«Διπλωματική πρόκληση για την Ελλάδα»

Γράφτηκε στις .

Ο γερμανικός τύπος αναφέρεται στο ζήτημα που ανέκυψε με τους Τούρκους που αποβιβάστηκαν στις Οινούσσες και ζητούν άσυλο στην Ελλάδα. Σχόλια και για τη νέα κυβέρνηση που ορκίζεται τη Δευτέρα στην Αυστρία.

Σχόλια για τους Τούρκους που αποβιβάστηκαν με φουσκωτό στις Οινούσσες και ζητούν άσυλο στην Ελλάδα, ισχυριζόμενοι ότι κινδυνεύουν από το καθεστώς στην πατρίδα τους, δημοσιεύουν τα γερμανικά ΜΜΕ. Συγκεκριμένα στην ιστοσελίδα του τηλεοπτικού δικτύου n-tv και υπό τον τίτλο «Φοβούνται για τη ζωή τους.

Ακαδημαϊκοί εγκαταλείπουν με τη βοήθεια διακινητή την Τουρκία» αναφέρεται ότι «μετά την απόπειρα πραξικοπήματος το 2016 στην Τουρκία, πολλοί στρατιωτικοί κατέφυγαν στην Ελλάδα. Στο μεταξύ και αρκετοί απλοί πολίτες δεν αισθάνονται πια ελεύθεροι και ασφαλείς στη χώρα τους. Όταν οι νόμιμες οδοί απαιτούν πολύ χρόνο, αναζητούν τη βοήθεια διακινητών. Ωστόσο ο τρόπος με τον οποίο αντιμετωπίζονται πολιτικοί πρόσφυγες από την Τουρκία στην Ελλάδα δεν είναι πάντα υπέρ τους. Έτσι η ‘Le monde diplomatique' αναφέρεται σε παράνομες επαναπροωθήσεις πολιτικά ανεπιθύμητων προσώπων από την Ελλάδα στην Τουρκία».

Για το ίδιο θέμα η εφημερίδα Rheinische Post γράφει: «32 Τούρκοι ζητούν πολιτικό άσυλο στην Ελλάδα. Για την Ελλάδα οι τούρκοι πρόσφυγες σημαίνουν πάντα μια διπλωματική πρόκληση. Η Άγκυρα συνεχίζει να διαπληκτίζεται με την Αθήνα για την έκδοση οκτώ στρατιωτικών που κατέφυγαν στην Ελλάδα τον Ιούλιο του 2016 κατά την απόπειρα του πραξικοπήματος στην Τουρκία. Τον περασμένο Μάιο ο Άρειος Πάγος είχε απορρίψει την αίτηση έκδοσης της Άγκυρας».

«Το ελληνικό λιμενικό εντόπισε 32 τούρκους πρόσφυγες σε φουσκωτό. Έφυγαν προφανώς φοβούμενοι τη δίωξη στην Τουρκία και θα ζητήσουν άσυλο τη Δευτέρα» γράφει η Frankfurter Rundschau.

Προχωρά η επανένωση οικογενειών

Στην επανένωση προσφυγικών οικογενειών που ζουν μοιρασμένες σε Ελλάδα και Γερμανία αναφέρεται άρθρο της εφημερίδας Frankfurter Allgemeine Zeitung: «Η επανένωση οικογενειών για περιπτώσεις προσφύγων που έχουν ‘παγιδευτεί' στην Ελλάδα και η οποία είχε σταματήσει εδώ και καιρό, φαίνεται να προχωρά πλέον πιο γρήγορα. Το Νοέμβριο έφτασαν από την Ελλάδα 558 συγγενείς προσφύγων οι οποίοι ζουν ήδη στη Γερμανία, σύμφωνα με δημοσίευμα της Osnabrücker Zeitung. Πρόκειται για τον μεγαλύτερο αριθμό που έχει καταγραφεί σε διάστημα ενός μήνα για τη φετινή χρονιά.». Σε άλλο σημείο ο αρθρογράφος συμπληρώνει: «Στην Ελλάδα περιμένουν περίπου 4.500 μέλη οικογενειών προκειμένου να εγκριθεί η μετάβασή τους στη Γερμανία». 

«Ας μην υπερεκτιμά τον εαυτό του»

Για τη νέα κυβέρνηση της Αυστρίας που συγκροτείται από το συντηρητικό κόμμα ÖVP και το ακροδεξιό FPÖ η εφημερίδα Westfälische Nachrichten γράφει τα εξής: «Πιθανώς ο Σεμπάστιαν Κουρτς ο οποίος δεν είναι μόνο επιδέξιος, αλλά αντιλαμβάνεται και πολύ καλά την πολιτική του δύναμη να πιστεύει ότι μπορεί να δαμάσει τον Χαντς Κρίστιαν Στράχε και τους άλλους συνοδοιπόρους στην κυβέρνησή του. Ας ευχηθούμε στους Αυστριακούς και τους Ευρωπαίους ο νεότερος επικεφαλής κυβέρνησης της Ευρώπης να μην υπερεκτιμά τον εαυτό του». 

Η εφημερίδα Tagesspiegel, αναφερόμενη στο ίδιο θέμα, προχωρά σε μια σύγκριση με το γερμανικό πολιτικό σκηνικό: «Οι απόψεις της FPÖ ταυτίζονται σε πολλά σημεία με αυτές του AfD (σ.σ. το γερμανικό εθνολαϊκιστικό κόμμα ‘Εναλλακτική για τη Γερμανία'). Για τη γερμανίδα καγκελάριο Άγκελα Μέρκελ οι προσπάθειες για κοινή ευρωπαϊκή λύση στο ζήτημα της υποδοχής προσφύγων θα είναι τώρα ακόμη πιο δύσκολες. Μπορεί σε ομοσπονδιακό επίπεδο να μπορεί ακόμη να αγνοεί τους δεξιούς λαϊκιστές, στη σημαντική γειτονική Αυστρία όμως αυτοί είναι τώρα οι συνομιλητές της».

DW

2017-11-14-17-44-49, Τουρκία, διπλωματική πρόκληση