Henry Kissinger: «Η Ρωσία δύσκολα θα χάσει τα εδάφη που έχει καταλάβει» – Τα 3 σενάρια

402

O πρώην Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών (1973-1977) και Σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ (1969-1975) Henry Kissinger θεωρεί ότι είναι τρία τα σενάρια για το τέλος του πολέμου στην Ουκρανία όπως τα αναφέρει στο βρετανικό περιοδικό The Spectator.

Το πρώτο αφορά το τέλος των εχθροπραξιών σε αυτή την φάση, το δεύτερο σενάριο εστιάζει στην επιστροφή στην κατάσταση πριν από τις 24 Φεβρουαρίου 2022 και την έναρξη της ρωσικής στρατιωτικής επιχείρησης  και το τρίτο σενάριο περιλαμβάνει σχέδιο της Δύσης και της Ουκρανίας να ανακαταλάβουν την Κριμαία το οποίο είναι και το πιο επικίνδυνο για την πλανητική ασφάλεια με ευθύνη της κυβέρνησης του Τζο Μπάιντεν.

Ωστόσο o Henry Kissinger θεωρεί ότι η Ρωσία δύσκολα θα χάσει τα εδάφη που ελέγχει στην Ουκρανία οπότε πιστεύει πως το πιο πιθανό σενάριο είναι το πρώτο.

Κάτι τέτοιο φυσικά σημαίνει νίκη για τους Ρώσους και ήττα της Δύσης.

Τα 3 σενάρια

Πρώτο σενάριο…
«Αν η Ρωσία σταματήσει εκεί που είναι τώρα, τότε θα κατακτήσει το 20% της Ουκρανίας και το μεγαλύτερο μέρος του Donbass την κύρια βιομηχανική και γεωργική περιοχή, και ένα κομμάτι γης κατά μήκος της Μαύρης Θάλασσας.

Μια τέτοια εξέλιξη θα είναι μια νίκη για τη Ρωσία.
Και ο ρόλος του ΝΑΤΟ σε αυτήν την περίπτωση δεν θα είναι τόσο σημαντικός όσο πιστεύαμε προηγουμένως», είπε σε συνέντευξή του στο βρετανικό περιοδικό The Spectator.

Το δεύτερο σενάριο, είναι μια απόπειρα «απώθησης» της Ρωσίας από τα εδάφη που καταλάβει πριν από την έναρξη της ειδικής επιχείρησης, συμπεριλαμβανομένης της Κριμαίας (κάτι το οποίο είναι πρακτικά αδύνατο εκτός αν στο Κίεβο έχουν σκοπό να εκδιώξουν τον κατά 90% ρωσικό πληθυσμό της Χερσονήσου).

Στη συνέχεια, εάν συνεχιστούν οι εχθροπραξίες, «ο κίνδυνος για τη Δύση είναι να εμπλακεί σε πόλεμο με τη Ρωσία», ανέφερε ο Kissinger.

Το τρίτο σενάριο, σύμφωνα με τον διπλωμάτη, είναι να επιστρέψουμε στην κατάσταση πριν από τις 24 Φεβρουαρίου πριν την επέμβαση της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Σε αυτή την περίπτωση η Ουκρανία «θα επανεξοπλιστεί και θα συνδεθεί στενά με το ΝΑΤΟ» ή ακόμη και θα γίνει μέλος της συμμαχίας.

Παράλληλα, επεσήμανε ότι αυτό το σενάριο περιλαμβάνει πάγωμα της σύγκρουσης για ένα ορισμένο διάστημα.