Η απάτη που στήθηκε στον Έβρο για τη «νεκρή Μαρία» βάζει φωτιά στο πολιτικό σκηνικό

277

«Φουντώνει» η πολιτική αντιπαράθεση μεταξύ κυβέρνησης και αξιωματικής αντιπολίτευσης για το μεταναστευτικό με αιχμή τόσο τα fake news για τη «νεκρή Μαρία», για τα οποία ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει μέχρι στιγμής ζητήσει συγγνώμη που τα υιοθέτησε, όσο και την επέκταση του φράχτη στον Έβρο για τον οποίο το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης έφτασε στο σημείο να υποστηρίξει ότι παραβιάζει την διεθνή νομιμότητα.

Την ώρα που διεθνή μέσα ενημέρωσης, όπως το Spiegel, που πρωταγωνίστησαν στην δημοσιοποίηση της δήθεν «νεκρής μικρής Μαρίας» στον Έβρο, έχουν ζητήσει συγγνώμη ανακαλώντας το σχετικό δημοσίευμα με την γερμανόφωνη έγκυρη ελβετική εφημερίδα, Neue Zürcher Zeitung, να αποκαλύπτει τον ρόλο της Μπαϊντά που είχε γίνει το «πρόσωπο» της υπόθεσης τον περασμένο Αύγουστο, από την Κουμουνδούρου επιμένουν να μην εμφανίζουν καμιά διάθεση «mea culpa» για τη στάση τους που εξέθεσε την Ελλάδα.

«Λάδι στη φωτιά» έριξε, μάλιστα, Σύρος ο οποίος ήταν στην ομάδα των 38 και με την κατάθεση που φέρεται να έχει δώσει στην διεύθυνση Αλλοδαπών Θεσσαλονίκης «ξεγύμνωσε» τα fake news για την «μικρή Μαρία».

Η κατάθεση-φωτιά για τους 38 στον Έβρο

Ο Σύρος είπε στην Καθημερινή ότι μετά από μία αποτυχημένη προσπάθεια να περάσουν σε ελληνικό έδαφος και αφού έμειναν 10 ημέρες σε τουρκική νησίδα στον Έβρο περιμένοντας το «σήμα» του διακινητή για να επιχειρήσουν ξανά τη διάβαση του ποταμού, η «περίφημη» Μπαϊντά, ο ρόλος της οποίας δεν έχει ακόμα ξεκαθαριστεί, τους μετέφερε μια ιδέα του: να βάψουν ένα παιδί έτσι ώστε να φαίνεται νεκρό από τσίμπημα σκορπιού για να προκαλέσουν διεθνή συγκίνηση, προκειμένου να πετύχουν τον σκοπό τους.

«Η Μπαϊντά έφερε το μικρό κορίτσι, τη Μαρία, δίπλα στο δένδρο όπου καθόμουν», αναφέρει ο Σύρος και προσθέτει: «Ο πατέρας και η μητέρα του ήταν λίγο πιο μακριά. Το ξάπλωσε στο έδαφος, του έβαψε λίγο το χέρι και το πόδι και του έβαλε λίγο φαγητό δίπλα στα χείλη ώστε να μοιάζει πεθαμένο. Μετά το φωτογράφησε με το κινητό και έστειλε τις φωτογραφίες. Δεν ξέρω πού».

Μάλιστα, ο Σύρος πρόσφυγας σημειώνει ότι στη συνέχεια, έπλυναν τη μικρή και της έκοψαν τα μαλλιά ώστε να μην μοιάζει με το παιδί στην γνωστή φωτογραφία και την δασκάλεψαν να ανταποκρίνεται στο νέο όνομα που της έδωσαν: Μάγια…

Ο μάρτυρας αναφέρει ότι η μικρή Μαρία επιλέχθηκε από τον διακινητή για τον ρόλο του «θύματος» επειδή η οικογένειά της του είχε δώσει τα λιγότερα χρήματα για το πέρασμα στην Ελλάδα, ενώ σημειώνει ότι μόνον η Μπαϊντά είχε μαζί της power bank – άρα ήταν η μόνη που μπορούσε να επικοινωνεί με τον διακινητή. Μάλιστα, όταν ρωτήθηκε πώς βρέθηκε η Μπαϊντά να έχει πάνω της είδη μακιγιάζ ενώ η ομάδα των 38 αναγκαζόταν να κλέβει καρπούζια και καλαμπόκια για να τρέφεται πάνω στην τουρκική νησίδα, απαντά χαρακτηριστικά: «Δεν ξέρω να σου απαντήσω. Μπορώ όμως να πω με σιγουριά ότι τα χρησιμοποίησαν».

Μηταράκης: Κανένα νεκρό παιδί στον Έβρο – Ο Τσίπρας να παραδεχθεί το λάθος του

Νωρίτερα σε συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό Open ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότης Μηταράκης, είχε εκφράσει τη βεβαιότητα του πως «υπάρχει συνεργασία ανάμεσα σε Έλληνες και Τούρκους διακινητές» και ότι στην υπόθεση των 38 στον Έβρο «είναι πιθανό ο διακινητής να είναι Έλληνας».

