνικιστικές θέσεις, τη στρατιωτική εμπλοκή της Τουρκίας στη Συρία, την επανέναρξη των μαχών με το PKK στις νοτιοανατολικές τουρκικές επαρχίες και την ένταση της πολιτικής καταστολής στη χώρα, ειδικά μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα του 2016.

κόσμος, Ελλάδα, Τουρκία, Ευρωπαϊκή Ένωση