Τετάρτη 22.01.2020

Πλεόνασμα «μαμούθ» 45,4 δισ για την Γερμανία

Η οικονομία της Γερμανίας συρρικνώθηκε στο δεύτερο τρίμηνο του 2019, λόγω της μείωσης των εξαγωγών, σύμφωνα με τα στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα.

Αδύναμο σημείο της μεγαλύτερης ευρωπαϊκής οικονομίας φαίνεται πως αποτελεί η κλιμάκωση των εμπορικών διαμαχών και τη φθίνουσα εξωτερική ζήτηση. Η Ομοσπονδιακή Στατιστική Υπηρεσία της Γερμανίας επιβεβαίωσε τα προκαταρκτικά στοιχεία για συρρίκνωση του ΑΕΠ κατά 0,1% σε τριμηνιαία βάση, μετά την αύξησή του στο πρώτο τρίμηνο του έτους.

Οι εξαγωγές μειώθηκαν περισσότερο από τις εισαγωγές στο δεύτερο τρίμηνο, με το καθαρό εμπορικό αποτέλεσμα να αφαιρεί 0,5 ποσοστιαίες μονάδες από το ΑΕΠ. Οι επενδύσεις στις κατασκευές αποτέλεσαν, επίσης, βαρίδι, υποχωρώντας 1% σε τριμηνιαία βάση. Η καταναλωτική δαπάνη, οι δημόσιες δαπάνες και οι ιδιωτικές επενδύσεις σε μηχανήματα και εξοπλισμό αυξήθηκαν, αλλά όχι τόσο ώστε να αντισταθμίσουν τη μεγάλη πίεση από το εξωτερικό εμπόριο.

Ο Τζορτζ Φρίντμαν, Αμερικανός γεωπολιτικός αναλυτής και ιδρυτής του GPF σημειώνε την περασμένη εβδομάδα πως αν μια χώρα είναι πιο κοντά στην ύφεση, με την κλασική οικονομική έννοια, αυτή δεν είναι άλλη από τη Γερμανία. Το πρόβλημα με την μεγαλύτερη οικονομία στην ευρωζώνη είναι πως οι εξαγωγές καταλαμβάνουν περίπου το 50% του ΑΠΕ της χώρας, ένα τεράστιο ποσοστό που την κάνει ευάλωτη στην παραμικρή μείωση δαπανών άλλων χωρών.

Οι προοπτικές της γερμανικής οικονομίας είναι αβέβαιες, καθώς οι δείκτες κλίματος υποδηλώνουν μία δύσκολη πορεία στο μέλλον και οι περισσότεροι οικονομολόγοι αναμένουν ότι θα ακολουθήσει ένα ακόμη τρίμηνο με μείωση του ΑΕΠ, κάτι που θα αποτελούσε μία τεχνική ύφεση.

Υψηλόβαθμοι κυβερνητικοί αξιωματούχοι έχουν αφήσει να εννοηθεί ότι το Βερολίνο εξετάζει περισσότερη δημοσιονομική στήριξη που θα συνδέεται με ένα συνολικό πακέτο μέτρων για την προστασία του κλίματος.

Παρά την ανάμεικτη επίδοση της οικονομίας στο πρώτο εξάμηνο του έτους, το γερμανικό κράτος κατάφερε να καταγράψει ένα τεράστιο πλεόνασμα ύψους 45,3 δισ. ευρώ στο διάστημα αυτό, που αντιστοιχεί στο 2,7% του ΑΕΠ.

Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση κατέγραψε πλεόνασμα 17,7 δισ. ευρώ, τα 16 ομόσπονδα κρατίδια 12,7 δισ. ευρώ, οι δήμοι 7,1 δισ. ευρώ και το σύστημα κοινωνικής ασφάλισης 7,7 δισ. ευρώ.

meaculpa

Το meaculpa.gr είναι διαδικτυακός κόμβος αδέσμευτης ενημέρωσης, πρωτογενούς ρεπορτάζ και ελεύθερης άποψης με έμφαση στη χρήση πολυμέσων και την παραγωγή αυθεντικού υλικού.

Αναγνώστε, παρακολουθήστε, μοιραστείτε και επικοινωνήστε μαζί μας υπεύθυνα!

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΣΕ ΕΙΚΟΝΕΣ

© Copyright 2019 MeaCulpa | angellight | web hosting vps domains.