Δευτέρα 24.02.2020
  • Αρχική
  • News
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • Τουρκικό ΕΣΡ: Μπορεί πλέον να μπλοκάρει περιεχόμενο στο Διαδίκτυο

Τουρκικό ΕΣΡ: Μπορεί πλέον να μπλοκάρει περιεχόμενο στο Διαδίκτυο

Νόμο με τον οποίο δίνεται στο Ανώτατο Ραδιοτηλεοπτικό Συμβούλιο η δικαιοδοσία να μπλοκάρει περιεχόμενο που αναρτάται στο Διαδίκτυο, ενέκρινε η τουρκική Εθνοσυνέλευση. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα την αντίδραση αλλά και την έντονη ανησυχία της αντιπολίτευσης η οποία μιλά για κίνδυνο λογοκρισίας.

Ο νόμος εγκρίθηκε αργά το βράδυ της Τετάρτης με ψήφους 205 υπέρ έναντι 18 κατά και επεκτείνει τις αρμοδιότητες του RTÜK και στο οπτικοακουστικό υλικό που αναρτάται στο Διαδίκτυο. 

Στο εξής θα υποχρεώνονται επίσης οι οργανισμοί - τοπικοί ή διεθνείς - που επιθυμούν να μεταδώσουν οπτικοακουστικό υλικό στο διαδίκτυο να λάβουν άδεια από το RTÜK, το οποίο κατά συνέπεια θα έχει τη δυνατότητα να το μπλοκάρει ή να το απαγορεύσει.

Η διάταξη αφορά κυρίως τα μέσα ενημέρωσης που έκλεισαν από τις αρχές στο πλαίσιο των εκκαθαρίσεων, μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα του 2016, και τα οποία επέλεξαν να μεταδίδουν μέσω του Διαδικτύου για να παρακάμψουν την απαγόρευση.

Η ραδιοτηλεοπτική αρχή στην Τουρκία είναι αυτόνομη, όμως τα μέλη του Ανωτάτου Συμβουλίου διορίζονται από το κοινοβούλιο, το οποίο ελέγχεται από το κυβερνών, ισλαμοσυντηρητικό Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP), του οποίου ηγείται ο πρόεδρος της χώρας Ταγίπ Ερντογάν (και στη Βουλή ο πρωθυπουργός Μπιναλί Γιλντιρίμ).

Ερντογάν, Τουρκία

Το meaculpa.gr είναι διαδικτυακός κόμβος αδέσμευτης ενημέρωσης, πρωτογενούς ρεπορτάζ και ελεύθερης άποψης με έμφαση στη χρήση πολυμέσων και την παραγωγή αυθεντικού υλικού.

Αναγνώστε, παρακολουθήστε, μοιραστείτε και επικοινωνήστε μαζί μας υπεύθυνα!

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΣΕ ΕΙΚΟΝΕΣ

© Copyright 2019 MeaCulpa | angellight | web hosting vps domains.