Κυριακή 15.12.2019

Οι Βρυξέλλες απορρίπτουν το σχέδιο του Τζόνσον για το Brexit

Οι Βρυξέλλες άκουσαν χθες πολύ προσεκτικά τον Μπόρις Τζόνσον, ο οποίος απευθυνόμενος για πρώτη φορά στο βρετανικό κοινοβούλιο ως πρωθυπουργός της Βρετανίας δεσμεύτηκε να βάλει μία τελεία στο αφήγημα του Brexit και κυρίως δεσμεύτηκε να ξεφορτωθεί το ακανθώδες ζήτημα του backstop.

Η απάντηση ήταν άμεση. Το backstop παραμένει για την Ε.Ε. βασική εγγύηση της αποφυγής των σκληρών ιρλανδικών συνόρων και η εξάλειψή του «είναι απαράδεκτη».

«Θα προτιμούσα να αποχωρήσουμε από την Ένωση με συμφωνία. Εκτιμώ ότι ακόμη και σε αυτό το στάδιο είναι εφικτό. Ορισμένα πράγματα ωστόσο πρέπει να είναι σαφή η συμφωνία αποχώρσηση που διαπραγματεύτηκε η προκάτοχός μου έχει απορρίφθεί τρεις φορές από αυτό το κοινοβούλιο. Οι όροι της είναι απαράδεκτοι σε αυτό το κοινοβούλιο και σε αυτή τη χώρα», δήλωσε ο Τζόνσον χθες αναφερόμενος ειδικά στο backstop.

Οι Ευρωπαίοι εταίροι ωστόσο έχουν επίσης κάνει σαφείς τις προθέσεις τους και τις επανέλαβαν χθες. Ο μεν επικεφαλής διαπραγματευτής της Ε.Ε. για το Brexit Μισέλ Μπαρνιέ τόνισε ότι η εξάλειψη του από τους όρους της συμφωνίας είναι παράδεκτη. Ο δε πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, σε πιο ήπιους τόνους, απλώς επανέλαβε με νόημα ότι η συμφωνία που διαπραγματεύτηκε η Τερέζα Μέι είναι η μία και μοναδική εφικτή, αν και άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο για προσθήκες στην πολιτική διακήρυξη, το συνοδευτικό κείμενο δηλαδή στη συμφωνία αποχώρησης.

Την πρώτη του τηλεφωνική επικοινωνία είχε χθες ο Τζόνσον και με τον Γάλλο πρόεδρο. Ο Εμανουέλ Μακρόν προσκάλεσε τον νέο πρωθυπουργό της Βρετανίας στη Γαλλία «τις αμέσως επόμενες εβδομάδες», ανακοίνωσε η γαλλική προεδρία. Οι δύο ηγέτες συμφώνησαν να μιλήσουν για το Brexit τις επόμενες εβδομάδες, ωστόσο «με σεβασμό στις απαιτήσεις της Ε.Ε.», διευκρίνισε το Μέγαρο των Ηλυσίων.

Ο Μπόρις Τζόνσον θα μεταβεί στη Γαλλία τον επόμενο μήνα, για να συμμετάσχει στη Σύνοδο Κορυφής της G7, η οποία θα πραγματοποιηθεί από τις 24 έως τις 26 Αυγούστου στη Μπιαρίτζ.

meaculpa

Το meaculpa.gr είναι διαδικτυακός κόμβος αδέσμευτης ενημέρωσης, πρωτογενούς ρεπορτάζ και ελεύθερης άποψης με έμφαση στη χρήση πολυμέσων και την παραγωγή αυθεντικού υλικού.

Αναγνώστε, παρακολουθήστε, μοιραστείτε και επικοινωνήστε μαζί μας υπεύθυνα!

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΣΕ ΕΙΚΟΝΕΣ

© Copyright 2019 MeaCulpa | angellight | web hosting vps domains.