Δευτέρα 25.05.2020
  • Αρχική
  • News
  • ΕΛΛΑΣ
  • Αλλαγές Ποινικού Κώδικα: Ισόβια σε μεθυσμένους οδηγούς που προκαλούν θανάτους

Αλλαγές Ποινικού Κώδικα: Ισόβια σε μεθυσμένους οδηγούς που προκαλούν θανάτους

Αλλαγές περιλαμβάνει το νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης για τον Ποινικό Κώδικα και τον Κώδικα της Ποινικής Δικονομίας, στο πλαίσιο των προεκλογικών εξαγγελιών της κυβέρνησης.

Οι αλλαγές αφορούν κυρίως σε θέματα τρομοκρατίας, έκτισης ποινών από πολυϊσοβίτες, όπως ο Δημήτρης Κουφοντίνας, και η αυστηρότερη αντιμετώπιση ποινικών συμπεριφορών για έκνομες συμπεριφορές μέσα στην πόλη (μολότοφ), εισβολές σε δημόσια κτίρια (Ρουβίκωνας) και λοιπά.

Σημαντικές είναι οι διατάξεις που εκ νέου προβλέπουν ως κακούργημα την ενεργητική δωροδοκία (σε αντίθεση με τον Κώδικα που ψηφίστηκε τον περασμένο Ιούνιο) και εκείνες που προβλέπουν ότι το αδίκημα της απιστίας για τα τραπεζικά στελέχη θα διώκεται μόνον κατόπιν μηνύσεως. Η διάταξη στοχεύει στο να διευκολυνθούν οι τράπεζες στη διευθέτηση των λεγόμενων "κόκκινων" δανείων.

Ενδιαφέρουσες είναι και οι διατάξεις που επιβάλλουν σημαντικές ποινές για τους οδηγούς που οδηγούν έχοντας καταναλώσει υπερβολικές ποσότητες αλκοόλ και για όσους υπό την επήρεια ουσιών θέτουν σε κίνδυνο ζωές και περιουσίες.
 
ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ ΟΙ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ

ΕΠΙΘΕΣΕΙΣ ΣΕ ΔΗΜΟΣΙΟΥΣ ΧΏΡΟΥΣ ΚΑΙ ΣΥΜΒΟΛΑΙΟΓΡΑΦΟΥΣ
 Με τις προωθούμενες διατάξεις σφίγγει ο νομικός κλοιός γύρω από τα μέλη της αναρχικής ομάδας «Ρουβίκωνας», αλλά και γύρω από πρόσωπα που διαπράττουν αδικήματα εις βάρος συμβολαιογράφων που διενεργούν πλειστηριασμούς.
Αυστηροποιείται το νομικό πλαίσιο και για όσους επιτίθενται σε δημοσίους υπαλλήλους κατά την άσκηση των καθηκόντων τους, όπως αυτές που δέχτηκαν το περασμένο καλοκαίρι εφοριακοί που διενεργούσαν ελέγχους.

ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΑ ΤΙΜΩΡΕΊΤΑΙ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ ΚΑΙ ΠΑΡΟΧΗ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΩΝ
Ενισχύεται το ποινικό οπλοστάσιο της χώρας σε ό,τι αφορά τα εγκλήματα τρομοκρατίας καθώς η εσωτερική νομοθεσία εναρμονίζεται με Κοινοτική Οδηγία και για πρώτη φορά θεσπίζονται ποινές ακόμη και για ταξίδια στο εξωτερικό υπόπτων για τρομοκρατία, ενώ τιμωρούνται η χρηματοδότηση τρομοκρατικών οργανώσεων αλλά και η παροχή πληροφοριών για τέλεση τρομοκρατικών πράξεων.

ΚΑΚΟΥΡΓΗΜΑ ΕΚ ΝΕΟΥ Η ΔΩΡΟΔΟΚΙΑ.
Το αδίκημα της δωροδοκίας-δωροληψίας υπαλλήλων μετατρέπεται σε κακούργημα μετά την κόκκινη κάρτα από τον Οργανισμό Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ). Για τους πολυϊσοβίτες, όπως οι καταδικασθέντες για την υπόθεση της 17Ν, (Δημήτρης Κουφοντίνας)προβλέπεται ότι θα έχουν δικαίωμα να ζητήσουν αποφυλάκιση μόνο αφού εκτίσουν 22 έτη από την ποινή που τους έχει επιβληθεί και όχι 17, όπως προβλέπεται σήμερα.

