Δευτέρα 06.07.2020
  • Αρχική
  • News
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • Ξεκινά σήμερα το συνέδριο του ΠΑΣΟΚ απουσία των προέδρων του: Τι γίνεται με Φώφη - Ανδρουλάκη - Γερουλάνο

Ξεκινά σήμερα το συνέδριο του ΠΑΣΟΚ απουσία των προέδρων του: Τι γίνεται με Φώφη - Ανδρουλάκη - Γερουλάνο

Σήμερα στις 17:00 το απόγευμα στο ΣΕΦ ξεκινούν οι εργασίες του Συνεδρίου του ΠΑΣΟΚ που δεν αναμένεται να έχει εκπλήξεις.

Πρόεδρος θα εκλεγεί ξανά η Φώφη Γεννηματά για τα επόμενα δύο χρόνια, μέχρι το 2021, αφού οι σύνεδροι που θα είναι οι ίδιοι – και δεν εξελέγησαν όπως ζητούσαν κυρίως ο Παύλος Γερουλάνος αλλά και ο Νίκος Ανδρουλάκης – ελέγχονται από την ηγετική ομάδα.

Οι σύνεδροι θα κληθούν λοιπόν να αποφασίσουν να αντιστοιχήσουν θεσμικά το καταστατικό του ΠΑΣΟΚ με εκείνο του Κινήματος Αλλαγής. Πιο συγκεκριμένα, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ θα είναι και πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ, τα μέλη του Εθνικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ (η πρώην Κεντρική Επιτροπή) θα είναι και τα μέλη του ΠΑΣΟΚ στην Κεντρική Επιτροπή του ΚΙΝΑΛ , τα μέλη του Πολιτικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ θα είναι και εκείνα που θα μετέχουν εκ μέρους του ΠΑΣΟΚ στο αντίστοιχο όργανο του ΚΙΝΑΛ και ούτω καθ’ εξής.

Στην ουσία το Συνέδριο του ΠΑΣΟΚ θα επιμηκύνει την θητεία της Φώφης Γεννηματά ως το 2021 στην ηγεσία του κόμματος, καθώς είναι και πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής. Τότε, τον Νοέμβριο του 2021, θα γίνει συνέδριο του ΚΙΝΑΛ από εκλεγμένους συνέδρους, όπου όποιος εκλεγεί πρόεδρος θα είναι ταυτόχρονα και πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ

Όπως αναφέρει το iefimerida.gr, στη Χαριλάου Τρικούπη επισημαίνουν ότι το ΠΑΣΟΚ είχε λάβει αυτές τις αποφάσεις από το 2015 («ο Βενιζέλος ζητούσε να μετεξελιχθεί σε κάτι ευρύτερο» λένε) και επισημαίνουν ότι οι αλλαγές αυτές είναι απαραίτητες για να μην δημιουργηθούν συνθήκες χάους στο ευρύτερο σχήμα του ΚΙΝΑΛ όπο μετέχουν και άλλα κόμματα/κινήσεις. Υπενθυμίζουν μάλιστα ότι στο Συνέδριο του ΚΙΝΑΛ συναποδέχθηκαν όλοι – και οι σημερινοί διαφωνούντες – ότι το Κίνημα Αλλαγής θα είναι πλέον το κέντρο των εξελίξεων.

Τι θα κάνουν Ανδρουλάκης και Γερουλάνος

Ο Νίκος Ανδρουλάκης θα παραστεί στο συνέδριο του ΠΑΣΟΚ το οποίο, όπως λέει σε συνομιλητές του έχει χαμηλό ενδιαφέρον, προβλέπει μικρή προσέλευση και δεν διαβλέπει πεδίο αντιπαράθεσης.

Ο ευρωβουλευτής του ΚΙΝΑΛ, είναι προφανές ότι έχει επιλέξει να μην συγκρουστεί σε αυτή τη φάση με την Φώφη Γεννηματά, έχοντας το βλέμμα του στραμμένο στο 2021 οπότε και πιθανότατα θα διεκδικήσει την ηγεσία του Κινήματος Αλλαγής. Θα μιλήσει τη δεύτερη ημέρα του Συνεδρίου του ΠΑΣΟΚ, την Κυριακή.

Σύμφωνα με πληροφορίες του iefimerida.gr «δεν πρόκειται να θέσει σε ψηφοφορία τίποτα σε μη εκλεγμένο σώμα». Ωστόσο, αναμένεται να παρουσιάσει κάποιες πολιτικές προτεραιότητες που θα δίνουν κατά τη γνώμη του την προοπτική στην παράταξη. Έχει δηλώσει κατ’ επανάληψη εξάλλου ότι δεν τον ικανοποιεί το εκλογικό ποσοστό που έλαβε το ΚΙΝΑΛ στις εκλογές και πως πιέζεται από δεξιά (ΝΔ) και αριστερά (ΣΥΡΙΖΑ) και ως εκ τούτου πρέπει να χαράξει συγκεκριμένη στρατηγική αν θέλει να επιβιώσει.

