Σάββατο 30.05.2020
  • Αρχική
  • News
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • Bουλευτές ΣΥΡΙΖΑ: Να αποζημιωθούν κάτοικοι της Χίου που οι περιουσίες τους καταστράφηκαν από μετανάστες

Bουλευτές ΣΥΡΙΖΑ: Να αποζημιωθούν κάτοικοι της Χίου που οι περιουσίες τους καταστράφηκαν από μετανάστες

Τη χορήγηση αποζημιώσεων σε κατοίκους της Χίου, για ζημιές που έχουν προκαλέσει στις περιουσίες τους πρόσφυγες και μετανάστες πέριξ του Κέντρου Υποδοχής και Ταυτοποίησης της ΒΙΑΛ, ζητούν έντεκα βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ με ερώτησή τους προς τον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη.

Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, χαρακτηρίζουν την κατάσταση που επικρατεί στο συγκεκριμένο ΚΥΤ ασφυκτική, καθώς όπως υποστηρίζουν, λόγω της αύξησης των ροών σε συνδυασμό με τη μείωση της μεταφορά αιτούντων άσυλο από τα νησιά στην ενδοχώρα, οι διαβιούντες πρόσφυγες και μετανάστες σε αυτό ανέρχονται στους 4.000 με χωρητικότητα 1.000.

Αποτέλεσμα του υπερπληθυσμού, όπως υποστηρίζουν είναι η τοποθέτηση σκηνών και άλλων πρόχειρων εγκαταστάσεων πέριξ του κέντρου, που έχει ως αποτέλεσμα την αύξηση της πρόκλησης ζημιών ιδίως στους κατοίκους που ασκούν αγροτική δραστηριότητα, καθώς και στις εν γένει ιδιοκτησίες στην περιοχή. 

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης:

ΕΡΩΤΗΣΗ
 
Προς τον κ. Υπουργό Προστασίας του Πολίτη
 
ΘΕΜΑ: «Αποζημιώσεις κατοίκων πέριξ ΚΥΤ Χίου».
 
Με το άρθρο 36 του Ν.4540/2018 (ΦΕΚ 91/Α΄/ 22-05-2018) προβλέφθηκαν αποζημιώσεις για τους κατοίκους στην ευρύτερη περιοχή της Σούδας και της Τοπικής Κοινότητας Χαλκειούς του Δήμου Χίου, όπως και των κατοίκων του Δημοτικού Διαμερίσματος Μόριας του Δήμου Λέσβου, των οποίων οι περιουσίες είχαν υποστεί ζημιές λόγω πράξεων προσφύγων και μεταναστών.

Οι αποζημιώσεις αφορούσαν ζημιές οι οποίες είχαν καταγραφεί και αποτιμηθεί από ειδικές Επιτροπές που είχαν συστήσει οι Δήμοι των δύο νησιών και είχαν επικυρωθεί (την άνοιξη του 2017) με συγκεκριμένες αποφάσεις των δύο Δημοτικών Συμβουλίων.

Ως γνωστόν, τους τελευταίους τρεις μήνες έχει σημειωθεί αύξηση των προσφυγικών και μεταναστευτικών ροών στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου. Μια από τις συνέπειες, δεδομένης και της μείωσης του αριθμού μεταφοράς αιτούντων άσυλο από τα νησιά προς την ενδοχώρα, είναι η αδυναμία των Κέντρων Υποδοχής και Ταυτοποίησης (ΚΥΤ) να φιλοξενήσουν αυτόν τον πληθυσμό.

Το ΚΥΤ της ΒΙΑΛ στη Χίο, το οποίο βρίσκεται εγγύς της κοινότητας Χαλκειούς, φιλοξενούσε την 9η Οκτωβρίου σχεδόν 4.000 άτομα, τη στιγμή που η επίσημη χωρητικότητά του είναι περί τα 1.000 άτομα. Αποτέλεσμα αυτής της κατάστασης είναι να έχουν τοποθετηθεί σκηνές και άλλες πρόχειρες εγκαταστάσεις πέριξ του χώρου του ΚΥΤ, κάτι που μοιραία συνεπάγεται και μεταφορά ενός σημαντικού όγκου δραστηριοτήτων εκτός του προσδιορισμένου χώρου του Κέντρου. Με τη σειρά της αυτή η εξέλιξη συνδέεται με αυξημένες ζημιές στα πρόσωπα που ασκούν αγροτική δραστηριότητα, καθώς και στις εν γένει ιδιοκτησίες, πέριξ του ΚΥΤ της ΒΙΑΛ.

Δεδομένου ότι η εκ των πραγμάτων επέκταση του χώρου προσωρινής παραμονής και διαβίωσης των αιτούντων άσυλο εκτός των ορίων του ΚΥΤ έχει προκαλέσει πρόσθετη επιβάρυνση στους κατοίκους της περιοχής και ειδικότερα εκείνων που ασκούν αγροτική δραστηριότητα.

Δεδομένου ότι το άρθρο 36 του Ν.4540/2018 αναφέρεται σε συγκεκριμένες αποφάσεις Δημοτικών Συμβουλίων και δεν καλύπτει αυτόματα νέες ζημιές.
 
Ερωτάται ο κ. Υπουργός:

Προτίθεται να προβεί σε νομοθετική ρύθμιση, ανάλογη με αυτή του άρθρου 36 του ν.4540/2018, που να προβλέπει την αποζημίωση των κατοίκων του Χαλκειούς Χίου από ζημιές που έχουν υποστεί λόγω της παρουσίας αυξημένου αριθμού προσφύγων και μεταναστών εκτός των ορίων του ΚΥΤ της ΒΙΑΛ;
 
Οι ερωτώντες βουλευτές

Μιχαηλίδης Ανδρέας
 
 
Αλεξιάδης Τρύφωνας
 
 
Βίτσας Δημήτριος
 
 
Ελευθεριάδου Σουλτάνα
 
 
Ζαχαριάδης Κωνσταντίνος
 
 
Καφαντάρη Χαρά
 
 
Μεϊκόπουλος Αλέξανδρος
 
 
Μπουρνούς Ιωάννης
 
 
Ξενογιαννακοπούλου Μαριλίζα
 
 
Πούλου Γιώτα
 
 
Χρηστίδου Ραλλία

 

Meaculpa

Το meaculpa.gr είναι διαδικτυακός κόμβος αδέσμευτης ενημέρωσης, πρωτογενούς ρεπορτάζ και ελεύθερης άποψης με έμφαση στη χρήση πολυμέσων και την παραγωγή αυθεντικού υλικού.

Αναγνώστε, παρακολουθήστε, μοιραστείτε και επικοινωνήστε μαζί μας υπεύθυνα!

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΣΕ ΕΙΚΟΝΕΣ

© Copyright 2019 MeaCulpa | angellight | web hosting vps domains.