ΜΕ ΜΗΝΥΣΗ Η ΔΙΩΞΗ ΤΡΑΠΕΖΙΚΏΝ ΣΤΕΛΕΧΩΝ.
Για το αδίκημα της απιστίας που αναφέρεται στο άρθρο 390 του Ποινικού Κώδικα προβλέπεται ότι για τις τράπεζες η ποινική δίωξη θα γίνεται μετά από σχετική μήνυση ενώ για τις υπόλοιπες κατηγορίες ( κρατικούς λειτουργούς για παράδειγμα) προβλέπεται η αυτεπάγγελτη δίωξη από εισαγγελέα.

ΠΟΙΝΕΣ ΓΙΑ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΚΕΣ ΑΠΕΙΛΕΣ ΜΕΣΩ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ
Ποινή φυλάκισης έως τρία έτη «σε όποιον δημόσια με οποιονδήποτε τρόπο ή μέσω του Διαδικτύου απειλεί με τέλεση τρομοκρατικής πράξης ή προκαλεί ή διεγείρει σε διάπραξή της και έτσι εκθέτει σε κίνδυνο δημόσια τάξη». Με την ίδια ποινή φυλάκισης (έως τρία έτη) τιμωρείται όποιος πραγματοποιεί ταξίδια «με σκοπό να τελέσει ή να συμβάλει στην τέλεση τρομοκρατικού εγκλήματος, να συμμετάσχει στις δραστηριότητες τρομοκρατικής ομάδας, με επίγνωση του γεγονότος ότι η εν λόγω συμμετοχή θα συμβάλλει στις εγκληματικές δραστηριότητες αυτές της ομάδας ή με σκοπό να προσφέρει ή να παρακολουθήσει εκπαίδευση για τέλεση τρομοκρατικών πράξεων».

ΑΥΣΤΗΡΗ ΜΕΤΑΧΕΙΡΙΣΗ ΓΙΑ ΜΟΛΟΤΟΦ
«Όποιος κατασκευάζει, προμηθεύεται, ή κατέχει εκρηκτικές ύλες, ή εκρηκτικές βόμβες από τις οποίες μπορεί να προκληθεί κίνδυνος για άνθρωπο τιμωρείται με φυλάκιση τριών ετών». Αντίθετα, αν χρήση των βομβών μολότοφ γίνεται σε δημόσιους χώρους ο δράστης θα τιμωρείται με κάθειρξη έως δέκα έτη (κακούργημα). Πάντως ο δράστης δεν τιμωρείται αν παραδώσει με τη θέλησή του στις αρχές τις εκρηκτικές ύλες που κατέχει ή εμπόδισε άλλους να κάνουν χρήση αυτών.

ΤΡΙΑ ΧΡΟΝΙΑ ΓΙΑ "ΝΤΟΥ" ΣΕ ΔΗΜΟΣΙΑ ΚΤΙΡΙΑ.
Φυλάκιση έως τρία έτη προβλέπεται για όποιον παράνομα εισέρχεται και παραμένει σε δημόσια κτήρια (νοσοκομεία, πρεσβείες, δικαστήρια, επιχειρήσεις κοινής ωφελείας ΔΕΗ, κ.τλ.) «και προκαλεί έτσι διακοπή η σοβαρή διατάραξη της ομαλής διεξαγωγής της υπηρεσίας».

ΚΑΚΟΥΡΓΗΜΑ Η ΔΙΑΚΕΚΡΙΜΕΝΗ ΚΛΟΠΗ.
Κακούργημα με προβλεπόμενη ποινή κάθειρξης έως δέκα έτη άλλα και χρηματική ποινή, αποτελεί η διακεκριμένη κλοπή, δηλαδή όταν η αξία των κλοπιμαίων είναι άνω του ποσού των 120.000 ευρώ. Επίσης, κακούργημα αποτελεί και η κλοπή ή διάρρηξη που έγινε από δυο η περισσότερα άτομα που είχαν συγκροτήσει συμμορία για το σκοπό αυτό, ανεξάρτητα της αξίας των κλοπιμαίων.

