Η Αφρικανική Ένωση ζητά την αξιοποίηση των αναδυόμενων τεχνολογιών για να ξεκλειδώσει το ψηφιακό δυναμικό της Αφρικής

154

Η Αφρικανική Ένωση ζήτησε να διπλασιαστούν οι προσπάθειες για την αξιοποίηση των αναδυόμενων τεχνολογιών και την απελευθέρωση του ψηφιακού δυναμικού της Αφρικής για την προώθηση της ανάπτυξης της ηπείρου.

Το κάλεσμα απηύθυνε ο Επίτροπος Υποδομών και Ενέργειας της ΑΕ, Amani Abou-Zeid, κατά την ομιλία της στην υπουργική σύνοδο της Δεύτερης Έκτακτης Συνόδου της Εξειδικευμένης Τεχνικής Επιτροπής για τις Επικοινωνίες και τις Τεχνολογίες Πληροφοριακών Επικοινωνιών, η οποία πραγματοποιήθηκε ουσιαστικά την Πέμπτη.

Εμπειρογνώμονες και υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής που συμμετείχαν στη συνάντηση υψηλού επιπέδου υπογράμμισαν τη σημασία για την Αφρική να αγκαλιάσει το ψηφιακό της μέλλον και την επιτακτική ανάγκη για μια συντονισμένη προσέγγιση για την αντιμετώπιση των επειγουσών προκλήσεων και ευκαιριών που προκύπτουν από τον ψηφιακό μετασχηματισμό.

Κατά τη συνάντηση, η ΑΕ παρουσίασε το προσχέδιο της για το Αφρικανικό Ψηφιακό Σύμφωνο καθώς και το σχέδιο Ηπειρωτικής Στρατηγικής για την Τεχνητή Νοημοσύνη (AI) προς εξέταση από υπουργούς και εμπειρογνώμονες.

Απευθυνόμενος στη συνάντηση, ο Abou-Zeid είπε ότι το ξεκλείδωμα του ψηφιακού δυναμικού της Αφρικής είναι το κλειδί για την προώθηση της προόδου και της ανάπτυξης της ηπείρου.

Είπε ότι το Αφρικανικό Ψηφιακό Σύμφωνο θέτει βασικούς πυλώνες για την επίτευξη συνδεσιμότητας, δικαιωμάτων, διακυβέρνησης και καινοτομίας προς την υλοποίηση του 50ετούς σχεδίου ηπειρωτικής ανάπτυξης της ΑΕ, Ατζέντα 2063, καθώς και των Στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης.

“Το Αφρικανικό Ψηφιακό Σύμφωνο θα ανοίξει το δρόμο για ένα μέλλον χωρίς αποκλεισμούς δίνοντας προτεραιότητα στην ψηφιακή υποδομή, την καθολική πρόσβαση και την ανάπτυξη δεξιοτήτων. Η εστίασή του στην ασφάλεια στον κυβερνοχώρο, την πράσινη τεχνολογία και τις εφαρμογές τεχνητής νοημοσύνης υπόσχεται ένα ασφαλέστερο, πιο βιώσιμο ψηφιακό τοπίο για όλους”, δήλωσε ο Abou-Zeid.

Τόνισε ότι καθώς η τεχνητή νοημοσύνη συνεχίζει να διαμορφώνει τον κόσμο, είναι ζωτικής σημασίας για την Αφρική και άλλες περιοχές να συνεργαστούν σε παρεμβάσεις πολιτικής που αξιοποιούν τα οφέλη της στρατηγικά, ενώ μετριάζουν πιθανούς κινδύνους για τις οικονομίες και τις κοινωνίες.

“Αγκαλιάζοντας τη δύναμη της τεχνητής νοημοσύνης, η Αφρική ανοίγει το δρόμο της προς μια ψηφιακή επανάσταση με καινοτόμες στρατηγικές για πρόοδο στην κοινωνία, την οικονομία και τον πολιτισμό. Η ηπειρωτική στρατηγική AI είναι ένα βήμα μπροστά για να ξεκινήσει ένα ταξίδι μετασχηματισμού”, είπε ο Abou-Zeid την συνεδρίαση.