Πέμπτη 23.01.2020
  • Αρχική
  • News
  • ΕΛΛΑΣ
  • Τέλος σε χιλιάδες φορολογικές εκκρεμοδικίες έβαλε το ΣτΕ

Τέλος σε χιλιάδες φορολογικές εκκρεμοδικίες έβαλε το ΣτΕ

Δεν μπορούν μετά την πενταετία, που είναι το όριο για τους φορολογικούς και οικονομικούς ελέγχους για τους πολίτες, να ληφθούν υπόψη καταθέσεις τους η άλλες κινήσεις λογαριασμών τους στην Ελλάδα στο πλαίσιο φορολογικών ελέγχων ή καταλογισμών, αποφάσισε το Β’ Τμήμα του Συμβουλίου της Επικρατείας.

Με την απόφαση αυτή, το ανώτατο ακυρωτικό δικαστήριο ξεκαθαρίζει ότι ότι πέραν της πενταετίας κανένα στοιχείο δεν μπορεί να θεωρείται νέο ή συμπληρωματικό και να ανοίγει την «πόρτα» φορολογικών ελέγχων. Η απόφαση στέλνει αυτόματα στο αρχείο εκατοντάδες χιλιάδες εκκρεμείς ποινικές και φορολογικές υποθέσεις που ήταν ανοικτές ως σήμερα, όπως οι λεγόμενες λίστες καταθετών και άλλες.Και τούτο διότι το ΣτΕ έκρινε ότι τα στοιχεία καταθέσεων των φορολογουμένων στις εγχώριες τράπεζες πριν από το 2012 δεν μπορούν να ληφθούν υπόψη για ελέγχους από τις αρμόδιες ΔΟΥ.

Επίσης, δεν μπορούν να ληφθούν υπόψη οι τραπεζικές καταθέσεις (κινήσεις, υπόλοιπα, κ.λπ.) μετά την πρώτη 5ετία του φορολογικού ελέγχου, όποτε αυτός κι αν έγινε χρονικά.

Η επίμαχη απόφαση του Β΄ Τμήματος του ΣτΕ, πέραν του ότι οδηγεί εκατοντάδες χιλιάδες υποθέσεις στο αρχείο στερώντας το ελληνικό Δημόσιο από έσοδα, δίνει ανάσα και σε χιλιάδες πολίτες που βρίσκονται σε έλεγχο καθώς πέραν της πενταετίας τίποτα δεν μπορεί να ληφθεί υπόψη.

Ειδικότερα, το ΣτΕ (πρόεδρος η αντιπρόεδρος Μαίρη Σαρπ και εισηγητής ο πάρεδρος Ιωάννης Δημητρακόπουλος) έκρινε ότι δεν αποτελούν συμπληρωματικά στοιχεία η κίνηση και τα υπόλοιπα των εγχώριων Τραπεζικών λογαριασμών, μετά την 5ετία, καθώς έχει επέλθει παραγραφή.

Σύμφωνα με τους συμβούλους Επικρατείας, τον χρονικό αυτό περιορισμό επιβάλλουν οι συνταγματικές αρχές και ευρωπαϊκή νομοθεσία.

Πηγή skai.gr

Το meaculpa.gr είναι διαδικτυακός κόμβος αδέσμευτης ενημέρωσης, πρωτογενούς ρεπορτάζ και ελεύθερης άποψης με έμφαση στη χρήση πολυμέσων και την παραγωγή αυθεντικού υλικού.

Αναγνώστε, παρακολουθήστε, μοιραστείτε και επικοινωνήστε μαζί μας υπεύθυνα!

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΣΕ ΕΙΚΟΝΕΣ

© Copyright 2019 MeaCulpa | angellight | web hosting vps domains.