Δευτέρα 06.07.2020

Κατά λάθος ρίψη πυραύλου σε άσκηση του ΝΑΤΟ

Πύραυλο αέρος-αέρος πυροδότησε κατά λάθος ισπανικό μαχητικό τύπου Typhoon, σε απόσταση περίπου εκατό χιλιομέτρων από τα ρωσικά σύνορα, κατά την διάρκεια άσκησης στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ στην Εσθονία.

Η ακριβής τοποθεσία, στην οποία έχει καταπέσει ο πύραυλος, παραμένει άγνωστη μέχρι τώρα. Το ισπανικό υπουργείο Άμυνας έχει εκκινήσεις τις διαδικασίες έρευνας για τις ακριβείς συνθήκες του περιστατικού.

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, το ισπανικό μαχητικό Eurofighter Typhoon περιπολούσε στη μεθόριο της Εσθονίας για να αποτρέψει ρωσικές εισβολές στον εναέριο χώρο της χώρας. 

Κατά τη διάρκεια εικονικής αερομαχίας με άλλο ένα ισπανικό Typhoon και δύο γαλλικά Mirage 2000 πάνω από την πόλη Πανγκόντι, πυροδότησε κατά λάθος τον πύραυλο.

Ο πύραυλος διαθέτει ευαίσθητο λογισμικό, αισθητήρες και σύστημα αυτοκαταστροφής, ακριβώς για τέτοιες περιπτώσεις, ώστε να μην πέσει σε εχθρικά χέρια. 

Το ΝΑΤΟ ωστόσο δεν είναι σε θέση να δηλώσει με σιγουριά το κατά πόσο, το εν λόγω σύστημα ενεργοποιήθηκε εν προκειμένω.

Σε ανακοινώσεις για το συμβάν έχουν προχωρήσει τόσο το Ισπανικό Υπουργείο Άμυνας όσο και ο πρωθυπουργός της Εσθονίας Γιούρι Ράτας.

Όπως αναφέρει η ανακοίνωση του Υπουργείου συγκεκριμένα, «Ένα Ισπανικό Eurofighter με έδρα τη Λιθουανία πυροδότησε κατά λάθος έναν πύραυλο χωρίς να προξενήσει βλάβη. Ο πύραυλος αέρος-αέρος δεν έπληξε κάποιο αεροσκάφος».

Από την άλλη, ο πρωθυπουργός της Εσθονίας κάνει λόγο για «εξαιρετικά δυσάρεστο» ατύχημα σε ανάρτησή του στο Facebook, ενώ προσθέτει πως «Δόξα τω Θεώ που δεν υπήρξαν ανθρώπινες απώλειες».

κόσμος

Το meaculpa.gr είναι διαδικτυακός κόμβος αδέσμευτης ενημέρωσης, πρωτογενούς ρεπορτάζ και ελεύθερης άποψης με έμφαση στη χρήση πολυμέσων και την παραγωγή αυθεντικού υλικού.

Αναγνώστε, παρακολουθήστε, μοιραστείτε και επικοινωνήστε μαζί μας υπεύθυνα!

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΣΕ ΕΙΚΟΝΕΣ

© Copyright 2019 MeaCulpa | angellight | web hosting vps domains.