Δευτέρα 25.05.2020
  • Αρχική
  • News
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • Βρετανία: Το Ανώτατο Δικαστήριο θα αποφασίσει για την αναστολή λειτουργίας του κοινοβουλίου

Βρετανία: Το Ανώτατο Δικαστήριο θα αποφασίσει για την αναστολή λειτουργίας του κοινοβουλίου

Με επιχειρηματολογία από τον νομικό εκπρόσωπο της βρετανικής κυβέρνησης σερ Τζέιμς Ίντι ξεκίνησε η δεύτερη ημέρα της ακροαματικής διαδικασίας ενώπιον του Ανωτάτου Δικαστηρίου του Λονδίνου, που καλείται να αποφανθεί επί της νομιμότητας της απόφασης του Μπόρις Τζόνσον να αναστείλει τις εργασίες του κοινοβουλίου για πέντε εβδομάδες.

Ο διακεκριμένος νομικός είπε ότι αποδεχόμενοι πως έχουν δικαιοδοσία κρίσης επί μίας αμιγώς πολιτικής απόφασης οι 11 δικαστές της έδρας διακινδυνεύουν την αλλοίωση των ορίων μεταξύ των τριών εξουσιών.

Σε παρατήρηση ενός εκ των δικαστών ότι το Ανώτατο ίσως δεν καλείται να κρίνει μια πολιτική απόφαση αλλά να υπερασπιστεί την κυριαρχία του κοινοβουλίου, ο σερ Τζέιμς σχολίασε ότι το κοινοβούλιο έχει τρόπο να νομοθετήσει όπως επιθυμεί και ότι μια δικαστική εντολή που αφορά τη λειτουργία του κοινοβουλίου μάλλον θα υπονόμευε την κυριαρχία του.

Επικαλούμενος ιστορικά παραδείγματα αναστολής του κοινοβουλίου (από το 1914, το 1930 και το 1948) για πολιτικούς λόγους, ο νομικός εκπρόσωπος της κυβέρνησης τόνισε επίσης ότι δεν υπάρχει νομική βάση για το δικαστήριο να κρίνει πολιτικές αποφάσεις.

Το απόγευμα το δικαστήριο θα ακούσει την αγόρευση του δικηγόρου που εκπροσωπεί τους 75 πολιτικούς που είχαν προσφύγει κατά της αναστολής στα δικαστήρια της Σκωτίας, τα οποία σε δεύτερο βαθμό έκριναν «παράνομη» την απόφαση αναστολής του κοινοβουλίου.

Η ακροαματική διαδικασία θα συνεχιστεί και θα ολοκληρωθεί την Πέμπτη. Η απόφαση αναμένεται πιθανότητα την Παρασκευή ή την ερχόμενη εβδομάδα.

 

Meaculpa

Το meaculpa.gr είναι διαδικτυακός κόμβος αδέσμευτης ενημέρωσης, πρωτογενούς ρεπορτάζ και ελεύθερης άποψης με έμφαση στη χρήση πολυμέσων και την παραγωγή αυθεντικού υλικού.

Αναγνώστε, παρακολουθήστε, μοιραστείτε και επικοινωνήστε μαζί μας υπεύθυνα!

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΣΕ ΕΙΚΟΝΕΣ

© Copyright 2019 MeaCulpa | angellight | web hosting vps domains.