ΒΑΡΙΕΣ ΠΟΙΝΕΣ ΓΙΑ ΠΙΩΜΕΝΟΥΣ ΟΔΗΓΟΥΣ.
Μέχρι και ισόβια κάθειρξη για όποιον οδηγεί υπό την επήρεια αλκοόλ ή ναρκωτικών και προκαλέσει απώλεια ανθρώπινων ζωών.

ΟΙ ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΤΟΝ ΚΩΔΙΚΑ ΤΗΣ ΠΟΙΝΙΚΗΣ ΔΙΚΟΝΟΜΙΑΣ.
 Μικρότερης έκτασης αλλά σημαντικές είναι και οι αλλαγές που σημειώνονται στον Κώδικα της Ποινικής Δικονομίας, το νομοθέτημα δηλαδή, που οργανώνει την απόδοση της ποινικής δικαιοςύνης στη χώρα μας.

Στο πλαίσιο των προτεινόμενων αλλαγών:

ΚΑΙ ΠΑΛΙ ΜΟΝΟΜΕΛΕΣ ΕΦΕΤΕΙΟ.
 Επανέρχεται, διότι καταργήθηκε τον περασμένο Ιούνιο, ο θεσμός του Μονομελούς Εφετείου για να επιτυχανθεί η εκκαθάριση χιλιάδων υποθέσεων που εκκρεμούν καθώς το Μονομελές Εφετείο είχε συμβάλει στην σύντομη εκδίκαση των ποινικών υποθέσεων και μάλιστα των σοβαρών.

ΚΑΤΑΡΓΕΙΤΑΙ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΟΥ.
 Με τις νέες διατάξεις καταργείται όπως είχε υποδείξει η GRECO η δυνατότητα που είχε ο εκάστοτε υπουργός Δικαιοσύνης να αναστέλλει διώξεις για δωροδοκία και δωροληψία. Η κατάργηση γίνεται για λόγους προφανείς συμμόρφωσης της χώρας μας και για την πληρότητα του νομικού πλαισίου.

ΚΑΤ' ΟΙΚΟΝ ΕΡΕΥΝΕΣ ΜΟΝΟ ΜΕ ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑ.
  Διορθώσεις και αποσαφηνίσεις γίνονται για τις κατ’ οίκον έρευνες καθώς κρίθηκε αναγκαίο να διασαφηνιστεί ρητά ότι η παρουσία δικαστικού λειτουργού αφορά μόνον τις έρευνες σε
κατοικία, ούτως ώστε να αποφευχθούν σχετικές συγχύσεις.

Εισάγεται επιπλέον μεταβατική διάταξη όσον αφορά την διατήρηση της ισχύος ερευνών που ήδη έχουν γίνει. Η ρύθμιση αποσκοπεί στο να διατηρηθούν ισχυρές οι έρευνες, που έχουν διενεργηθεί από την 1.7.2019 , όταν άρχισε η ισχύς του Κώδικα που ψηφίστηκε επί προηγούμενης κυβέρνησης, ακόμα και αν δεν έγιναν με την παρουσία εκπροσώπου της δικαστικής αρχής. Εξαιρείται η έρευνα σε κατοικία, για την οποία απαιτείται πάντοτε η παρουσία εκπροσώπου της δικαστικής αρχής.

 

Meaculpa

Το meaculpa.gr είναι διαδικτυακός κόμβος αδέσμευτης ενημέρωσης, πρωτογενούς ρεπορτάζ και ελεύθερης άποψης με έμφαση στη χρήση πολυμέσων και την παραγωγή αυθεντικού υλικού.

Αναγνώστε, παρακολουθήστε, μοιραστείτε και επικοινωνήστε μαζί μας υπεύθυνα!

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΣΕ ΕΙΚΟΝΕΣ

© Copyright 2019 MeaCulpa | angellight | web hosting vps domains.