Πέμπτη 28.05.2020

EE: Έκκληση για επικύρωση της συμφωνίας των Πρεσπών

Η ΕΕ στέκεται σήμερα περισσότερο στο μεγάλο ποσοστό του «Ναι» που καταγράφηκε στο δημοψήφισμα παρά στη μικρή συμμετοχή, κάνοντας λόγο για «ιστορική ευκαιρία». Αιχμές αφήνουν όμως οι Σοσιαλιστές για ρωσική παρέμβαση.

Το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος, που είναι συντριπτικό σε ποσοστό υπέρ της συμφωνίας μεταξύ των Σκοπίων και της Ελλάδας για το ονοματολογικό, και όχι την πολύ μικρή συμμετοχή των ψηφοφόρων, προτάσσουν σήμερα κορυφαίοι αξιωματούχοι της ΕΕ, καλώντας όλους τους πολιτικούς ηγέτες της ΠΓΔΜ να αδράξουν αυτήν την ευκαιρία επικυρώνοντας τη συμφωνία των Πρεσπών στη Βουλή.

Όπως τονίζουν σε κοινή δήλωση που εξέδωσαν σήμερα η Υπατη Εκπρόσωπος για την Εξωτερική Πολιτική, Ασφάλεια και Άμυνα της ΕΕ Φεντερίκα Μογκερίνι και ο αρμόδιος επίτροπος για τη Διεύρυνση Γιοχάνες Χαν, οι πολίτες της ΠΓΔΜ είχαν την ευκαιρία να ψηφίσουν για το μέλλον της χώρας τους και τάχθηκαν με συντριπτική πλειοψηφία υπέρ της συμφωνίας των Πρεσπών και της ευρωπαϊκής πορείας.

Το κοινοβούλιο καλείται τώρα να κάνει τα επόμενα βήματα για τη εφαρμογή της συμφωνίας, αναφέρουν οι δύο αξιωματούχοι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, οι οποίοι μιλάνε για μια ιστορική ευκαιρία όχι μόνο για τη συμφιλίωση στην περιοχής αλλά και την πορεία της χώρας προς την ΕΕ.

Από την πλευρά του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου  η πολιτική ομάδα των σοσιαλιστών, η δεύτερη μεγαλύτερη σε αριθμό εδρών, μέσω του Γερμανού προέδρου της Ούντο Μπούλμαν χαιρέτισε το αποτέλεσμα, ενώ διατύπωσε τη λύπη της για την μεγάλη αποχή, την οποία απέδωσε στην παραπλανητική, όπως τη χαρακτήρισε, εκστρατεία τμημάτων της αντιπολίτευσης στην ΠΓΔΜ που αποθάρρυναν τους πολίτες να πάνε στις κάλπες.

Ο επικεφαλής των Σοσιαλιστών της Ευρωβουλής εκφράζει επίσης την ανησυχία του και διατυπώνει αιχμές για ρωσική παρέμβαση στη διαδικασία, μέσω εκατοντάδων ιστοτόπων εκτός ΠΓΔΜ που καλούσαν το τελευταίο καιρό τους ψηφοφόρους να μποϋκοτάρουν το δημοψήφισμα.

Πάντως, ο εξειδικευμένος σε ευρωπαϊκά θέματα, γραπτός και ηλεκτρονικός τύπος στις Βρυξέλλες, εμφανίζεται μοιρασμένος στα σχόλια για το χθεσινό ψήφισμα. Ορισμένα θεωρούν θετική τη χθεσινή εξέλιξη που ανοίγει το δρόμο για την επικύρωση της συμφωνίας, ενώ άλλα εμφανίζονται πιο επιφυλακτικά προβλέπονταν ότι η πολύ μικρή συμμετοχή θα δυσκολέψει τη διαδικασία επικύρωσης.

Πηγή DW

κόσμος, Ελλάδα

Το meaculpa.gr είναι διαδικτυακός κόμβος αδέσμευτης ενημέρωσης, πρωτογενούς ρεπορτάζ και ελεύθερης άποψης με έμφαση στη χρήση πολυμέσων και την παραγωγή αυθεντικού υλικού.

Αναγνώστε, παρακολουθήστε, μοιραστείτε και επικοινωνήστε μαζί μας υπεύθυνα!

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΣΕ ΕΙΚΟΝΕΣ

© Copyright 2019 MeaCulpa | angellight | web hosting vps domains.