Κυριακή 12.07.2020
  • Αρχική
  • News
  • ΕΛΛΑΣ
  • Η ΚΕΔΕ κατά της μεταφοράς ταμειακών διαθέσιμων των Δήμων στην ΤτΕ

Η ΚΕΔΕ κατά της μεταφοράς ταμειακών διαθέσιμων των Δήμων στην ΤτΕ

Tο Διοικητικό Συμβούλιο της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας ομόφωνα τάχθηκε κατά της Κοινής Υπουργικής Απόφασης (ΚΥΑ) που προβλέπει τη μεταφορά των ταμειακών διαθεσίμων των δήμων στην Τράπεζα της Ελλάδος.

Το ΔΣ της ΚΕΔΕ, με απόφασή του ζητεί την πραγματοποίηση άμεσα κοινής συνάντησης με τον υπουργό Εσωτερικών, Αλέξη Χαρίτση, και τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών, Γιώργο Χουλιαράκη, που συνυπογράφουν την ΚΥΑ, όπως επίσης και την κατάθεση αίτηση αναστολής της ΚΥΑ και προσφυγής στο Συμβούλιο της Επικρατείας.

Επίσης ζητά ενημέρωση για λήψη σχετικής απόφασης των Δημοτικών Συμβουλίων καθώς επίσης και ενημέρωση των ευρωπαϊκών θεσμικών οργάνων της Αυτοδιοίκησης και των κομμάτων. Επίσης, αναφέρεται ότι παραβιάζει το Σύνταγμα αλλά και κοινοτικές οδηγίες, που έχουν γίνει νόμοι του κράτους.

O πρόεδρος της ΚΕΔΕ, Γιώργος Πατούλης, τόνισε ότι τα διαθέσιμα αυτά «ουσιαστικά θα πάνε να καλύψουν το στόχο του υπερπλεονάσματος» και επισήμανε ότι η ΚΥΑ προβλέπει συνέπειες σ΄ ό,τι αφορά τους Κεντρικούς Αυτοτελείς Πόρους (ΚΑΠ) για όποιον δήμο δεν τα μεταφέρει. Η κυβέρνηση, τόνισε, αντ΄αυτού, έπρεπε να υιοθετήσει την πρόταση της ΚΕΔΕ και να έχει νομοθετήσει τα ανταποδοτικά να μπορούν να αξιοποιούνται και για κοινωφέλη έργα (σχολεία, παιδικοί σταθμοί).

Ο επικεφαλής της παράταξης «Αυτοδιοικητικό Κίνημα», Απόστολος Κοιμήσης, υπογράμμισε ότι αυτή τη φορά «δεν μιλάμε για αποθεματικά, αλλά για ταμειακά διαθέσιμα χρήματα που είναι δεσμευμένα και ανήκουν στην αγορά». Ακόμη αναρωτήθηκε «τι θέλει η κυβέρνηση αυτά τα λεφτά, όταν "βγαίνει" η χώρα στις αγορές και έχει "μαξιλάρι" άνω των 20 δισ. ευρώ και δεν έχει οικονομικό πρόβλημα;».

Ο επικεφαλής της παράταξης «Νέα Αυτοδιοίκηση», Γιώργος Ιωακειμίδης, υπογράμμισε η κυβερνητική αυτή ενέργεια «είναι βαθιά προσβλητική για την Αυτοδιοίκηση» και «πολύ μεγάλος εκβιασμός».

Ο επικεφαλής της παράταξης «Ριζοσπαστική Αυτοδιοικητική Πρωτοβουλία», Δημήτρης Μπίρμπας, ανέφερε ότι πρόκειται για «θεσμική αστοχία του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών», ενώ τόνισε ότι «πρόκειται για ακραία νεοφιλελεύθερη αντίληψη για τη λειτουργία του κράτους. Ουσιαστικά, είναι μια σύγκρουση με το βαθύ κράτος, άσχετα το ποιος υπογράφει».

Από τη Λαϊκή Συσπείρωση, η Ελπίδα Παντελάκη, σημείωσε ότι είναι «βαθιά πολιτικό θέμα».

Ελλάδα, Γιώργος Πατούλης, Τράπεζα της Ελλάδας, ΚΕΔΕ

Το meaculpa.gr είναι διαδικτυακός κόμβος αδέσμευτης ενημέρωσης, πρωτογενούς ρεπορτάζ και ελεύθερης άποψης με έμφαση στη χρήση πολυμέσων και την παραγωγή αυθεντικού υλικού.

Αναγνώστε, παρακολουθήστε, μοιραστείτε και επικοινωνήστε μαζί μας υπεύθυνα!

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΣΕ ΕΙΚΟΝΕΣ

© Copyright 2019 MeaCulpa | angellight | web hosting vps domains.