Δημοσίευμα της «Καθημερινής της Κυριακής» παρουσιάζει μαρτυρία πρόσφυγα από τους 38 του Έβρου, σύμφωνα με την οποία δεν υπήρξε νεκρό παιδί, αλλά η όλη επιχείρηση ήταν σκηνοθετημένη από τους διακινητές. Στην τηλεοπτική συνέντευξή του, ο υπουργός Μετανάστευσης σχολίασε ότι «είναι μια σημαντική υπόθεση, που δείχνει πως κάποιοι προσπαθούν οργανωμένα να επιτεθούν στην Ελλάδα». Επίσης, κάλεσε τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Αλέξη Τσίπρα, «να παραδεχτεί πως έπεσε θύμα πλεκτάνης».

Επιπλέον, πρόσθεσε ότι «είναι ένα περιστατικό που αντιμετωπίστηκε με επιτυχία, αλλά δείχνει πως κάποιοι πιέζουν την κυβέρνηση να ανοίξει τα σύνορα. Εμείς έχουμε καταστρέψει κυκλώματα λαθροδιακινητών και βλέπουμε συστηματικά ευρωβουλευτές της Αριστεράς, οι οποίοι το έχουν πάρει προσωπικό στόχο να ανοίξει η Ελλάδα τα σύνορα».

Παράλληλα, ο κ. Μηταράκης ξεκαθάρισε πως δεν θα επαναληφθεί ξανά σκηνικό παρόμοιο με εκείνο του Μαρτίου του 2020 στον Έβρο, αναφέροντας χαρακτηριστικά πως «η Ελλάδα δεν είναι πύλη εισόδου στην Ευρώπη».

Θεοδωρικάκος: Να ζητήσει συγγνώμη ο Τσίπρας

«Να ζητήσει συγνώμη από τους Έλληνες αστυνομικούς, τους στρατιώτες και τους ακρίτες πολίτες της Θράκης» για την υπόθεση της νησίδας στον Έβρο τον περασμένο Αύγουστο, κάλεσε τον κ. Τσίπρα με ανάρτηση του στα κοινωνικά δίκτυα και ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Τάκης Θεοδωρικάκος.

«Χθες στην Αλεξανδρούπολη ενημέρωσα αναλυτικά τους πρέσβεις των ευρωπαϊκών κρατών για την πραγματική κατάσταση στον Έβρο, για τα προπαγανδιστικά fake news του Αυγούστου καθώς και για τον ‘θάνατο’ ενός μικρού κοριτσιού που αποδείχθηκε ότι δεν υπήρξε ποτέ. Tώρα που όλοι γνωρίζουν την αλήθεια για τη στημένη επιχείρηση υπονόμευσης της πατρίδας μας, ο κ. Τσίπρας οφείλει να ζητήσει συγνώμη. Γνωρίζω ότι δεν θα απολογηθεί ποτέ στην κυβέρνηση. Αλλά είναι θέμα τιμής να ζητήσει συγνώμη από τους Έλληνες αστυνομικούς, τους Έλληνες στρατιώτες και από τους ακρίτες μας στη Θράκη» έγραψε χαρακτηριστικά ο Τάκης Θεοδωρικάκος.

Νέα κόντρα για τον φράχτη

Στην κόντρα για την «μικρή Μαρία» ήρθε να προστεθεί την Κυριακή και ο ισχυρισμός του Δημήτρη Τζανακόπουλου ότι ο φράχτης στον Έβρο «παραβιάζει τη διεθνή νομιμότητα», θέση στην οποία απάντησε σε υψηλούς τόνους ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου.

Όλα ξεκίνησαν όταν ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ τόνισε ότι ο φράχτης είναι κατασκευασμένος μέσα στα ελληνικά σύνορα και συνεπώς αν κάποιος βρεθεί εκεί θα είναι σε ελληνικό έδαφος και δικαιούται να καταθέσει αίτημα ασύλου, κάνοντας παράλληλα λόγο για «υποκρισία» από πλευράς της κυβέρνησης ως προς την επέκταση του φράχτη για τον έλεγχο των μεταναστευτικών και προσφυγικών ροών.

«Είστε παράνομοι τόσο σε ό,τι αφορά στη διεθνή νομιμότητα, όσο και ό,τι αφορά στη συνταγματική τάξη. Είναι δεδομένο αυτό. Δεν μπορείτε να αρνηθείτε» είπε ο Τζανακόπουλος στον ΣΚΑΪ και απευθυνόμενος προς τον κυβερνητικό βουλευτή Μπάμπη Παπαδημητρίου, πρόσθεσε ακόμη πως «το πρόβλημα το προσφυγικό δεν λύνεται με φράχτες».