Pin It

«Στόχος μου ως πρόεδρος της ΕΡΤ είναι να αποκτήσει η δημόσια τηλεόραση το ρόλο που της επιτάσσει το Σύνταγμα, δηλαδή την αντικειμενική ενημέρωση και την εξασφάλιση ποιοτικών προγραμμάτων» δήλωσε ο Κωνσταντίνος Ζούλας ενώπιον των βουλευτών,  κατά την εισαγωγική τοποθέτηση στην επιτροπή θεσμών και διαφάνειας της Βουλής.

Ο κ.Ζούλας στην προσπάθειά του να προλάβει ερωτήσεις από την πλευρά των βουλευτών της αξιωματικής αντιπολίτευσης ανέφερε: «Θα ρωτήσετε πώς είναι δυνατόν να γίνει αμερόληπτη η ΕΡΤ με πρόεδρο ένα δημοσιογράφο που μέχρι πρότινος είχε την ευθύνη του γραφείου τύπου του πρωθυπουργού. Η απάντηση βρίσκεται στην δημοσιογραφική μου πορεία των 30 ετών που δεν θα δεχόμουνα να την διακυβεύσω αν δεν είχα την ρητή εντολή του ίδιου του πρωθυπουργού να αποκτήσει η ΕΡΤ το ρόλο της, για να γίνει η ΕΡΤ ποιοτική και αντικειμενική».

Αίσθηση προκάλεσε η αναφορά του κ. Ζούλα τόσο για τα οικονομικά της επιχείρησης, όσο για τους υπαλλήλους της ΕΡΤ. «Σήμερα η ΕΡΤ δεν έχει πόρους. Για να το πω απλά, τα ταμεία της είναι άδεια για να δημιουργήσει νέο πρόγραμμα, λόγω της επιλογής της προηγούμενης κυβέρνησης να διαθέσει δεκάδες εκατομμύρια για αγώνες ποδοσφαίρου πρώτης και δεύτερης κατηγορίας».

Στο θέμα των υπαλλήλων, αν και ανέφερε ότι δεν υπάρχει περίπτωση να γίνει καμιά πρόσληψη, πρόσθεσε ότι χρειάζεται γενναία ανανέωση του προσωπικού της γιατί από τους 2.200 υπαλλήλους μόνο 170 είναι κάτω των 40 ετών, ενώ λείπουν βασικές ειδικότητες στο προσωπικό της για να γίνει η λειτουργία της στοιχειωδώς εύρυθμη.

Σε μια προσπάθεια να χαλαρώσει το κλίμα στην επιτροπή, ο κ. Ζούλας αστειεύτηκε λέγοντας ότι όταν ανακοινώθηκε η υποψηφιότητα του, οι περισσότεροι του τηλεφώνησαν για να του ευχηθούν καλό κουράγιο και όχι συγχαρητήρια.

«Οι περισσότεροι μου ευχήθηκαν καλό κουράγιο, γερό στομάχι και γενικώς να μου συμπαρασταθούν μου τηλεφώνησαν για όσα περιμένουν από την νέα διοίκηση. Κάποιοι μεταξύ σοβαρού και αστείου μου είπαν και συλλυπητήρια και ελάχιστοι ήταν εκείνοι που μου είπαν συγχαρητήρια».

Όσον αφορά τους στόχους που έχει για την δημόσια τηλεόραση, ο κ. Ζούλας ανέφερε ότι φιλοδοξεί η ΕΡΤ να μπει ξανά στο τηλεχειριστήριο και τις πρώτες επιλογές των πολιτών αλλά και να γίνει επιλογή των νέων τηλεθεατών.

«Τα τελευταία χρόνια η ΕΡΤ παραβίασε βάναυσα τους κανόνες της δεοντολογίας γι’ αυτό και οι πολίτες την έβγαλαν από τον χάρτη των επιλογών τους. Η εντολή του πρωθυπουργού είναι το αυτονόητο στοίχημα και το όραμα που έχουμε όλοι όσοι είμαστε απέναντι σας. Να γίνει η ΕΡΤ ένας σύγχρονος και ανεξάρτητος ραδιοτηλεοπτικός φορέας παρέχοντας αντικειμενική ενημέρωση. Ο στόχος είναι σε λίγους μήνες από σήμερα όταν συμβαίνει ένα σημαντικό γεγονός να είναι αυτονόητη και αυθόρμητη η επιλογή των πολιτών να γυρίζουν στις συχνότητες της ΕΡΤ για να έχουν μία πλήρη και αμερόληπτη ενημέρωση για ό,τι συμβαίνει. Ένας δεύτερος στόχος είναι η ΕΡΤ να απευθυνθεί στις νεότερες ηλικίες που αγνοούν σήμερα ότι υπάρχει η ΕΡΤ».

Από την πλευρά της αξιωματικής αντιπολίτευσης ο Σπύρος Λάππας ανέφερε ότι η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ δεν είχε τοποθετήσει κομματικά στελέχη στην ΕΡΤ και κατηγόρησε τον Κυβερνητικό εκπρόσωπο Στέλιο Πέτσα γιατί δεν εδωσε στα μέλη της επιτροπής τον αριθμό και τα στοιχεία για όσους έθεσαν υποψηφιότητα για την θέση του προέδρου της ΕΡΤ. «Κανένας απ’ αυτούς που βάλαμε εμείς δεν ήταν κομματικό στέλεχος του ΣYΡΙΖΑ. Σήμερα και τα τέσσερα στελέχη είναι κομματικά στελέχη της Νέας Δημοκρατίας. Για τις θέσεις αυτές σε έναν δημοσιογραφικό τηλεοπτικό φορέα θα έπρεπε να είμαστε πολύ προσεκτικοί για το ποιους επιλέγουμε. Πρέπει να μας πείτε πόσοι εκδήλωσαν ενδιαφέρον και ποιοι. Έτσι θα μπορούσαμε να αξιολογήσουμε και τους παρόντες υποψήφιους» είπε χαρακτηριστικά.