Παρασκευή 21.02.2020
  • Αρχική
  • News
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • Επιπλέον έκπτωση στους ιδιοκτήτες αυθαιρέτων με την εφάπαξ πληρωμή προστίμου

Επιπλέον έκπτωση στους ιδιοκτήτες αυθαιρέτων με την εφάπαξ πληρωμή προστίμου

Επιπλέον έκπτωση, ύψους 30%, θα δίνεται σε όσους ιδιοκτήτες επιλέξουν να πληρώσουν όλο το ποσό του προστίμου για την υπαγωγή του αυθαιρέτου τους.

Η ευνοϊκή διάταξη του νόμου 4495/17 που ενισχύεται ανερχόταν στο 20%.

Αντίστοιχα, όσοι πολίτες δώσουν εφάπαξ το 30% του προστίμου που τους έχει επιβληθεί, θα έχουν έκπτωση 20%, αντί για 10% που ισχύει τώρα. Σύμφωνα με πηγές της εφγμερίδας «Ελεύθερος Τύπος», για πολλούς θεωρείται δεδομένο ότι θα δοθεί μικρής διάρκειας παράταση στο νόμο τακτοποίησης κτισμάτων, που λήγει στις 9 Νοεμβρίου.

Ωστόσο, κατά τις ίδιες πηγές μέχρι τα μέσα του Οκτώβρη όλα τα σενάρια παραμένουν ανοιχτά ενώ, όπως διαμηνύουν, δεν πρόκειται να έρθει νέα ρύθμιση που θα επικροτεί την άναρχη δόμηση και αυτό γιατί το υπουργείο Περιβάλλοντος επιχειρεί να βάλει φρένο σε παθογένειες δεκαετιών, έχοντας όμως ως δεδομένο ότι η χώρα έχει περισσότερα από 1,5 εκατ. αυθαίρετα κτίσματα και περίπου 2,5 εκατ. με μικροαυθαιρεσίες.

Οπως προκύπτει από τα στοιχεία του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας, στο σύστημα έχουν ενταχθεί περισσότερες από 1,2 εκατ. αυθαίρετες κατασκευές όλο αυτό το διάστημα, με τα έσοδα να ανέρχονται στα 2,4 δισ. ευρώ. Αν τελικά το υπουργείο Περιβάλλοντος αποφασίσει να μην δοθεί παράταση, οι πολίτες έχουν περιθώριο περίπου 2 μήνες για να υπαχθούν στη ρύθμιση και να σώσουν την ιδιοκτησία τους. Σε δεύτερο χρόνο, δηλαδή μετά τη λήξη του νόμου, τα ηνία αναμένεται να πάρουν οι ελεγκτές δόμησης που έχουν ήδη το… πράσινο φως για να προχωρήσουν με συνοπτικές διαδικασίες σε κατεδαφίσεις για όσους δεν συμμετείχαν στη διαδικασία.

Σύμφωνα με το ΤΕΕ, έχουν ξεκινήσει τις διαδικασίες υπαγωγής στις ρυθμίσεις νομιμοποίησης 300.138 ακίνητα, εκ των οποίων σε φάση οριστικής υπαγωγής βρίσκονται 468.784 φάκελοι ενώ έχουν περαιωθεί οι διαδικασίες για 221.302 ακίνητα. Παράλληλα, έχουν εκδοθεί συνολικά 1.923.539 βεβαιώσεις μεταβίβασης για ακίνητα από το πληροφοριακό σύστημα του ΤΕΕ. Το σύνολο των αυθαιρέτων ανέρχεται στα 1.455.086.

Ειδικές κατηγορίες

– Για ΑμεΑ που καταβάλλουν το 15%-20% του προστίμου ανάλογα με το ποσοστό αναπηρίας (για 80% και 67%) και το εισόδημα (με ατομικό εισόδημα έως 40.000 ευρώ ή οικογενειακό εισόδημα έως 60.000 ευρώ για την πρώτη περίπτωση και 18.000 ή 24.000 ευρώ αντίστοιχα για τη δεύτερη περίπτωση).

– Για παλιννοστούντες ομογενείς και πολύτεκνους που καταβάλλουν το 20% του προστίμου οι πρώτοι και το 20%-50% οι δεύτεροι, ανάλογα με τις περιπτώσεις, π.χ.:

– Τρίτεκνοι με ατομικό εισόδημα έως 25.000 ευρώ ή οικογενειακό εισόδημα έως 40.000 ευρώ, καταβάλλουν ποσοστό 30% του προστίμου. Οι διατάξεις αυτές εφαρμόζονται και για τις μονογονεϊκές οικογένειες.

– Πολύτεκνοι με ατομικό εισόδημα έως 40.000 ευρώ ή οικογενειακό εισόδημα έως 80.000 ευρώ, καταβάλλουν ποσοστό 20% του ενιαίου ειδικού προστίμου. Πολύτεκνοι με δευτερεύουσα κατοικία (επιφάνεια μικρότερη των 80 τ.μ.) καταβάλλουν 50% του προστίμου.

Meaculpa

Το meaculpa.gr είναι διαδικτυακός κόμβος αδέσμευτης ενημέρωσης, πρωτογενούς ρεπορτάζ και ελεύθερης άποψης με έμφαση στη χρήση πολυμέσων και την παραγωγή αυθεντικού υλικού.

Αναγνώστε, παρακολουθήστε, μοιραστείτε και επικοινωνήστε μαζί μας υπεύθυνα!

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΣΕ ΕΙΚΟΝΕΣ

© Copyright 2019 MeaCulpa | angellight | web hosting vps domains.