Pin It

Από την Πέμπτη 23 Μαΐου το Εθνικό Θέατρο δεν θα έχει καλλιτεχνικό διευθυντή, αφού λήγει η θητεία του καλλιτεχνικού διευθυντή Στάθη Λιβαθινού. Το υπουργείο Πολιτισμού δεν έχει στείλει ακόμα το επίσημο έγγραφο – όπως είχε δεσμευθεί- για την παράταση της θητείας του ως τα τέλη Ιουλίου. Και όλα αυτά ενώ δεν έχει καν ακόμα ανακοινωθεί η επίσημη πρόσκληση ενδιαφέροντος για τον επόμενο διευθυντή.

Η καθυστέρηση του υπουργείου Πολιτισμού απειλεί να δημιουργήσει σημαντικά προβλήματα στο Εθνικό Θέατρο που ετοιμάζεται για τις δυο παραστάσεις που θα ανεβάσει στην Επίδαυρο το καλοκαίρι και που στη συνέχεια ως τα μέσα Σεπτέμβρη θα κάνουν περιοδεία σε όλη την χώρα. Σύμφωνα με πηγές, αν και σε ανακοίνωση που είχε εκδώσει η κυρία Ζορμπά για να αποσαφηνίσει ότι θα προχωρήσει σε πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για τον επόμενο διευθυντή είχε δεσμευθεί ότι θα παρατείνει την θητεία του κυρίου Λιβαθινού ως τα τέλη Ιουλίου, μέχρι και σήμερα 21η Μαΐου δεν έχει φτάσει σχετικό επίσημο έγγραφο στην Αγίου Κωνσταντίνου. Συνεπώς από την Πέμπτη ο καλλιτεχνικός διευθυντής δεν θα έχει δικαίωμα υπογραφής, δράσης, τυπικά ούτε παρουσίας στο Εθνικό Θέατρο! Δεν θα τεθεί θέμα μισθοδοσίας και αμοιβών, αφού αυτά υπογράφονται από το Διοικητικό Συμβούλιο.

Και ναι μεν αυτή η καθυστέρηση έχει πλέον τον χαρακτήρα του κατεπείγοντος, όμως η αλήθεια είναι ότι έχει κολλήσει -για αδιευκρίνιστους λόγους- συνολικά η διαδικασία για την πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος. Πηγές στο υπουργείο μας διαβεβαιώνουν ότι το σχετικό κείμενο βρίσκεται υπό επεξεργασία στο νομικό τμήμα. Στη συνέχεια θα πρέπει να πάει στις αρμόδιες διευθύνσεις για έλεγχο και τις απαραίτητες υπογραφές, για να καταλήξει στο υπουργικό γραφείο. Από εκεί, με την υπογραφή της κυρίας Ζορμπά θα πρέπει να φύγει για το Εθνικό Τυπογραφείο προκειμένου να βγει η προκήρυξη σε ΦΕΚ και να εκκινήσει η διαδικασία που θα έχει προθεσμία υποβολής αιτήσεων διάρκειας περίπου ενός μήνα. Αγνωστο παραμένει αν θα υπάρχει επιτροπή που θα κάνει την επιλογή ή όχι. Η αντίστοιχη διαδικασία πρέπει να κινηθεί, όπως έχει δεσμευθεί από τον Μάρτη η υπουργός και για τη θέση του καλλιτεχνικού διευθυντή στο Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου, όπου και πάλι επελέγη η λύση της παράτασης θητείας του Βαγγέλη Θεοδωρόπουλου ως το τέλος του Φεστιβάλ, τον Αύγουστο.

Στο Εθνικό Θέατρο τα πάντα μοιάζουν να κρέμονται από μια λεπτή κλωστή. Ο κύριος Λιβαθινός είχε ετοιμάσει προφανώς ένα ρεπερτόριο το οποίο δεν ανακοινώνει, ούτε προχωρά σε οποιαδήποτε σύμβαση συνεργασίας αφού δεν επιθυμεί να δεσμεύσει τον επόμενο διευθυντή. Ουσιαστικά όποιος και αν είναι αυτός, θα πρέπει άμεσα να αποφασίσει για το ρεπερτόριο του Εθνικού Θεάτρου από τον Σεπτέμβριο και μετά. Και θα είχε ενδιαφέρον να δούμε τι θα συμβεί αν αποφασίσει να μην εφαρμόσει το πρόγραμμα που έχει σχεδιάσει ο κύριος Λιβαθινός. Σε κάθε περίπτωση πάντως πρέπει να θεωρούμε σχεδόν βέβαιο ότι η νέα σεζόν στο Εθνικό Θέατρο θα εκκινήσει με δυο δυναμικές επαναλήψεις παραστάσεων που έκαναν απανωτά sold out: το «Ξύπνα Βασίλη» και το «Χριστουγεννιάτικη ιστορία» που αναμένεται να ανέβει όχι στο REX αλλά στην Κεντρική Σκηνή.

Ο κύριος Λιβαθινός αναμένεται να κάνει αίτηση για την θέση του καλλιτεχνικού διευθυντή του Εθνικού Θεάτρου, όπως είναι λογικό. Περιμένοντας τις εξελίξεις μοιάζει να έχει βάλει σε αναμονή και μια σειρά προτάσεων που δέχεται, κυρίως από το εξωτερικό και συγκεκριμένα από την θρυλική όπερα των Βρυξελλών La Μοnnaie όπου είχε ανεβάσει το 2017 την Αida του Βέρντι με μεγάλη επιτυχία. Σε κάθε περίπτωση, αν ισχύσουν οι αρχικές δηλώσεις του υπουργείου Πολιτισμού, ο νέος διευθυντής του Εθνικού Θεάτρου θα πρέπει να αναλάβει την 1η Σεπτεμβρίου.