Ο Παύλος Γερουλάνος, από την άλλη, δηλώνει ότι θα πάει να καταθέσει τη γνώμη των ανθρώπων που λένε ότι αυτό που γίνεται είναι λάθος, το σχήμα είναι ερμαφρόδιτο, όπως το χαρακτήρισε, αναγνωρίζοντας την πιθανότητα διαγραφής.

«Αυτή τη στιγμή ο χώρος μας χρειάζεται ένα ένα δημοκρατικό συνέδριο, ανοιχτό, με σοβαρό προσυνεδριακό διάλογο, με χρόνο να κάνει διάλογο μέσα στο συνέδριο, και βεβαίως με κείμενα που ουσιαστικά αντιμετωπίζουν τρία θέματα: την στρατηγική της παράταξης, του κόμματος, τις θέσεις και τις προτάσεις που φέρνει στην ελληνική κοινωνία και το καταστατικό, κι όπως καταλαβαίνετε κανένα από τα τρία δεν γίνεται σε αυτό το συνέδριο. Είναι ένα συνέδριο που στόχο έχει μόνο την επιμήκυνση της θητείας της προέδρου του ΠΑΣΟΚ, όσο είναι και πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ» είπε στον ραδιοσταθμό Θέμα 104,6.

Πρόσθεσε δε, ότι δεν τον φοβίζουν οι ενδεχόμενες κυρώσεις, γιατί οι διαγραφές δείχνουν αδυναμία από την πλευρά της ηγεσίας γιατί αφενός δεν δημιουργούνται οι δημοκρατικές διαδικασίες , δεν πείθεται ο αντίπαλος και «μετά έρχεσαι και λες ότι εγώ θέλω να μείνω με αυτούς που συμφωνούν μαζί μου, διαγράφεις τον έναν, διαγράφεις τον άλλον, στο τέλος μένουν αυτοί που έχουν πείσει τους εαυτούς τους ότι τα πάνε καλά, μα δεν τα πάνε καλά όμως» σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Γερουλάνος.

Απών ο Γιώργος Παπανδρέου, ερωτηματικό ο Σημίτης

Ο Γιώργος Παπανδρέου δεν θα παραστεί στο Συνέδριο αφού επέλεξε να παραστεί σε εκδήλωση πρώην ΥΠΕΞ και προσωπικοτήτων στη Βιέννη.

Άγνωστο είναι μέχρι τώρα αν θα παραστεί στο συνέδριο του ΠΑΣΟΚ ο Κώστας Σημίτης ο οποίος έχει προσκληθεί από την Φώφη Γεννηματά με την οποία συναντήθηκε την περασμένη Τρίτη.

Παρέμβαση από την «Κίνηση 81»

Για συνέδριο παρωδία από μια ηγεσία που βολεύεται με ένα μικρό και ελεγχόμενο κόμμα κάνει λόγο σε ψήφισμα που θα καταθέσει η «Κίνηση 81». Παράλληλα, απαιτεί να γίνει ένα νέο «ανοιχτό Συνέδριο» του ΠΑΣΟΚ έτσι ώστε να αναλυθούν όλα τα ζητήματα που απασχολούν την κοινωνία.

Το πρόγραμμα του Συνεδρίου του ΠΑΣΟΚ

Σύμφωνα με το πρόγραμμα, το συνέδριο του ΠΑΣΟΚ θα ξεκινήσει στις 17:00 στο ΣΕΦ με ομιλία της Φώφης Γεννηματά η οποία θα δώσει το περίγραμμα. Θα ακολουθήσει ομιλία του γραμματέα της ΚΟ, Βασίλη Κεγκέρογλου ο οποίος θα παρουσιάσει το νέο καταστατικό του ΠΑΣΟΚ, ο Κώστας Σκανδαλίδης που θα παρουσιάσει τη διακήρυξη και ο διευθυντής του ΠΑΣΟΚ, Νίκος Σαλαγιάννης που θα αναλύσει τα οικονομικά του ΠΑΣΟΚ.

Ο Ν. Ανδρουλάκης θα πάρει το λόγο την Κυριακή, όπως πιθανότατα και ο Παύλος Γερουλάνος ενώ το Συνέδριο θα λήξει την Κυριακή με το κλείσιμο της Φώφης Γεννηματά και την ψηφοφορία που αναμένεται κατά τις 18:00.

Meaculpa

Το meaculpa.gr είναι διαδικτυακός κόμβος αδέσμευτης ενημέρωσης, πρωτογενούς ρεπορτάζ και ελεύθερης άποψης με έμφαση στη χρήση πολυμέσων και την παραγωγή αυθεντικού υλικού.

Αναγνώστε, παρακολουθήστε, μοιραστείτε και επικοινωνήστε μαζί μας υπεύθυνα!

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΣΕ ΕΙΚΟΝΕΣ

© Copyright 2019 MeaCulpa | angellight | web hosting vps domains.